restaurants-sofia-home-in-made

Restaurant Sofia: “Vegan as F*ck”

Restaurant Sofia. Er zijn er heel veel en een stedentrip naar Sofia is niet geslaagd wanneer je niet lekker eet. Hongerig dat ik was, ging ik op speurtocht in de Bulgaarse hoofdstad. Ik vond het opvallend dat er vrij veel keuze was voor veganisten. Ook voor vegetarisch eten kun je bij veel plekken terecht. Een van de medewerkers van de restaurantjes die ik bezocht, vertelde ook dat het in Bulgarije met name vleeseters óf helemaal anti-vlees is. Natuurlijk is dit de mening van één persoon, maar het lijkt er wel beetje op.

“There is a vegan restaurant you would like down there. They have amazing quiche, you should try it”.

Op straat werden mijn toenmalige vriend aangesproken: “There is a vegan restaurant you would like down there. They have amazing quiche, you should try it”. Enigszins verbaasd keken we elkaar aan. Huh? Waarom worden wij op straat aangesproken om naar een vegan restaurantje te gaan? Toen keek ik nog een keer omhoog en moest lachen…. mijn ex had zijn Vegan As F*CK-pet op. Ja, oké…daar heb je je antwoord.

Waar kun je als groenteliefhebber lekker eten in een restaurant Sofia? Ik zet de tips op een rijtje.

Restaurant Sofia: onze tips

1# Made in Home

restaurant sofia
restaurant sofia


Made in Home geeft direct een huiselijke sfeer waar je je direct op je gemak voelt. De kaart is wat onduidelijk, maar er zijn veel vegetarische en vegan opties. De borden worden leuk opgemaakt. Er is geen sojamelk, dus helaas geen cappuccino. Ik nam een hele grote salade. Je krijgt grote porties, dus waar voor je geld. Zelfs de toiletten zijn leuk. Let wel op wanneer je lang bent het plafond is laag. 

Website Made In Home

2#Edo- Sushi & teppanyaki

restaurant sofia


Een sushirestaurant waar een hele pagina gewijd is aan vegan sushi? Ik was oprecht verrast toen ik dit las. Een pagina met vegan sushi ben ik nog niet eerder tegengekomen. Vega wel, maar vegan niet. Je raadt dus al dat we in onze nopjes waren. Er zijn verschillende soorten sushi waar je uit kunt kiezen en iedere sushi is een waar kunstwerk. Naast de vegan sushi kun je ook kiezen voor alleen met avocado (onze favoriet), komkommer of rettich. Natuurlijk zijn er ook nog noodles met groenten, wanneer je vraagt of ze het vegan kunnen maken, dan is de kans groot dat dit kan! Sorry onze lofzang voor dit restaurant gaat verder, want we hebben het nog geeneens gehad over het interieur. De tafels zijn ruim en je zit niet op elkaars lip zodat je precies hoort waar ze het een tafel naast je over hebben (als je Bulgaars zou verstaan). Je krijgt wijn in een hoge staande wijnkoeler waardoor je je direct erg verwend en luxe voelt. En de prijs? Voor 2 personen flink wat sushi, fles wijn en fles water waren we 40 euro kwijt! Dikke aanrader dus!

Website Edo-Sushi

3# Mix of Figs

restaurant sofia
restaurant sofia

“You need to feel it from the inside before you change. But the world is becoming a better place. I see a lot more vegetarians and vegans.”

Dit all vegan restaurant zit aan rand van het centrum en is alleen al door de vriendelijke bediening een aanrader. Asparuch (ik weet niet hoe je het schrijft, maar zo is het fonetisch) raakte met ons in gesprek en zei heel mooi: “You need to feel it from the inside before you change. But the world is becoming a better place. I see a lot more vegetarians and vegans.” Het interieur is fris en netjes, voor ons een tikkeltje ongezellig. Maar wanneer er genoeg mensen zitten, dan heb je hier minder last van. Je kunt kiezen uit plantaardige curryworst en allerlei andere variaties. Ook heeft Mix of Figs superlekkere salades en bijzondere sapjes. Leuk voor lunch!

Website Mix of Figs

4# Soma soul food

restaurant sofia
restaurant sofia
restaurant sofia


Deze plek op de 5e verdieping is rustgevend en zen. Het meubilair is van hout en geeft een warme sfeer. Voordat je de ruimte binnenkomt, verzoekt het personeel om je schoenen uit te doen. Het is niet nodig om bang te zijn voor koude voeten, want er liggen lekkere pantoffeltjes voor je klaar. Wanneer je dat niet zo prettig vindt, neem dan zelf warme sokken mee. Ik vond het juist prettig om geen schoenen aan te hebben. Dat geeft een huiselijke sfeer. Het eten was verrassend goed! Ook zijn alle gerechten op 1 tot 2 gerechten na vegan. Hier kun je genieten van een cappuccino met kokosmelk. Had ik nog nooit op en ik moet zeggen, het was erg lekker! Ze maken ook zelf vegan kaas. Nu is niet elke plantaardige kaas even lekker, maar de poging tot droge kruimelige kaas pakte goed uit! Je hebt ook uitzicht over klein deel van de stad. En in de zomer hebben ze een dakterras. Whiehoee…lekker vegan eten met een biertje. Ik ben voor!

Update 2023: Het is onduidelijk of Soma Soul Food nog steeds bestaat, maar ik heb wel een ander vegan restaurant gevonden: Soul Kitchen. Honderd procent vegan!

Website Soma soul food

5#Loving hut

restaurant sofia


Klein maar fijn, zullen we deze Loving Hut noemen. Sander kende de keten van Loving Hut nog niet. Omdat ik in Mongolië ben geweest, wist ik van het bestaan af van Loving Hut. Voor de sfeer en gezelligheid hoef je hier niet heen. Al heeft het wel een bepaalde sfeer. Verwacht geen hipster bar of andere hippe bedoelingen. Het eten is goed en bediening uiterst vriendelijk. Fijn voor snelle lunchhap.

Website Loving Hut

6#Street bar & Co

We werden hier verrast door een ober die wel 6 talen kon spreken! Waarvan 4 vloeiend. Wauwsie. Ik was direct jaloers. Man wat een geschenk is dat wanneer je zoveel talen spreekt. In deze bar belandden Sander en ik nadat we hele middag hadden rondgewandeld. Vitosha street is dé winkelstraat in Sofia en er zitten meerdere cafeetjes. Wij kozen voor Street Bar & Co omdat je daar ook binnen gezellig kon zitten. Het is een perfecte plek voor een borrel na een dagje rondslenteren. Ze hebben er ook heerlijke cocktails! Helaas niet veel vegan eten, maar wel noten om mee te borrelen. Geen restaurant Sofia maar dus wel voor de borrel!

Website Street Bar & Co

7# Taj Mahal restaurant

restaurant sofia


Een prima restaurant Sofia voor vegetariërs. Wanneer je vegan eet is het wat lastig. Maar niet onmogelijk. Pappadums zijn bijvoorbeeld vegan en vermijd alle romige sausjes. Vraag curry’s zonder paneer en vraag of ze zonder ghee bakken. Ik ben binnenshuis 100% vegan, maar op reis soms ook vegetariër. Al neem ik dan geen paneer en ook geen romige sauzen bij de Indiër.

Website Taj Mahal

Plovdiv
#Pavaj

restaurant sofia


Tijdens een dagtrip vanuit Sofia naar Plovdiv wil je ook graag lekker eten. Wij kwamen na wat ronddwalen terecht bij Monkey House. Omdat je hier alleen koffie kan drinken, gingen we op aanraden van Monkey House door naar Pavaj. Pavaj zit daar op 3 keer struikelen vandaan. Een fijn en prettig restaurant wat beneden hippere seatings heeft dan boven. Bediening uiterst vriendelijk en beleefd. Dachten mee met vegan eten. Uiteindelijk goede vegan salade en homemade frieten met Bulgaarse saus (ook vegan!).
#Monkey House (koffie)
Leuk hip koffietentje vlakbij Pavaj. Gezellig voor koffie of thee wanneer je even wilt opwarmen. Een leuke afwisseling van restaurant Sofia 🙂