Tbilisi

Tbilisi, dé verborgen parel in Oost-Europa

Ik vind Tbilisi leuk! Ja, écht heel leuk! Voordat we weggingen had ik niet zoveel verwachtingen. Misschien dat ik daarom zo ontzettend verrast ben door de Georgische hoofdstad Tbilisi. Dat
eigenlijk pas sinds 1936 zo heet. Daarvoor heette het Tiflis. Tbilisi heeft veel warmwaterbronnen en daar is de naam dan ook van afgeleid. Tbili betekent namelijk warme locatie. In deze stad leven nog geen 1,5 miljoen mensen en je ziet een mooie mix van Russische gebouwen en Europese gebouwen. Ik was onder de indruk van de mooie balkonnetjes en balustrades. Helaas gaan er veel snel kapot en is er sprake van vergane glorie, maar wanneer je verder kijkt dan dat zie je de potentie van deze bruisende en gezellige stad.

Wat kun je doen in Tbilisi?

#Het oude centrum van Tbilisi

Alles rondom Freedom Square is leuk om te zien. Er zijn twee heel oude kerken te vinden in de meest toeristische straat van Tbilisi. Ga daar zeker langs! Bezoek de straat Rustaveli en loop richting de metro. Vanuit daar ga je omhoog de kleinere straatjes in. Dwaal hier lekker rond en doe een drankje bij Out Bar. Moe van het vele rondlopen? Ga dan naar een van de badhuizen die Tbilisi rijk is! Ook zitten in het oude centrum veel restaurantjes en barretjes. Wij zijn aantal dagen in Tbilisi geweest en hebben de leukste restaurants Tbilisi voor je op een rijtje gezet in deze blog.

#Bezoek één van de badhuizen

Tijdens je verblijf in Tbilisi kun je naar een van de badhuizen gaan. Het is er basic en je kunt kiezen tussen privékamers à 90 lari per uur. Of voor de goedkopere gemeenschappelijke ruimtes. Na wat rondvragen en eerste indrukken, besloten wij niet naar een badhuis te gaan. We vonden het iets te duur voor een uurtje warm badderen. Wil jij wel graag gaan? De badhuizen zijn vlakbij Jumah Moskee, ook het bewonderen waard. Nog een goede tip! Ik heb twee keer een Thaise massage gedaan voor 50 lari. Ik voelde mij daarna als herboren!

Tbilisi

#Mother Georgia en Narikala-fort

Je kunt hier op twee manieren komen. Lopend en met de kabelbaan. De kabelbaan kost 2 lari perpersoon (one way). Lopend kun je vanuit het oude centrum in 20 minuten omhooglopen. Prima te
doen met trappen. Wanneer je boven bent bij het fort heb je fantastisch uitzicht over Tbilisi. Dit geldt ook voor het Mother Gorgia-beeld.

Tbilisi

#Wandelen in Nieuw Tbilisi

Ga de brug over waar de dagelijkse vlooienmarkt is (Dry Bridge). Helemaal een aanrader wanneer je zoals wij een blog hebt en op zoek bent naar leuk bestek :). Ben je over de brug? Sla dan de tweede afslag naar links. Je loopt zo Nieuw Tbilisi in. Straten zijn opgeknapt en overal kun je zitten voor een drankje of eten. Dit nieuwe gedeelte lijkt in de verste verte niet op het oude gedeelte en echt de moeite waard om daarvoor de rivier over te steken! Ook vind je de Trinity Church aan deze kant van de rivier.

Tbilisi

Dagtrips vanuit Tiblisi

Vanuit Tbilisi kun je meerdere dagtrips doen. Denk aan David Garetja of bezoek het Stalin-museum in Gori. Of ga langer weg en ga op pad in Svanetië.

Algemeen Tbilisi

Vervoer is goedkoop: taxi is meestal niet meer dan 5 lari. Taxi van het vliegveld naar het centrum is rond de 30 lari. Ze proberen het voor 50, laat je niet bedonderen!
Water of frisdrank in restaurants kost meestal 2 lari en biertje van 3 tot 4 lari. Gemiddeld ben je 20 lari per persoon kwijt voor lekker etentje inclusief drankje (1 bier of 2 water). Fruit is super cheap op marktjes, maar wat duurder in supermarkten.  Al is het nog steeds goedkoop in vergelijking met Nederland. Vegan dingen zoals sojamelk en amandelmelk zijn schaars in Tbilisi. En al helemaal in rest van Georgië. Bij de Carrefour in het centrum betaal je 10 lari voor 1 pak amandelmelk (ongeveer 5 euro) en 8 voor sojamelk. Best prijzig dus. Wat je wel echt moet proberen is het fruit zoals frambozen en kersen. Dat is zo ontzettend goedkoop en lekker, écht kopen daar! Tbilisi als stedentrip of citytrip kan prima. Houd alleen rekening dat veel vluchten via Kiev gaan.

Meer Georgië:

>Natuurschoon in Mestia en omgeving
> Vegetarisch en vegan eten in Tbilisi 
> Ontdek Georgië: ga voordat het te laat is!