vegetarisch-eten-in-teheran

Vegetarisch eten in Teheran | Iran

Vegetarisch eten in Teheran kan in verschillende restaurants in de stad. Iraniërs eten binnenshuis vaak vegetarisch. Wanneer ze buiten de deur gaan eten juist weer niet. Dat maakte het voor ons lastig om overal goed te eten in Iran. In Isfahan leefde we vooral op falafel bijvoorbeeld. Voor Teheran heb je wel enigszins keuze in vegetarische restaurants. En als vegetariër ben ik inmiddels gewend dat je vooral tijdens reizen regelmatig bij hetzelfde restaurantjes terugkomt. Simpelweg omdat zij dan de beste vegetarische mogelijkheden bieden.

Kikker je altijd op van een heerlijk glas bier of wijn? Ai….Alcohol is trouwens een no go in Iran. Natuurlijk kun je dit wel op ‘illegale’ wijze verkrijgen (wat ik je niet aanraadt), maar in restaurants moet je het doen met malt bier of bier met – ja echt- een fruitsmaakje. Of je neemt eens dough. Een soort zurig yoghurt drankje. Ik kreeg de associatie met airag (gefermenteerde paardenmelk) , het nationale drankje van Mongolië. Voor mij waren beiden niet echt een succes. Maar smaken verschillen dus ga vooral proeven!

vegetarisch restaurant teheran
Hebris restaurant

 

Vegetarisch eten in Teheran bij Hebris een volledig vegetarisch restaurant 
Sander en ik waren gewoon gaan wandelen en vroegen aan mensen op straat waar we vegetarisch konden eten. Een paar Iraniers brachten ons heel behulpzaam naar een shisha-bar. Ze dachten dat we zin hadden in waterpijp. En daarbij wat hapjes. Nu stond een waterpijp roken wel op onze to do lijst voor Iran, maar niet die avond. Na een gezellig praatje verlieten we dan ook de shisha-bar. Op zoek naar een echt vegetarisch restaurant. Uiteindelijk kwamen we op aanraden van Iraniers terecht bij Hebris. Hebris is een volledig vegetarisch restaurant in Teheran.

Ze werken met een soort buffet. Het eten staat uitgestald op de begaande grond in een vitrine. Je geeft aan wat je wilt eten bij het personeel achter de vitrine. Alles is vegetarisch dus dat was een feest. Wij hadden een heerlijk bord vol met eten. Aanrader.

Hebris vegetarisch restaurant in Teheran

 

vegetarisch restaurant teheran
Ananda restaurant

Vegetarisch eten in Teheran bij Ananda 

Wat heerlijk vegetarisch eten in Teheran in dit vegetarisch restaurant  zeg! Dit is ons favoriete restaurant kan ik wel stellen tijdens onze hele reis in Iran. Het restaurant serveert zelfs sushi! En uiteraard allemaal vegetarisch. Het restaurant zit in het noorden van Teheran. Hier wonen de wat ‘rijkeren’ van Iran en daarom zit dit relatief duurdere restaurant waarschijnlijk hier. In dit restaurant zie je ook de wat westerse Iraniërs. En waren vrouwen wat minder strict in hun hoofddoek. Zo schoot een vrouw niet direct in paniek toen haar hoofddoek afgleed. Sterker nog, ze liet hem gewoon even daar liggen halverwege op haar hoofd. Na 5 minuten deed ze hem weer goed.

Ananda vegetarisch restaurant Teheran

 

Iranshahr Theatre in Artistic park

Op onze eerste dag in Teheran gingen wij op zoek naar vegetarisch eten in Teheran. We kwamen direct iemand tegen in een lunchtentje die vegan was. Wow, dat hadden we niet verwacht. Zeker niet om zo snel iemand tegen te komen die niet alleen vegetariër was, maar zelfs vegan! Hij werkte bij het restaurant van het Iransahr theatre in het Artistic park. Hier zijn veel opties voor vegetariërs. Wij waren zo verbouwereerd dat we een heerlijke pasta en smoothie namen. Was prima eten. Het duurde wel lang voordat het werd geserveerd. Leuke plek in een park. Makkelijk te lopen vanaf de Amerikaanse Ambassade.

vegetarisch eten in teheran
Moslem restaurant

Moslem restaurant met vegetarische opties in Teheran

Midden op de Gran Bazaar vind je dit restaurant waar je vegetarisch kunt eten. Het is wat moeilijk te vinden, maar wanneer je rondvraagt kom je er zo. Het is een populaire plek om te eten. Hele dag door is het hier stampvol. Volgens aantal bronnen op internet ontvangen ze dagelijks 4000 klanten. Dus het is wel even wachten geblazen. Maar ook dat is leuk want Iraniërs vinden het leuk om een praatje te maken. Dus wachten in de rij is dan eigenlijk best leuk. Neem je boekje met farsi mee zodat je kunt uitleggen dat je vegetariër bent. De keuze is niet reuze maar met mirza ghasemi en rijst kom je een heel eind. Ze doen bij de mirza ghasemi vaak ‘kashk’. Een soort wit sausje. Probeer dit typische Iraanse sausje eens.

Zelf alvast een Iraans recept proberen? Maak eens deze Iraanse qorma e maash mungbonen