Helai

Helai: Afghaans restaurant | Rotterdam

Een Afghaans restaurant waar je lekker vegetarisch kunt eten in Rotterdam? Ja, dat kan! Het net geopende Helai, vlakbij de Kuip, biedt vegetariërs aardig wat keuze. Je kunt ook kiezen voor een vegamenu. En wanneer je van te voren belt dat je vegetarisch wilt eten, kan de kok zelfs nog meer van zijn vegacreativiteit laten zien. Samen met een vriendin, ook vegetariër,  gingen wij dus op onderzoek uit.

 

Afghaanse sferen

Bij binnenkomst vallen de hoge ramen en het vele licht op. De ruimte is groot, misschien net een tikkeltje te groot om het direct ‘gezellig’ te noemen. Je kunt bij Helai kiezen tussen een tafel of een hoekje met bankjes. Wij kozen voor een hoekje met bankjes. Het interieur is een mengeling tussen Afghaans en Westers. De bar heeft mooie mozaïektegels en de lampen zijn erg sfeervol. Ook ontbrak het niet aan een Perzisch tapijt op de grond en een echte waterfontein. De grote raampartij zorgde ook voor een fantastisch uitzicht. Alles in het restaurant zag er netjes en verzorgd uit.

Helai-interieur

 

Vriendelijke en attente bediening

De bediening is erg vriendelijk en oplettend. Dit in tegenstelling tot vele andere restaurants waar ik ben geweest. Zeker in restaurants in Utrecht is dit een schaars goed. Ook weet de bediening wat er geserveerd wordt. Complimenten dus voor de bediening.

 

Verrassende smaaksensaties

Over het eten kan ik 1 ding zeggen: het eten was erg lekker. De Afghaanse keuken is net weer iets anders dan de Iraanse keuken, die ik ken van mijn reis naar Iran. De Ash die ik proefde in Iran vond ik niet lekker, maar de Afghaanse variant bij Helai wel! Ook de preidumplings (Ashaak) en gevulde pannekoek smikkelde ik zo weg.

Helai-eten helai-voorgerecht

 

Helai verraste mij door verschillende smaken in het eten die ik niet direct kon plaatsen. De hoeveelheden zijn goed. Het eten dienen ze op een schaal op. Vanaf de schaal pak je wat je graag wilt eten, hierdoor is het delen van eten makkelijk. Ik was erg gecharmeerd van hun koriander met limoen inclusief allerlei frisse kruidensausje. Wat een streling voor je tong. Ook het brood was erg lekker. Bij een aantal gerechtjes was de kok iets te enthousiast met de olie. Hopelijk doen ze dat een volgende keer niet. Maar al met al was het eten erg lekker!

Helai-restaurant-uitzicht

Als dessert was er ijs en vergeet ook niet typische Afghaanse thee te nemen. Alleen al vanwege de theepot. Parkeren kan voor de deur en na 18.00 is het gratis.

Conclusie: ik kom hier zeker terug!

 

Helai Restaurant

Piet Smitkade 160
3077 MJ Rotterdam
010-482 34 66
Helai.nl
info@helai.nl

Helai-uitzicht