Porto Ribeira

Veelzijdig Porto: wat mag je niet missen?

Zeebriesje, authentieke huizen, eeuwenoude straatjes, keuze tussen grote of intieme stranden en uiteraard goedlachse Portugezen. Zo even in een notendop waarom Porto een fijne stad is om jezelf voor in elk geval drie volle dagen in onder te dompelen. Voordat ik vertel over Porto, kort even over met wie ik hier was. Ik houd van reizen, oké dat is een understatement, haha. En ik houd er ook van om dat met verschillende mensen te doen. Niet alleen met vriendlief Sander, maar ook alleen of met vriendinnen.

Vriendinnen kennen mij namelijk nog langer dan Sander — ze weten zoveel en dat vind ik waardevol. Wij allemaal. Daarom gaan we regelmatig een lang weekend weg. Just us girls. Heerlijk! Er ontbreekt ons nooit aan gespreksstof dus we raakten dan ook niet uitgepraat tijdens onze trip in Porto.

Wat deze vakantie helemaal bijzonder maakte is dat, nadat twee vriendinnen naar huis gingen, Sander kwam. Eén van mijn vriendinnen bleef ook in Porto en ook haar vriend kwam haar opzoeken. Té gezellig! Voor Sander en mij was het wel noodzakelijk om te werken tijdens onze Porto werk-/vakantiereis. Dus dit was ook onze eerste echte gezamenlijke digital nomad-reis zoals het dan zo mooi heet. Dat betekende vroeg opstaan, ontbijten, achter de laptop kruipen en vervolgens vier uurtjes werken. Laptop dichtklappen en hupsakee de zon in!

Maar goed, Porto dus. Wat kun je daar doen? Nou, genoeg kan ik je vertellen! Ik was hier uiteindelijk kleine twee weken, dus ik heb flink wat onderzoek kunnen doen 😉.

Tip voor de koukleumen onder ons: het weer

Allereerst het weer. Het weer in Porto is nogal wisselend. In de ochtend hoef je meestal niet een stralend blauwe lucht te verwachten. Zeker niet in het voor- of naseizoen. Maar het klaart meestal helemaal op en dan schijnt de zon prachtig! Het koelt in mei, juni en september wel snel af, vanwege de Atlantische oceaan. Neem dus wel écht een jasje en een dik vest mee. Zeker als je een koukleum bent zoals ik. Gelukkig is het overdag (in september) prettig qua temperatuur — zo’n 21 tot 25 graden.

Wel Vino Verde! Dat is écht lekker. Voor drie à vier euro heb je een goede fles uit de supermarkt. Doen dus.

Porto Ribeira

Ronddwalen in het oude centrum Ribeira

Het centrum Ribeira ligt aan de rivier de Douro en is in één woord fantastisch. Schattige straten, mooie huizen en het is gewoon erg leuk om hier rond te lopen. Steek ook vooral de brug over naar Vila Nova de Gaia voor een mooi uitzicht op de oever van het oude centrum.

In Vila Nova de Gaia (het nieuwe Porto) zijn ook verschillende porthuizen. Je kunt bij vele ook naar binnen en even gluren. Bij sommige is er een dakterras waarop je kunt zitten en nippen aan een glaasje port. Ik houd er niet zo van, dus voor mij geen port. Wél Vino Verde! Dat is écht lekker. Voor drie à vier euro heb je een goede fles uit de supermarkt. Doen dus.

Tijdens je wandeltocht in Ribeira kom je verschillende kathedralen, mooie monumenten en gebouwen tegen. Ik vond bijvoorbeeld het station São Bento erg mooi en
kathedraal Sé is een van de oudste monumenten van Porto. Sé zit aan de (hoe verrassend) Terreiro da Sé. Daal af via de kleine straatjes om weer bij de waterkant te komen. Erg leuk! Persoonlijk vond ik Sé aan de buitenkant niet zo mooi als de 18-eeuwse Igreja do Carmo-kathedraal. De kleuren van de Igreja do Carmo! Die blauwe tegels (azulejos) zijn echt fantastisch.

Er zitten nog veel meer mooie kathedralen en monumenten in Porto. Ga bijvoorbeeld ook even kijken bij Majestic café. Veel oude details én (helaas) onwijs duur en druk. Beter om ergens anders een koffie te doen. Over eten en drinken gesproken, in Porto kun je prima lekker en goed vegetarisch en vegan eten!

Kun je lekker vegetarisch en vegan eten in Porto?

Tijdens je wandeling door het oude centrum krijg je natuurlijk honger. Met een rammelende buik is rondlopen niet fijn, dus….food time! Je kunt genoeg vegetarisch en vegan eten in Porto. Vegetarisch gaat sowieso best goed, maar wanneer je zoals ik vegan eet, is het iets lastiger maar zeker niet onmogelijk. We hebben fantastisch gegeten bij bijvoorbeeld Em Carne Viva vlakbij Casa de Música. Je hoeft niet te zoeken, ik heb alle tips op een rijtje gezet in deze blog over waar je vegetarisch en vegan kunt eten Porto.

Nederlands trots Casa de Música

Dit mooie moderne gebouw, ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas, was vlakbij het appartement waarin we verbleven. Het appartement is van een Portugese vriendin van mijn vriendin. Zo leuk is dat, wanneer je écht in het huis van een local kunt verblijven.

Maar goed, Casa de Música dus. Natuurlijk kun je er rondleidingen krijgen. Die zijn overigens echt de moeite waard. Er wordt namelijk veel verteld. Wil je een rondleiding? Zorg in elk geval dat je de vroege rondleidingen neemt — wanneer je later op de dag gaat is het namelijk erg druk.

Een ander leuk iets van Casa de Música: gratis concerten. Casa de Música geeft namelijk regelmatig op vrijdagavond gratis concerten. Superleuk! Het is dan buiten (doe een warme jas of vest aan wanneer je in september gaat! Het koelt flink af) en je mag hier gewoon gratis bij zijn. Zo bezochten wij Palco Super Bock JP Simoes.

Maar ook op het grote centrale plein van Porto gebeurt er van alles. Zo stonden wij ineens bij een mooi klassiek concert op het grote plein vlakbij treinstation São Bento, helemaal gratis!

Jardim Botanico

Even rustig in de natuur zitten kan ook in Porto. Ik kwam echt tot rust in deze botanische tuin: Jardim Botanico met heel veel cactussen en mooi aangelegde tuinen. Het is niet zo groot, gewoon fijn om even te zitten en te genieten.

Zonnen en relaxen op het strand in Foz

Zin in het strand? Dat is het fijne van Porto, want met 30 minuten sta je zo vanuit het centrum op het strand. Dat is nog eens anders dan Lissabon! Hoe dan? Met een oud trammetje ga je naar Foz do Dour. Hier heb je mooie stranden waar het ook wel druk kan zijn, maar de moeite waard wanneer je graag even met je kont in het zand wilt zitten. Er zijn ook genoeg leuke strandtentjes. Wij hebben genoten van de zon én uitzicht bij Praia da Luz .  Terug kun je ook prima met de bus.  Praia de Luz naar Casa de Música pak je bus 203 (stopt ook bij museum Severralees).

Ik waagde mijzelf niet in het – in mijn ogen – ijskoude (ja ik kan overdrijven) water

Bijzonder zwembad aan het strand in Matosinhos

Ben je in Porto, dan kun je ook niet weggaan zonder een bezoek te brengen aan Piscina des Marés in Matosinhos. Piscina des Marés  is ontworpen door de beroemde architect Álvaro Siza Vieira. Dit zoutwaterzwembad is niet zo heel groot maar het uitzicht is prachtig. Er is ook een klein bad waar bijvoorbeeld kinderen in kunnen spelen. Het zwembad grenst aan de zee en geeft een apart gevoel. Toen wij er waren was het water wel ijskoud (begin september), maar nog wel te doen, volgens mijn vriendinnen dan. Ik waagde mijzelf niet in het – in mijn ogen – ijskoude (ja ik kan overdrijven) water.  Ik bleef dus lekker op mijn handdoekje liggen — de zonnestralen opvangen die er waren. Ik ben sowieso niet echt een waterrat. Dus een straf was het niet.

Wanneer je naar het zwembad gaat, check even goed hoe laat je gaat, want ze werken met twee tarieven. De hele dag en halve dagen en die zijn ook nog opgedeeld in tijdslots. Je kunt een halve dag van 9.00 tot 14.00 en van 14.00 tot 19.00, wij betaalden vier euro per persoon voor een halve dag. Er is een klein kioskje waar je drankjes kunt halen.

De omkleedruimtes zijn wat apart, wij staken er als lange Nederlandse vrouwen best een beetje bovenuit. Een hilarisch moment was dan ook toen wij ons aan het omkleden waren na onze zwembadavontuur en er ineens dertig man stond. Allemaal mensen die zich bezighouden met kurk en een rondleiding hadden in Porto, zo bleek later. Het zwembad mocht natuurlijk niet ontbreken op dat lijstje. Heel leuk allemaal, maar wij vonden het iets wat ongemakkelijk dat iedereen zo naar binnen kon kijken. Gierend van het lachen snel omkleden dus. Uiteindelijk bleek de organisator van de ‘tour’ een Nederlander en werden er zelfs visitekaartjes uitgewisseld. Altijd blijven netwerken hè?

Hoe kom je bij Piscina des Marés?

Vanuit Porto-centrum pak je de blauwe lijn: Senhor de Matoshinos. Blijf gewoon zitten tot aan de laatste halte. Daar stap je uit en loop je over de brug. Sla bij de rotonde af naar links en blijf rechtdoor lopen. Bij het strand loop je naar rechts en daar zie je vanzelf het zwembad liggen in de verte.

Wil je niet naar een zwembad? Je kunt er ook prima op het strand liggen bij Matosinhos. Ik zou alleen dan wel kiezen voor het strand aan de kant waar het zwembad ook ligt. Is wat rustiger en relaxter.

Kun je beetje leuke shoppen in Porto?

Wil je graag shoppen? Ga naar een van de straten in het centrum, hier vind je genoeg winkels of wil je naar het warenhuis El Corte Inglés (Sander heeft de gewoonte alléén in het buitenland te willen winkelen), pak dan de metro D en stap uit bij João de Deus. Ze zijn tot laat open.

Iets authentieker is (oké oké, ook wel toeristisch 😉) Mercado Bolhao. Deze overdekte markt staat bol van kraampjes met snuisterijen maar ook heerlijk fruit. Leuk om doorheen te lopen.

Waar je zeker weten even moet gaan kijken is Armazém. Met allemaal leuke tweedehands spulletjes in een pakhuis. Ook hebben ze een tof terras.

Leuke dagtrips vanuit Porto

Ben je Porto even zat (nee, dat kan niet hoor!) of wil je gewoon wat meer van de omgeving zien? Porto heeft een uitstekend treinnetwerk. Het is dan ook erg makkelijk om naar een andere stad te gaan.

Vanuit grote hoogte: Guimarães

Dit mooie stadje ligt op ongeveer één uur tot anderhalf uur met de trein vanaf Porto São Bento treinstation. De treinen rijden prima op tijd. Je stapt in en stapt zo in Guimarães uit. Reizen doe je met een speciale treinkaart die je gewoon in de automaten kunt kopen. Gooi hem niet weg want je kunt hem herladen voor een volgend bezoekje. Het is even beetje puzzelen de eerste keer hoe het werkt, dus kom wat eerder zodat je niet hoeft te stressen bij de kaartautomaat.

Wanneer je aankomt kun je hier lekker ronddwalen door alle kleine straatjes, mooie pleinen en bijzondere gebouwen. Maar ga ook zeker naar de kabelbaan (Telefonico) en ga omhoog. Toen wij er waren was er een festival aan de gang waardoor het een drukte van jewelste was. Overal kraampjes met eten en mensen die op kleedjes in het park zaten. Supergezellig!

Eeuwenoude geschiedenis in Braga

Samen met Sander ging ik een dagje op pad naar de stad Braga — een uurtje met de trein. Braga heeft een eeuwenoude geschiedenis en die zie je ook terug in de stad zelf. Het was zelfs ooit de hoofdstad van Galicië, het Spaanse Romeinse rijk. In 2017 zie je met name karakteristieke gebouwen en opgeknapte gevels.

Het is wel ietsepietsie toeristisch, maar dat zorgt ook voor goede eetgelegenheden. Want wij hebben écht heerlijk geluncht bij Hibiscus. Dit restaurant werkt met een buffet (wat Sander trouwens haat, maar voor deze keer maakte hij een uitzondering) en bijna alles was vegan. En goed voor je portemonnee, want je betaalt vijftien euro voor twee personen, en daar zit onbeperkt thee bij. Je mag hierbij één keer opscheppen. En de borden zijn flink! Een supergoede deal dus. Bovendien kun je ook buiten zitten in de tuin. Hier zit nog wel een hoop potentie om het nog wat gezelliger te maken, maar je kunt in ieder geval buiten zitten!

Kortom, een prima dagje uit!

Toeristisch Aveiro

Op een woensdag dachten we, laten we nu ook naar Aveiro gaan. Het staat bekend als het Venetië van Portugal. Vol verwachting klopten onze harten toen we weer op pad waren met de trein. Eenmaal aangekomen was het beetje zoeken waar het centrum was. We kwamen terecht in paar schattige leuke straatjes, maar niet heel bijzonder. Uiteindelijk kwamen we aan bij ‘hét Venetië’.

Wij zijn samen paar jaar geleden in Venetië geweest en tja….wat kun je ervan zeggen. Aveiro lijkt in de verste verte niet op Venetië. En dat is nog zacht uitgedrukt. Enige gelijkenis is dat er dus ook van die gondels zijn, net zoals in Venetië.

Het is behoorlijk toeristisch (al is Venetië dat natuurlijk ook) en bij het centrale plein reden toeristenbussen af en aan. Wél is er een hele leuke lunchspot met vegan en vega opties in Aveiro genaamd Biscoito. Je vindt Biscoito aan Rua D. Jorge Lencastre, 7. Het pand is superfotogeniek en wij aten er lekkere vegan burgers. Om heel eerlijk te zijn vonden we dit het hoogtepunt van Aveiro. Ben je in Porto en wil je leuk dagje buiten Porto, dan raad ik je Aveiro niet aan. Ga liever naar Braga of Guimarães. Ook toeristisch, maar wel veel meer te zien!

Handige vervoerlinks:

De trein

De Metro

Lees meer over Portugal:

Liever naar een andere plek in Europa? Denk eens aan: