Surfen in Portugal

Waar kun je surfen in Portugal?

Ontdek de 5 beste surfspots

Surfen in Portugal. Iets dat ik al heel lang wilde gaan doen, maar iedere keer er maar niet van kwam. Waarom? Geen tijd, geen prioriteit en natuurlijk mijn verhuizing naar Barcelona hielp ook niet mee. Maar waarom Portugal, want je kunt in Spanje ook surfen. Zo staat de noordkust van Spanje bij San Sebastian en Bilbao erom bekend en in het zuiden bij Tarifa zie je veel kite-surfers op het water. 

Ik had bedacht dat de Spaanse noordkust dus dé place to be was voor mij, maar toen ging ik even het weer checken. Eehm, nee wanneer je niet met ijspegels aan je neus het zeewater uit wilt komen, leek het mij niet echt de beste tijd van het jaar om daar te gaan leren surfen. Het is flink fris in het noorden van Spanje in oktober. Surfen in Portugal it is dus.

surfen in Ericeira Portugal

Via een vrienden en oud-collega’s hoorde ik dat Ericeira in Portugal vlakbij Lissabon één van de beste surfspots is in Europa. Aangezien ik Portugal altijd al leuk heb gevonden, bedacht ik mij geen moment en boekte een ticket naar Lissabon. Zonder plan. Wilde gaan couchsurfen en in een hostel zitten. Gewoon, lekker zien hoe alles loopt als ik daar ben. Uiteindelijk ben ik met een vriendin gegaan die ook graag wel eens wilde leren surfen en nog niet echt vaak in Portugal was geweest, dus supergezellig! Leuk van die spontane acties. 

De vijf beste surfspots in Portugal, volgens surfers

Waar kun je dan zoals surfen in Portugal? In Portugal zijn er veel verschillende plekken waar je goed kunt surfen! Al concentreert het zich wel met name rondom de westkust/zuidkust. Het mooie is dat er een golf is voor iedere surfer op ieder niveau. Voor ervaren surfers hoef ik dit niet uit te leggen, die weten allang dat Portugal het surfersmekka is van Europa. Maar voor mensen zoals ik, heb ik een kort lijstje gemaakt waar je kunt surfen in Portugal:

#1 Ericeira

Surfen in portugal
Ericeira // Portugal

Hier verbleef ik ruim 5 dagen midden in het centrum. Superschattig dorpje met dorps gevoel en veel surfers. Iedereen komt er eigenlijk wel om te surfen of is samen met vriend/vriendin/gezin waarin er iemand surft. Ik was er begin oktober en het was gezellig druk. ‘S avonds was er genoeg aanspraak, maar er was genoeg ruimte om ook je rust te pakken. Gezellige vibe! Parkeren is in principe gratis en makkelijker te doen iets buiten de dorpskern. Overigens weet ik niet hoe dit zit in de zomer. Vermoed dat het dan wel iets drukker is. Wij hadden ons appartementje in het centrum en parkeerden 5 minuten lopen net buiten het kleine centrum. Lees ook alles over wat voor bezienswaardigheden er zijn en via welke surfschool ik mijn lessen heb geboekt.  Surfen in Ericeira is in ieder geval superleuk!

#2 Ribeira d’Ilhas

Surfen in portugal
Ribeira d’Ilhas // Portugal

Midden in het World Surf Reserve ligt deze mooie baai. Eigenlijk is dit niet een plaats maar een strand met voldoende parkeergelegenheid en een heel fijn restaurant waar ze ook vegan opties hebben én plantaardige melk voor in je café con leche. Vanaf hier kun je ook mooie wandeling maken met spectaculair uitzicht op de kliffen van Ribeira d’Ilhas. Moeite waard voor diegene die wilt gaan surfen (er is ook een surfschool daar inclusief verhuur) en diegene die gewoon lekker wil chillen op het strand. Wat ik ook fijn vond is dat er een schoon openbaar toilet is, ik weet namelijk niet hoe het met jou zit, maar plassen in de zee lukt mij nooit! Overigens vond hier dit jaar ook een grote internationale surfwedstrijd plaats.

#3 Peniche

Iets ten noorden vanaf Ericeira (ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden) ligt Peniche. Hier kun je direct vanaf het dorp de zee in om te surfen. Zelf ben ik hier niet geweest, maar heb er goede verhalen over gehoord van mijn surfvrienden!

#4 Nazaré

Surfen in Portugal
Nazaré // Portugal

Wil je surfen in Nazaré, dan is het handig dat je wel al (flink) wat ervaring hebt. Er is hier zelfs het wereldrecord hoogste golfsurfen gebroken. En als je googled op Nazaré en dan highest wave, dan zie je precies waarom. Maar wees gerust, je kunt er ook prima normaal surfen. Tenminste, als je al wel ervaring hebt.

Ben je beginner, dan zou ik het je niet aanraden. Blijf dan gewoon lekker op het strand, wat ook erg fijn is! Tip: ga wel aan de rustige kant van de ‘klif’ zitten, dus niet bij het bebouwde gedeelte. Wij waren met de auto naar Nazaré gereden en hadden gepicknickt met uitzicht op de prachtige zee. What else do you need? 

#5 Algarve

Surfen kun je ook prima in de Algarve doen

We spraken ook aantal surfers die zeiden dat je ook prima kunt surfen rondom Algarve. Het voordeel is dat het water wat warmer is. In Ericeira (en Peniche)  moet je echt wel een redelijk dik wetsuit aan (4:3mm) waardoor ik mij toch ergens stiekem een soort walrus voelde. En als je dan iedere keer van je board valt en aanspoelt als een…eehh….ja exact…walrus, schoot toch door mijn hoofd dat een wat dunner wetsuit mij iets meer bewegingsruimte zou geven.

Dus ben je van plan richting de Algarve te gaan? Check dan volgens onze surfer vrienden de volgende plekken: Lagos, Praia da Luz , Zavial en Meia Praia. Het leukst is dan om in Lagos te blijven en een auto te huren om dan flexibel te zijn. Of een surfschool in Lagos te vinden die altijd van te voren de beste golven opspoort en je daar naartoe brengt. En wanneer je in Algarve bent vergeet dan ook niet een bezoekje te brengen aan Faro en Tavira.

Lagos in de Algarve kun je prima als uitvalsbasis te gebruiken om te gaan surfen
Lagos // Algarve Portugal

Dus, surfen in Portugal is écht een van de beste manieren om te beginnen met je carrière als surfer. Wil je weten of ik kon staan op mijn board en of ik mijn surfschool aanraad in Ericeira? Of wat de leukste bezienswaardigheden zijn in en rondom Ericeira? Lees mijn andere blogs over mijn surfavontuur in Ericeira!

Meer lezen over Portugal? Lees alle blogs: