Via Ferrata, toen ik voor het eerst naar Spanje ging dacht ik echt, wat is dat nou in vredesnaam? Nog nooit van gehoord. Totdat een Oostenrijkse vriendin mij vertelde dat het ook wel klettersteigen wordt genoemd. Toen ging er een lampje branden. Oorspronkelijk komt dit fenomeen uit Italië en daarom vind je veel routes in Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Maar dus ook in Spanje! Klettersteigen is soort van klimmen en hiken tegelijkertijd en natuurlijk heb je verschillende niveau’s.
Het voordeel van deels in Barcelona wonen en deels in Nederland zorgt ervoor dat ik eigenlijk best of both worlds heb. Ook wat betreft het ontdekken van nieuwe dingen. Tot een jaar geleden had ik nog nooit een Via Ferrata gedaan en nu inmiddels al twee keer.
Een via ferrata kun je in principe doen als je fit bent en ook best wat kracht hebt. Al is dit mijn mening en ik kan alleen spreken vanuit mijn eigen ervaring. Heb ook kinderen bepaalde Via Ferrata’s zien doen dus op zich hangt het dus helemaal af welke moeilijkheidsgraad je doet. Deze zijn onderverdeeld in K1 t/m K7.
De twee Via Ferrata’s die ik heb gedaan (of bijna heb gedaan) waren K2 tot K4. Waarbij ik de K4 stukken heb overgeslagen, zo goed ben ik niet. Ben gewoon geen klimgeit.
Ik geniet van het actieve leven en een Via Ferrata past hier heel goed bij. Gelukkig zijn er veel in Catalonië en ook nog in Andorra, wat maar 3 uurtjes rijden van Barcelona vandaan is. Er zijn hier ook relatief veel makkelijkere routes met K1 en K2.
Wat is een Via Ferrata?
Laten we beginnen met het woord: via ferrata betekent letterlijk ijzeren weg in het Italiaans. Het is eigenlijk een soort combinatie tussen wandelen en klimmen, maar dan op een relatief makkelijke manier. Door een via ferrata te doen, kom je op plaatsen waar je normaalgesproken met wandelen niet kunt komen en dat betekent ook prachtige uitzichten!
Er zijn vastgezette routes met ijzeren kabels en treden waardoor je als het waren naar boven (of beneden) kunt klimmen. Je zekert je daarbij altijd op twee plekken zodat je nooit los van de kabel bent. Ook heb je een touw dat je kunt gebruiken om uit te rusten. Die is een stuk korter en je haakt jezelf aan bijvoorbeeld een trede en kunt dan lekker even bungelen en van het uitzicht genieten. Uiteraard doe je dit alleen als er geen andere mensen achter je wachten om door te kunnen.
Welke niveaus zijn er bij een via ferrata?
Er zijn verschillende niveaus die gaan van beginner: K1 t/m vergevorderd K6. Je merkt dat het moeilijker wordt omdat de ijzeren treden op plekken zitten waar je echt meer inzicht en/of kracht moet hebben om ze te bereiken. Zelf ben ik niet een klimmer en ben ook niet reuze sterk (bedoel, ik heb nog jeugdtrauma’s van het klimbroekje dat ik moest dragen op de middelbare school) en ik voelde mij op mijn gemak bij K2 met af en toe een K3. Er wordt ook gewerkt met A t/m E waarbij A het makkelijkst is en E het moeilijkst.
Wat heb ik nodig om een via ferrata te doen?
Het beste is als je geen uitrusting hebt om deze te huren. Wanneer je met een georganiseerde groep gaat dan is dit meestal inbegrepen in de prijs. Ik raad je wel aan als je het nog nooit hebt gedaan om altijd georganiseeerd te gaan omdat je hierdoor altijd iemand in de buurt hebt die jou kan helpen onderweg plus je krijgt uitleg hoe je je lichaam het beste gebruikt. Daarnaast weet de gids altijd de weg, wat prettig is want niet iedere route zal goed aangegeven zijn.
Je hebt nodig:
- buiten bergschoenen of in ieder geval schoenen met een stevig profiel (zachte zolen zijn erg irritant om te klimmen)
- klimgordel
- klettersteigset (2 kabels met karabines en een rustkabel)
- helm
- speciale handschoenen (optioneel)
Ben je in Barcelona of Sabadell dan kun je al je spullen huren bij Vertic Outdoor en kost ongeveer 20 euro als je alles huurt.
Moet ik heel fit zijn om een via ferrata te doen?
Het hangt van verschillende omstandigheden af: ten eerste de route. Wanneer je een K1, of K2 doet dan hoef je niet veel fitter te zijn dan voor een goede wandeling. Alles boven de K3 vind ik (maar dat is persoonlijk) dat je wel wat armkracht en souplesse moet hebben. Wanneer je dus nooit naar de sportschool gaat en ook niet sportief bent aangelegd, zou ik gewoon kiezen voor een K1 en K2.
Weersomstandigheden
Ten tweede: het weer. Een K3 kan superzwaar zijn als het 30 graden is en de zon fel brandt op je hoofd. Zorg dus dat je goed de weersverwachtingen in de gaten blijft houden. Bovendien, een onweersbui is ook levensgevaarlijk aangezien de ijzeren kabels goede geleiders zijn. Ga dus dan ook nooit een via ferrata doen wanneer het slecht weer is of wordt voorspeld!
De duur van de via ferrata
Ten derde: de duur van de via ferrata. Sommigen zijn maar een uurtje en anderen zijn wel 4 of 6 uur lang. Kijk dus vooral waar je zelf zin in hebt en vraag advies aan bijvoorbeeld een gids. Kijk uit met ervaren mensen die het al jaren doen, mijn ervaring is dat zij makkelijk zeggen: oohh dat is niet zo moeilijk, dat kun je wel :). En je dan vervolgens doodsangsten uitstaat als je ergens halverwege bent en niet meer weet hoe je verder moet.
Baumes Corcades
Dit was mijn allereerste ervaring met via ferrata’s. En wat voor een. Op een druilerige zondagmiddag gingen we naar Baumes, ongeveer een uur tot anderhalf uur rijden vanaf Barcelona. Het had geregend die ochtend dus het was rustig toen we vroeg in de middag besloten toch te gaan. Dat was mazzel hebben want normaalgesproken is dit een druk bezochte via ferrata. Dit komt waarschijnlijk door de Nepali Bridge met haar 69 meter!
In deze route zijn er K2 t/m k4 stukken waarbij het start met K3 en dat was voor mij prima als eerste keer, best beetje uitdaging maar niet eng. Na enige tijd kom je bij een hele lange ‘brug’ dat niet meer is dan paar kabels en waar je dan overheen moet. Aangezien ik niet zo’n dare davil ben, heb ik de K2 route genomen en heb ik de rest van de K4 overgeslagen.
Het is een mooie route met klimmen en uitdagingen en voor de klimliefhebbers een mooie route waarbij je aan het einde in een half uurtje tot 40 minuten ongeveer lopen terugbent op de parkeerplaats.
Vanwege de coronapandemie moet je sinds maart 2021 een tijdslot reserveren, zodat er nooit teveel mensen aanwezig zijn. En dit moet echt, want mijn ervaring is dat , zeker in de zomer, er hele opstoppingen zijn bij stukken waar het wat moeilijker is en mensen echt even de tijd moeten hebben om bijvoorbeeld een brug over te steken.
Cala del Moli
Dit is wel een van de mooiste en idyllische via ferratas in de buurt van Barcelona. Op ongeveer 1,5 uur rijden kun je letterlijk vanaf de rots de zee in kijken. Deze via ferrata is namelijk helemaal langs de kust. Dit is de enige via ferrata aan zee in Europa. Zeker het proberen waard dus! Deze via ferrata bestond al een tijdje maar werd in 2003 gesloten vanwege technische issues. Daarna is deze heropend door de gemeente van Sant Feliu de Guíxols 2013. De aan weg tussen Sant Feliu de Guíxols en Tossa de Mar vind je een van de meest mooie gedeeltes van de Costa Brava.
Het niveau van Cala del Moli is K3. Het is dus belangrijk dat je enige souplesse hebt, wat kracht en vooral geen hoogtevrees! Wanneer je avontuurlijk en sportief bent aangelegd dan zou ik deze route zeker aanraden.
Kijk van te voren goed hoe warm het wordt, want dat kan je ervaring positief of negatief bepalen. Zeker hier in de volle zon is afzien. Toen ik hier in 2020 kwam, werd het mij al snel duidelijk dat deze via ferrata niet voor mij was. Het was 30 graden, ik had geen handschoenen en glipte iedere keer weg. Had geen vertrouwen in mijn kracht, werd onzeker en daarbij kwam ook nog dat ik totaal geen kracht had. Iets met 3 maanden lockdown. Kortom, ik ben afgehaakt maar mijn vrienden die wel de via ferrata hebben gedaan, waren allemaal stuk voor stuk super enthousiast! Zeker een aanrader dus!
Verzekering
Het is supermooi en fantastisch om te doen, echter, een ongelukje zit altijd in een klein hoekje. Zorg daarom dat je een verzekering hebt voor (extreme) sporten wanneer je naar een via ferrata gaat, zeker als je het nog nooit gedaan hebt. Helaas heb ik een vriendin gehad die in het ziekenhuis belandde met een gebroken arm en zwaar gekneusde rug (super ervaren klimmer!) omdat ze de verkeerde route nam. Gelukkig had zij een verzekering en de helikopter kon haar oppikken.
Daarom: ga georganiseerd wanneer je voor het eerst gaat zonder mensen met ervaring!
Wil je meer informatie over klimmen, via ferrata’s en outdoor activiteiten, check dan een website van een vriendin Carmen (ja die van de foto met een gebroken voet in het gips): Laidback Places. Ze heeft echt superveel informatie over allerlei klimroutes en via ferrata’s!
Meer over Spanje:
- Roadtrip naar Costa Brava
- Ultieme gids voor vegan restaurants in Barcelona
- Reizen met de trein naar Barcelona
- Wandelen in het natuurpark Collserola in Barcelona
- Vega food in Málaga
- Genieten van groeten in Sevilla
- Weekje relaxen op Fuerteventura
- Vegetarische restaurants op Fuerteventura
- Spaans leren, hoe doe je dat?
- Emigreren naar Spanje, Edith deed het