Shymkent - memorial

Shymkent: bruisende stad langs de zijderoute | Kazachstan

Een reizigersdilemma: na Astana wilden we verder reizen naar het zuiden van Kazachstan. Maar gaan we eerst naar Almaty of eerst naar Skymkent. De route werd uiteindelijk van Shymkent via Taraz naar Almaty. Ok, en dan? Hoe gaan we erheen? Met de nachttrein die er bijna 20 uur over doet of vliegen?

Na veel wikken en wegen besloten we toch te vliegen naar Skymkent. Via een onbekende site (voor ons dan) Tripista boekten we een retourvlucht voor 110 euro per persoon (enkeltje was 70 euro) omdat de enkeltjes ineens volgeboekt waren. Een enkeltje was dus niet meer te boeken. Tip dus wanneer je een enkeltje wilt en het niet meer te boeken valt. ’s Ochtends geboekt en  smiddags vlogen we naar Shymkent. Een stad waar de bazaars nog levendig zijn en leuke dagtripjes te organiseren zijn.

Onze tips voor Shymkent

  1. De central/ upper Bazaar

Grote markt (dat betekent Bazaar) met allerlei dingen. Van Chinees prul tot de lekkerste vers gebakken Nan-broden. Veel groente en fruit en ook de laatste (Taiwan made) mode is te krijgen.
Leuk om rond te struinen!

Shymkent old bazar

Shymkent old bazaar

Shymkent-vrienden

  1. Museum van de slachtoffers van de politieke onderdrukking

Beetje saai park, maar aan het einde wacht ie op je. Een straaljager en een monument voor de slachttoffers tijdens de Sovjet-periode en tijdens de 2e wereld oorlog. Meer dan 140.000 Kazachstanen vonden de dood tijdens de 2e Wereld Oorlog. Je vindt het gedenkmonument en vele namen van de slachtoffers het in de Alleya Slavy. Tegenover deze straat is het museum. Wanneer je tijd hebt, neem een kijkje.

Shymkent- memorial 1

  1. Kiyal Alemi – soort pretpark midden in Shymkent, maar dan anders

Een pretpark midden in een stad? In Kazachstan blijkt dit vrij normaal te zijn, zoals we ook al in Astana merkten. Wij waren als twee kleine kinderen in een –jawel—pretpark! Natuurlijk waren de attracties niet van hetzelfde technische niveau, maar een achtbaan (met loops) en andere grappige kermisattracties waren te vinden in dit park. Voor kinderen een waar paradijs en voor volwassenen erg leuk om doorheen te lopen. En stiekem hoopte je dat je nog kind was. Entree is gratis en je betaalt per attractie. Zelfs om half 12 s avonds was het hier nog druk met kinderen en hun ouders, maar ook jongeren die een leuke avond wilden.

Shymkent- familiy park

  1. Tauelsizik Sayabay – Onafhankelijkheids monument

Kazachstan vierde in 2011 haar 20jarige onafhankelijkheid van Rusland. Ter ere hiervan plaatsen de overheid een groot monument. Leuk om te combineren met bezoek aan de Upper Bazaar.

Shymkent - independence

 

 

We sliepen in Shymkent in Orbita Boutique HotelFijn rustig hotel op 30/40 minuten loopafstand van het centrum van Shymkent of 500 tenge (1,5 euro) per taxi.