Turkistan

Turkistan het Mecca van Kazachstan

Op 164 km afstand en ruim 2,5 tot 3 uur rijden van Shymkent vind je Turkistan. Een van de belangrijkste bedevaartsoorden en architectonische monumenten in Kazachstan. Hier staat het mausoleum van de eerste heilige Turkse moslim man Kozha Akhmed Yassaui. Het mausoleum werd gebouwd door Timur in de 14e eeuw.  Yassaui was een Sufi leraar en dichter. Hij kwam naar (destijds nog Yasy) Turkistan in de 12e eeuw.

turkistan turkistan turkistan

Turkistan

Turkistan: hetzelfde als 3 keer naar Mecca

Hij  werd geliefd onder de mensen omdat hij Sufi goed kon overbrengen in gedichten in het Turks. Zijn originele tombe was na zijn dood in 1266 al een bedevaartsoord voordat Timur het grote mausoleum bouwde.  Ze zeggen in Kazachstan dat drie keer naar Turkistan praktisch gelijk staat aan een bezoek aan Mecca. Omdat het zo’n belangrijke plek is voor de Kazachstanen is het zeker de moeite waard om te bezoeken. Entree kost 500 tenge. Als vrouw moet je een hoofddoekje om, maar deze kun je lenen bij het mausoleum. Mocht je liever niet een ‘gebruikte’ hoofddoek willen dragen, neem dan zelf een sjaal of iets dergelijks mee. Zorg als vrouw ook voor een vestje om je schouders te bedekken.

Op de weg naar Turkistan maakten we een stop bij mausoleum van Arystan Bab. Een leraar van Koja Akhmet Yassaui. Entree kost hier 500 Tenge per persoon. Ook onderweg kwamen we voor Nederlandse mensen – onbekende weggebruikers tegen: kamelen. We kwamen ze regelmatig tegen.

turkistan

turkistan

Turkistan kun je makkelijk als dagtrip doen vanuit Shymkent. Het kostte ons 30.000 tenge met fijne auto met airco – geen overbodige luxe- , vriendelijke chauffeur en heerlijke vegetarische lunch ingepakt door ons hotel Orbita. Je zit wel veel in de auto . Al was onze chauffeur wat aan de langzame kant.Het kan zeker sneller.