Flims

Wat mag je niet missen in Flims

Je knippert met je ogen. Kijkt nog een keer en realiseert je nu echt: dit water lijkt net zo blauw als het water in de zee bij een tropisch eiland. En toch ben je in Europa. Zwitserland, en om precies te zijn in Flims. Een wintersportoord in het Duitstalige deel van Zwitserland waar mensen naast Zwiters Duits ook Romansh praten. Een lokale taal gesproken door 1% van de ruim 8,5 miljoen tellende inwoners van dit prachtige land in het midden van Europa. 

Naar Flims met de auto

Vanwege een bruiloft was ik in Flims dat op zo’n 1,5 uur rijden van Zurich ligt. Het is mijn eerste kennismaking met Zwitserland want ondanks dat ik gek ben van bergen, ben ik hier nog nooit geweest. En wat is nou een beter excuus dan een bruiloft waar mijn vriend de fotograaf is? Een Working Holiday zeg maar. Onze reis begon al vroeg, toen de zon opkwam stonden we al beneden op straat klaar om opgepikt te worden door de bruidegom. Destination: Flims, Zwitserland. Met zo’n 1200 km nog op te teller gingen we positief om 7 uur ‘s ochtends van start. 

Flims

Duurzamer en voordeliger reizen 

We wilden liever niet met het vliegtuig vanwege duurzaamheidsredenen en ook omdat we zo makkelijker voordelig eten en drinken konden meenemen, bedoel je wilt niet je net verdiende centjes direct uitgeven aan – want ja, Zwitserland is duur – een klein biertje van 6 CHF (omgerekend 5 euro). Bepakt en bezakt (ook de bruidegom had wat eten en drinken mee vanuit Spanje voor de bruiloft), zaten we in de auto. Vamos! 

Na ongeveer 14,5 uur en een spannend duanemoment (nee, we hebben niks om aan te geven) kwamen we eindelijk aan in Flims. Kapotmoe doken we direct het bed in. Al moesten we even zoeken, want het bed bleek in de kast te zitten! 

Hoogtepunten van Flims

Uiteraard ga je als wintersportliefhebber het liefst naar de bergen in de winter, maar ik als niet wintersportliefhebber ga liever in de zomer. Want Flims is niet alleen voor de wintersport. Tijdens de zomer kun je genieten van fantastische wandelroutes. Zelf hadden we niet zoveel tijd maar in het flitsbezoek bezocht ik de volgende plekken en ik kan je zeggen, deze mag je niet missen wanneer je (kort) in Flims bent!

Caumasee oftewel ‘Lake Siesta’

Dit prachtige meer ligt op ongeveer 20 minuten wandelen van het centrum van Flims. Omdat het wat lager ligt dan Flims, kun je met een liftje naar beneden en weer naar boven. Of ga je zoals wij gewoon te voet. Het is klein stukje en er werden zelfs hele wandelwagens omhoog geduwd op de terugweg. Dat doen ze gewoon, die Zwitsers :). 

Je betaalt wel entree al je gebruik wilt maken van de faciliteiten. Dat is op moment van schrijven 18 CHF. Er zijn faciliteiten zoals restaurants, toiletten en verhuur van supplanken. 

Wij ging gewoon om het meer rondlopen en dat kan ook prima zonder te betalen! Er zijn aan de overkant ook relaxte plekjes om je handdoekje uit te rollen. Het enige is dat je weinig zon hebt, die schijnt aan de overkant. Er is een composttoilet (die erg schoon was inclusief toiletpapier!) dus ook voor het toilet hoef je het niet te laten.

Meer over Caumasee  >

caumasee zwitserland

Il Spir 

Op het mooiste uitkijkpunt staan voor de “Swiss Grand Canyon”? Dat kan op 400 meter hoogte bij “Il Spir” ook wel Romansh voor gierzwaluw kun je 180 graden rondkijken. De route naar het uitkijkpunt is makkelijk en is goed te doen voor ieder niveau. Ik heb zelfs mensen met kinderwagens gezien. Wil je hierna even uitrusten dat kan prima bij het restaurant ‘Conn’ dat vlakbij zit. Ook is er een openbaar toilet dat schoon is. 

Flims Il Spir

Crestasee 

Na Il Spir is het een prima wandeling naar Crestasee waar je heerlijk kunt relaxen bij het meer. Netzoals bij Caumasee moet je hier betalen zo’n 7 CHF als ‘buitenlander’ om binnen te komen. Al is het stuk goedkoper dan bij Caumasee. Vanuit Flims centrum is het ongeveer 30 tot 40 minuutjes lopen. Wanneer je vanuit Il Spir komt dan is de wandeling met name naar beneden en moet je terug richting Flims omhoog. En vanuit Flims is het eerst omlaag en dan terug omhoog. Ook kun je hier netzoals bij Caumasee stand up paddle huren of kayaks. 

Meer over Crestasee >

Flims
Flims crestasee

Hiken 

Er zijn zoveel mogelijkheden om echte hikes te doen. Wij waren er te kort en voor een andere reden (bruiloft) dat we geen tijd hadden om een dag hike te doen. We hebben wel gehoord dat de hike naar de UNESCO World Cultural Heritage (Tektonikarena Sardona) een echte aanrader is! Vanuit Flims neem je de skilift (29 CHF) naar Naraus en vanuit daar lopen verschillende trails die je kunt nemen. 

Vegan eten in Flims

We hebben tijdens ons verblijf geen enkele keer buiten de deur gegeten, behalve dan tijdens de bruiloft in de Legna Bar waar ze een vegan burger hebben. Er is bij Legna Bar een mooi uitzicht en doen regelmatig live optredens. Het personeel is superaardig. 

Uiteraard heb ik nog even verder rondgekeken. En er zijn wat opties, maar bij La Clav en La Belle Epoque kun je terecht voor vegan opties . Ik raad je wel aan om een appartementje te huren met keuken (ook vanwege de hoge kosten in Zwitersland), hierdoor ben je flexibel en kun je zelf lekker kokerellen! Ons appartement met een bed in de kast had prima kookfaciliteiten. 

De bruiloft

En dan de reden waarom we naar Zwitersland gingen in de eerste plaats: de bruiloft! Wat een fantastische dag met zoveel mooie vergezichten en met name heel veel liefde en gezelligheid. We deden het in Spanje paar weken later nog een keer dunnetjes over. Wat een feest! Wanneer Humberto alle foto’s klaar heeft (en met toestemming van het bruidspaar) zal ik deze ook hier delen. Voor nu zul je het moeten doen met mijn ‘kiekjes’.

Flims
Flims

Meer over Zwitserland:

Caumasee het ’tropische meer’ in Zwitersland

Kleine shoutout voor alle bruiloftsfotografen. Wat doen jullie een boel werk en lange dagen! Maar wat een fantastisch werk heeft deze fotograaf geleverd. (Even wachten nog voor het resultaat, maar ik mocht alvast spieken!). Ben je op zoek naar een wedding photographer of (business) portretfotograaf, kijk dan zeker bij Humberto Segura Photo

Een voorbeeld waarbij de persoon op de foto toestemming geeft om op deze blog te zetten 😉