spaans-leren

Spaans leren: hoe doe je dat?

Goed Spaans leren spreken, dat is fantastisch toch?  Ik vind Spanje en Latijns-Amerika namelijk te gek. Eigenlijk houd ik (bijna *) van alles wat Spaans is. En met name de Spaanse taal. In 2008 deed ik al een cursus Spaans bij Cervantes in Utrecht. Destijds woonde ik daar praktisch boven, dus dat was makkelijk.

Waar de liefde voor de Spaanse taal vandaan komt weet ik niet. Misschien wel toen ik voor het eerst alleen op vakantie ging naar – jawel, ik geef het toe – Blanes. Voor het éérst zonder ouders op vakantie. Hoe leuk was dat! Ik herinner mij dat ik probeerde iets in het Spaans te zeggen. Veel verder dan Hola en Gracias kwam ik niet. De jaren erna was ik druk bezig met mijn studie aan de Universiteit van Utrecht. Nadat ik in 2008 een ticket naar Costa Rica had geboekt, wist ik het zeker: ik wil nu écht Spaans leren.

Na mijn cursussen Spaans vroeg ik aan verschillende mensen hoe je het beste de Spaanse taal kunt leren. Bij deze mijn tips en die van (Spaanstalige) vrienden.

Spaans leren tip 1# Ga er wonen

Tja, erg makkelijke tip hè? Maar het is wél zo. Wanneer je in een land woont of er voor langere tijd verblijft, gaat het makkelijker. Pas wel op dat je niet verzandt in het spreken van Engels. Zo hielp een Spaanstalige vriend door een timer te zetten. ‘No Danique, hablamos solo español para una hora. Ok ok….y despues inglés☺.’ Dus ja, ook al woon je in een Spaanstalig land, dwing jezelf en anderen om alleen Spaans te praten. Dit vergt geduld en is niet altijd makkelijk. Hoe erg ik zat te stuntelen met mijn Spaans toen ik de moeder ontmoette van die vriend. Oef!

spaans leren madrid

 

Spaans leren tip 2# Cursus in Spanje

Uiteraard is een cursus in Nederland ook prima en een goede basis om te starten met Spaans. Toen ik in Madrid een week lang privéles had, merkte ik wel dat het stukken sneller ging. Kies ook de stad zorgvuldig uit waar je Spaans wilt leren. Wat zijn goede steden om Spaans te leren in Spanje? Madrid, Bilbao, Barcelona, San Sebastián, Salamanca. Wil je aan de kust of in Andalusië Spaans leren? Dat kan, maar houd er rekening mee dat Andalusië het limburg is van Spanje. Die kun je heel vaak niet verstaan.  Ze spreken bijvoorbeeld de s niet uit. Dus mas o menos is ma o meno. Dit kan verwarrend zijn, zeker in het begin. Ik raad je dus aan om te kiezen voor een stad waar ze duidelijk Spaans praten. Met name dus Madrid, Salamanca of Bilbao. In Bilbao wordt ook ‘Euskera’ (Baskisch) gesproken, maar iedereen kan er ‘normaal Spaans’ en veel jongeren praten niet meer echt Bask.

Ik gebruikte de gratis website Find Your Private Teacher om in contact te komen met Poliana.

 

Spaans leren tip 3# Apps & handige oefenprogramma’s

Wanneer je net zoals ik vaak in de trein zit, dan is een app of website leerzaam tijdverdrijf. Ik gebruik:

Duolingo 

Anki

Google translate

Memrise

Hangman Spanish

Conjugate Spanish verbs (android) Conjuverb (ios)

Wat ook nog altijd helpt is een lijst met Spaanse woorden opschrijven met de Nederlandse betekenis erachter. En dan alle woorden in rechthoekjes knippen als een memory game. Hussel alle woorden door elkaar en zoek dan alle woorden bij elkaar.

Geeltjes
Plak op alle gebruiksvoorwerpen een geeltje met daarop het Spaanse woord. Zo leer je in ieder geval de woorden in huis.

Spaans leren tip 4#Koop Spaanse tijdschriften en kinderboeken

Dit is een perfecte manier om je vocabulaire te vergroten. Ga naar een rommelmarkt of boekenwinkel en koop een paar kinderboeken. Ook kocht ik een aantal vegetarische kook- en reistijdschriften. Dit vind ik leuk om te lezen en met een Spaans woordenboekje erbij vertaal je direct de woorden die je niet kent. Wanneer je slim bent (en dat ben je natuurlijk ;-)), schrijf je alle vertaalde woorden op in een notitieboekje. Neem dit boekje daarna altijd met je mee. Dan heb je altijd wat te doen tijdens een verloren uurtje.

spaans leren madrid

Spaans leren tip 5# Spaans onderhouden in Nederland

En dan ben je weer terug. Hoe onderhoud je je Spaans zonder iedere dag Spaans te horen? Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om je Spaans te onderhouden. Dit zijn mijn tips. Sommige ga ik zelf ook uitproberen, dus mocht je nog meer tips hebben, laat het mij weten!

Couchsurfing events of Meet up’s

Via Couchsurfing of MeetUp worden er verschillende events georganiseerd. Je kunt ook zelf een oproepje plaatsen.
Café Cultura (Rotterdam)
Spaans cultureel centrum. Onderzoek of er in jouw woonplaats ook iets soortgelijks is. Doe eens gek en ga er gewoon heen voor een avondje! Café Cultura organiseert ook van alles en ze geven er ook Spaanse cursussen voor reizigers! Praktisch!

WhatsApp met Spaanstalige vrienden

Wanneer je Spaanstalige vrienden hebt, ga dan vooral met ze Whatsappen. En vraag of ze je willen corrigeren wanneer je het fout hebt.

Radio luisteren

Via het internet kun je alle radio’s ter wereld beluisteren. Zet iedere dag even de radio aan. Dan blijf je het horen.

Muziek luisteren

Wegdromen bij Spaanse muziek. Ik doe dat het liefste! Bekende (oudere) artiesten die Sander en ik heel leuk vinden zijn: Estopa, Melendi en El Fuega. Top 40-muziek is ook handig om te oefenen, teksten zijn vaak niet ingewikkeld en zo oefen je gelijk het luisteren.

Films & Series kijken

Heb je Netflix? Kijk dan Gran Hotel of Narcos, mét Spaanse ondertiteling. Wil je ook nog wat leren ervan? Houd je woordenboek en notitieboekje gereed en schrijf onbekende woorden plus vertaling op. Ook vaak films kijken in het Spaans met Spaanse ondertiteling helpt. Soms had ik echt even geen zin in oefenen, dan deed ik Engelse films met Spaanse ondertiteling.

Heb jij nog tips, websites of YouTube-video’s die heel handig zijn? Laat het mij weten!

* Als dierenliefhebber ben ik tegen stierenvechten, vlees-en viscultuur en de houding van Spanjaarden ten opzichte van dieren. Gelukkig verandert dit snel de afgelopen jaren. Zo is stierenvechten in verschillende provincies verboden en zie je steeds meer vegetarische en vegan restaurantjes in de steden.