stedentrip sofia

Stedentrip Sofia: 4 tips voor in de winter

Het was weer bijna december. Omdat ik een ontzettend mooi verjaardagscadeau had gekregen van mijn toenmalige vriend, wilde ik iets moois teruggeven. Samen herinneringen maken vind ik nog steeds één van de mooiste dingen die je kunt doen met z’n twee. Je hebt het later niet over die mooie jas of die ene keer dat je een externe harde schijf kreeg. Nee, je hebt het over hoe grappig het was toen je bijna viel bij dat bruggetje tijdens je stedentripje in Lissabon, of hoe f*cking zwaar de hike was in Chicaque National Park in Colombia direct de eerste dag na aankomst. Allemaal ervaringen die niemand jou kan afpakken.

Daarom koos ik voor een stedentrip als verjaardagscadeau. Maar dan het liefst naar een plek die betaalbaar is, niet standaard en op 2 tot 3 uur vliegafstand.

stedentrip sofia
sofia-stedentrip-ijs

Natuurlijk schoot een zonnige plek direct door mijn hoofd. I just loooove the sun! Maar ja…voor écht lekker weer boven de 23 graden  moet je in januari minimaal 4 uur vliegen. Dus ik dacht…ach waarom ook niet: ik ga eens kijken wat Whizz Air te bieden heeft. Een stedentrip Sofia it is!

Nu we er zijn geweest, kan ik één ding zeggen: ik zou graag terug willen (liefst toch wel in de lente of zomer) om meer van Bulgarije te ontdekken!

Tip: Whizz Air vliegt vanaf terminal 1. Wanneer je in Sofia aankomt is dat niet zo’n probleem. Wanneer je terug gaat vliegen, moet je hier rekening mee houden. Vanaf terminal 2 is het nog ongeveer 10 minuten rijden met een bus. Er gaat 2 keer per uur een gratis shuttlebus vanaf terminal 2, maar je kunt ook bus 84 pakken. Deze kost 1,60 lev. En gaat veel vaker.  

Na wat vergelijkingswerk stuitte ik op 2 tickets naar Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Daar weet ik helemaal niks van! Dat is nog eens wat anders dan een weekendje Napels. Omdat de geschiedenis van Sofia erg geïnteresseerd is, voelde ik direct dat Sofia de stad moest worden. Nu ik er ben geweest, kan ik één ding zeggen: ik zou graag terug willen (liefst toch wel in de lente of zomer) om meer van Bulgarije te ontdekken!

Waarom zou je een stedentrip Sofia willen doen?

1# Bezienswaardigheden en verrassende overzichtelijke stad

Deze stad verrast je. Mijn vooroordeel was lelijke Sovjet-gebouwen die ik veel in Kazachstan en Mongolië zag. En veel norse mensen. Wat kon ik er naast zitten zeg! Zeker 90% van alle mensen die wij hebben ontmoet, waren vriendelijk en probeerden ons goed te helpen. En natuurlijk waren er typische Sovjet-gebouwen, maar ook hele mooie. Bijvoorbeeld de topattractie: de Alexander Nevski-kathedraal, de verscholen kerk en alle parken. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Binnen 2 dagen heb je alle highlights goed gezien. Daarom is een stedentrip Sofia perfect. Niet te kort niet te lang en je kunt alles zien.

stedentrip-sofia

2# Interessante geschiedenis

Bulgarije kent een rijk verleden. Zo hebben de Romeinen hier overheerst, de Ottomanen en uiteraard de Bulgaren zelf. Na de Tweede Wereldoorlog toen alles platgebombardeerd was bood de Sovjet-Unie hulp. Het communisme deed zijn intrede. Volgens onze gids van Communist Tour (aanrader!) is Bulgarije uiteindelijk nooit volledig communistisch of socialistisch geweest. Simpelweg omdat er altijd geld in omloop was. Op de zwarte markt of gewoon in de winkels. Maar dat geld kon je niet ‘gewoon’ krijgen, want dat was verboden. Je kunt je voorstellen dat dit dus een broedplaats was voor zwart geld.

Onze gids Daniël vertelde nog meer interessante dingen. Zo verdienden mannen en vrouwen evenveel, kreeg je als vrouw 54 weken zwangerschapsverlof (nog steeds trouwens!) en mocht iedereen naar school. Máár studenten mochten niet té slim worden, want dan zouden ze weleens kunnen rebelleren. Daarin werden mensen dus onderdrukt.

Ik raad je aan om ook de communist tour te doen! Kost 20 lev (= ongeveer 10 euro). Je kunt gewoon naar Palace of Justice gaan. Hier is het verzamelpunt. Betalen doe je bij de gids. Op moment van schrijven is de tour elke donderdag, zaterdag en zondag om 16.00 uur. Wanneer je eerst de free walking tour doet in Sofia krijg je korting op de communist tour. De free walking tour is elke dag om 11.00 en 14.00 uur en start ook vanaf Palace of Justice.

3# Stedentrip Sofia? Ga ook naar Plovdiv

Naast een stedentrip Sofia zijn er leuke andere plekken op maximaal 2 uur reizen van Sofia. Denk eens aan Plovdiv, dé culturele hoofdstad van Bulgarije. In deze studentenstad zie je nog authentieke huizen. Ook vind je hier achterblijfsels van de Romeinen zoals een theater. Deze stad komt het beste tot zijn recht wanneer er geen sneeuw ligt, vermoed ik.

sofia-stedentrip-plovdiv-1
sofia-stedentrip-plovdiv

4# Perfect voor de kleine portemonnee

sofia-stedentrip-airbnb

Ideaal voor wanneer je graag weg wilt maar niet zoveel geld te spenderen hebt. Tickets met Whizz Air kosten — wanneer je er op tijd bij bent of een aanbieding hebt — erg weinig. Zeker wanneer je alleen met handbagage vliegt. Let wel even op bij Whizz Air, voor normale handbagage moet je iets extra’s betalen. Een klein handtasje is gratis. Maar desondanks nog prima te betalen. Taxi’s zijn ook super cheap. Ik had een taxi (neem een OK-taxi) en kostte mij om 21.00 uur 12 lev van vliegveld naar het centrum. Dat is omgerekend iets van 6 euro.

6# Genoeg vegan aanbod

Voor mij als lekkerbekkie is goed eten belangrijk. Zeker wanneer ik op stedentrip ga. Noem mij dom, maar ik had écht niet verwacht dat er aardig wat keuze is voor vegans in Sofia. Zo vertelde een ober ons bij een Japans restaurant waar ze een vegan-sectie hebben op het menu, dat 10% van de Bulgaren in Sofia vegan zijn. Leek ons ietswat aan de hoge kant, maar feit dat een traditioneel Japans restaurant een menu-pagina wijdt aan vegan sushi was voor mij hemels! Lees al mijn tips voor goede vega(n) restaurantjes in Sofia.

stedentrip sofia

Vervoer

De metro van Sofia werkt goed. Ook zijn er veel trams. Omdat ons Bulgaars niet is wat het geweest is, kozen wij meestal voor de metro. Al is alles in het centrum op loopafstand. De trein naar Plovdiv gaat ook aantal keer per dag. Ik kocht mijn kaartje een dag van te voren. Vond ik wel handig. Houd rekening dat in de zomer de reis van Sofia naar Plovdiv een kleine 2 uur duurt. De taxi is ook spotgoedkoop. Gebruik de taxiapp: OKtaxi. Kijk ook uit voor malafide taxichauffeurs.

Overnachting

Ik betaalde gemiddeld 27 euro per nacht voor een Airbnb midden in het centrum. Een stedentrip Sofia is dus perfect voor maximaal 5 nachten. Je hebt dan de tijd om alles op je gemakje te doen. Én om nog eens buiten Sofia te gaan. Overigens kun je met 2 volle dagen ook prima uit de voeten in Sofia. Het wordt dan wel meer keuzes maken. Ik vond Sofia écht heel erg leuk. Smaakt naar nog een bezoek naar Bulgarije, maar….dan wel in de zomer. Dat dan weer wel.