Rome-1

Stedentrip Rome volgens de Romeinen

Rome, de stad van de liefde, van de oudheid van nou ja, alles eigenlijk. Want Rome heeft alles! Ik werd altijd vreemd aangekeken wanneer ik vertelde dat ik nog nooit in Rome was geweest. “Je bent in zoveel steden geweest zoals Almaty, Ulaanbaatar, Teheran, Bogotá, Lissabon, Sofia en dan niet in de hoofdstad van Italië? Foei! “Ja, eehhmm… daar zat wel een kern van waarheid in. Het was niet dat ik dat niet wilde, integendeel, maar op een of andere manier kwam het nooit uit. Nu gelukkig wel!

Hulp van échte Italianen

We hadden geluk, want we hebben hulp gehad van een paar meiden die in Rome wonen. Twee uit Sicilië en eentje uit Amerika. En hoe toevallig het leven ook kan lopen, zo ook dit voorbeeld. Mijn broertje vierde zijn verjaardag op een boot in Amsterdam een week voordat Sander en ik naar Rome gingen. Na ongeveer een uurtje varen, kwamen er ineens drie meiden op de boot. Die bleken uit Rome te komen. Waren vrienden van vrienden van mijn broertje. Er was genoeg eten en drinken, dus natuurlijk waren ze meer dan welkom! We raakten aan de praat en vol enthousiasme vertelden ze over hun stad: Rome. Al wilden zij weer heel graag wonen in Amsterdam. Iets met het gras is altijd groener? We spraken af dat we wat leuks zouden gaan doen in Rome wanneer we er waren. Facebook uitgewisseld en we maakten er een mooi feest van die dag.

Rome-3

Bon giorno Roma!

Een week later stonden Sander en ik vroeg op om naar Schiphol te gaan. De vlucht ging snel en vlekkeloos. We namen de trein vanaf Rome Fucciumo naar Travestere. We dachten dat dit ruim anderhalf uur zou duren, maar dat was dus niet zo. Binnen een half uur à veertig minuten waren we in Rome! We sliepen in een Airbnb voor € 54,- per nacht in het centrum van Travestere. Op aanraden van de meiden die we hadden ontmoet. Dus, advies voor slapen: zorg dat je iets boekt in Travestere. Wij zaten aan de ‘rustigere’ kant. Dat is perfect, want je steekt de straat over en loopt zo het drukke gedeelte in. Maar je slaapt toch rustig.

 

I need to get my stuff

 

Airbnb in Rome

Toen wij aankwamen bij onze Airbnb-host moesten we wel beetje lachen. Hij had nog helemaal niet opgeruimd. Alles was al wel schoongemaakt maar hij had nog niet zijn spullen bij elkaar gezocht. Wat een rotzooi was het nog. Ik moest er stiekem smakelijk om lachen. Snel graaide hij zijn laptop en kleding al excuserend bij elkaar. In gebrekkig Engels I need to get my stuff sorry. Zijn vriendin had heel lief een plattegrond gemaakt met allerlei restaurantjes en must-sees. Natuurlijk geen vegan of vegan friendly restaurants maar pizza mariana is altijd vegan dus in Rome kun je die bij iedere pizzeria eten.

Nadat onze host weg was, fristen we ons even op en hop, het Romeinse leven in. Gelukkig was het nog niet zo heel erg druk met toeristen. Maar ik kan je al wel het advies geven om niet in de zomervakantie naar Rome te komen. Het is dan zeg maar Amsterdam maar dan keer twintig zo erg met toeristen. Wat zijn dé plekken die de meeste toeristen overslaan, maar die je eigenlijk niet mag missen. Tips van de locals!

Hoogtepunten volgens de locals van Rome

#1.Gianicolo Hill

Op deze plek heb je wijds uitzicht over een deel van Rome. Een hoge trap omhoog brengt je naar de top. Aanrader!

#2. Jewish Ghetto en artisjokken eten

Wanneer je in het seizoen bent dan kun je overal artisjokken eten. En echt waar, doe dit! Ze zijn zó ontzettend lekker. Mmmmmmmjummie!

#3. Villa Borghese

Heerlijke plek met veel groen. Vele Romeinen gebruiken het park als hun achtertuin en zitten hier gezellig te relaxen op een warme dag.

#4. Keyhole op Aventino Hil

Kijk door het sleutelgat en zie daar het perfecte plaatje van Rome. Schijnt, volgende keer in Rome gaan we dit zeker doen!

#5. Museum Capitolini

Onze vrienden vertelden dat dit écht een mooi museum is. Helaas hadden wij hier geen tijd meer voor. Rome is gróót! Dus bewaren we deze voor een volgende keer :). Niet vervelend toch?

Rome-2

Natuurlijk zijn er ook de standaard hotspots. Ze zijn alleen zo ontzettend druk, met een reden uiteraard. Want deze hotspots zijn fantastisch om te zien. Wij zijn alleen beetje allergisch voor de vele toeristen. We zijn zelf ook toeristen, maar ja… wanneer er witte vlaggetjes omhoog worden geduwd voor je neus… nemen wij toch liever een andere afslag.
Desondanks zijn dit toch wel dingen die je gezien moet hebben wanneer je in Rome bent :).

#1. Vaticaan

Bestel je kaarten online. Je hoeft dan alleen nog maar in de rij voor de veiligheidscontrole. Die schijnt ongeveer twintig minuten wachttijd te hebben. Laat je niet verleiden tot mensen die roepen ‘Skip de line’, gewoon online kopen. Tip: wanneer je vroeg boekt: altijd is de eerste zondag van de maand gratis toegang. Deze kaarten zijn natuurlijk zo weg. Tenzij je half jaar van tevoren boekt. Geldt trouwens ook voor andere musea.

#2.Forum

Wanneer je geen hordes toeristen wilt en niet zoveel geld hebt (Rome is best prijzig), loop er gewoon omheen!

#3. Colosseum

Wij zijn er omheen gelopen op aanraden van de locals. Ook dan heb je fantastisch uitzicht en met beetje fantasie zie je hier wat er vroeger zich heeft afgespeeld. Van buiten is het mooier dan van binnen. Kies wat je zelf wilt. Wanneer je wel graag erin wilt: ga vroeg, heel vroeg. En probeer je niet te ergeren aan alle toeristen die er zijn 😉

Natuurlijk houden wij ook wel van een (stevige) borrel op z’n tijd. Dit kun je perfect in Travestere doen! Kijk dus uit wanneer je hier je hotel of Airbnb boekt, voor je het weet kom je de wijk niet meer uit ;-).

Vervoer

Het openbaar vervoer is trouwens prima in Rome. De meeste mensen kopen geen kaartje, maar sinds kort controleren ze strenger. Je kunt een tramkaartje kopen bij kioskjes, niet in de tram zelf. Dit vonden wij heel vreemd, maar alles went! En lopen is altijd fijn, neem goede wandelschoenen mee, bijvoorbeeld goede gympen.

Wij vonden Rome een mooie en fijne stad. Ik kan eerlijk zeggen dat ik nog nooit zo’n stad heb gezien. Bijna elk straatje dat je ingaat is letterlijk fotowaardig. Ik moest mijzelf dus inhouden om niet met twee gigabite aan foto’s terug te komen. En ook al heb je weinig geld, dan is Rome ook leuk want door alle mooie gebouwen en parken voel je je al de koningin te rijk! Check ook wat je kunt doen in het minder bekende Napels. Ook een aanrader!

Handig voor Pinterest

rome-tips