reizen in nepal

Reizen in Nepal: vijf tips die je niet mag missen

Reizen in Nepal, een land wat veel in het nieuws is geweest na de verschrikkelijke aardbeving in 2015 jaar geleden. Een land dat het écht verdient om weer op te krabbelen. Zelf was ik aantal jaar voor de aardbeving in dit bijzondere land en keek mijn ogen uit. Wat een bijzondere cultuur, natuur en vriendelijkheid heeft dit land. Samen met mijn toenmalige vriend reisden we af naar Kathmandu: de hoofdstad van Nepal. 

reizen in nepal

Reizen in Nepal: vieze toiletten in het vliegtuig

We boekten een vlucht met Gulf Air en vlogen via Bahrein. Alleen dát al was een ervaring. Vrouwen helemaal in het zwart gekleed, mannen in witte gewaden, dat soort werk. Ik vond het fascinerend. Wat toch wel opmerkelijk was en enigszins scary, was dat er inclusief mijzelf, maar drie vrouwen aan boord waren in het hele achterste gedeelte van het grote vliegtuig. Dat was een van mijn minst plezierigste toiletbezoeken in een vliegtuig kan ik je vertellen. Gatsie! Ik had medelijden met de stewardessen die iedere keer weer de hokjes in moesten om alles schoon te vegen. 

Vanaf nu altijd schoon ondergoed in handbagage

Gelukkig bleven we niet een maand in het vliegtuig zitten, maar gingen we naar Nepal! Na en lange vlucht kwamen we aan in Kathmandu. Helaas was niet al onze bagage meegekomen dus moesten we de volgende dag weer terug naar het vliegveld. Na enige uren wachten, wachten en wachten kwam na 3 uur het verlossende woord: onze bagage was er! Sindsdien neem ik dus altijd één setje schoon ondergoed mee in mijn handbagage 😉.

Tip: sommige airlines geven vergoedingen wanneer je bagage niet aankomt. Check altijd bij de klantenservice van je vliegtuigmaatschappij of je ergens rechtop hebt. Wij kregen 50 dollar bijvoorbeeld. Uiteindelijk kwam de bagage binnen en kon ons avontuur écht beginnen. 
reizen in nepal

Vega eten in Nepal

Natuurlijk begonnen we met eten. Zonder eten geen energie om op pad te gaan. Ik was destijds nog flexitariër maar ik kan je vertellen dat je tegenwoordig Nepal prima vega kunt eten. Zoveel lekkere momo’s gegeten daar zonder vlees of vis. Plantaardig kan ook denk ik, maar pin mij er niet op vast. 

reizen in nepal
Markt in Kathmandu

Wat mij opviel was dat er geen grote ketens waren. Geen schreeuwerige McDonald’s of Burger King. Bijzonder om dit nog mee te kunnen maken in een wereld waar zulk soort bedrijven zich overal tussenwurmen om meer ongezond voedsel te kunnen verkopen. 

Met een goed gevulde buik waren we ready to go. Wat kun je allemaal gaan doen in Nepal? Heel veel! In Nepal zijn er zoveel verschillende leuke dingen te doen. Van hiken in de hoge bergen tot loungen aan de rivier in Sauahra in Chitwan na een jungletocht. Deze dingen moet je echt gedaan hebben in Nepal en waren echt mijn hoogtepunten van rondreis  in Nepal  

1# Hiken

Het maakt niet uit of je een berggeit bent die moeiteloos de meest onbegaanbare rots beklimt of dat je liever wat rustiger aan doet. Nepal heeft verschillende trekkingsmogelijkheden. De meest populaire gebieden zijn Annapurna Circuit, Annapurna Basecamp, Langtan en natuurlijk Mount Everest Basecamp. Rondom alle gebieden kun je voor kortere treks kiezen. Zo is Poon Hill trekking van ongeveer 4 dagen ook prachtig. Ik heb de 10-daagse Annapurna Basecamp-trekking gedaan. Een ervaring die ik nooit, maar dan ook nooit meer vergeet! Dus reizen in Nepal? Dan mag je niet vertrekken zonder een (kleine) trekking gedaan te hebben. 

reizen in nepal
Onderweg naar Annapurna Basecamp in februari

2# Kathmandu

Een stad waar gelukkig nog steeds geen McDonald’s zit. En waar je heel veel ziet. Loop gewoon de hele dag door deze stad. Bezoek in ieder geval Bodanad en Monkey tempel. Helaas is veel door de aardbeving verwoest. Ik heb dit mooie land voor de aardbeving mogen bezoeken en jeetje…zo erg dat deze mensen deel van hun roots kwijt zijn. Alles waar ze zo trots op zijn en waar ze ook geld aan konden verdienen. Boem, weg. Ga wel zeker kijken naar de overblijfselen van Patan en Durbanplein. De mensen hebben het toerisme hard nodig!  

3# Neushoorns in Chitwan National Park

Heb je zin in wat anders dan cultuur en bergen? Ga dan naar Chitwan! Één tip, ga niet in het park zelf slapen. Is veel duurder en voor het zien van dieren is het niet echt nodig. Tenminste dat is mijn ervaring. We hebben een guide ingehuurd ter plekke bij het informatiecentrum van Sauhara. In Sauhara kun je trouwens prima slapen. Ook zijn er verschillende restaurantjes waar je vegetarisch en plantaardig kunt eten. Sowieso kun je in Nepal mede vanwege buurland India heerlijk vegetarisch eten en als je het vraagt vast ook inmiddels plantaardig. Tijdens onze walking tour in Chitwan met gids heb ik oog in oog met een hert gestaan toen ik in de bosjes even moest plassen. Eeeh hoi mevrouw hert! 

Spannende ontmoeting in Chitwan

Een andere ontmoeting met een van de inwoners van Chitwan was iets minder relaxed….we zagen een neushoorn op misschien 5 meter afstand. Dit is ontzettend spannend, want deze dieren kunnen je in één keer vermorzelen. Nog spannender was dat de gids aan het begin vertelde dat je het beste in een boom kunt klimmen en je tas weggooien om de neushoorn te verwarren. Ik zag mijzelf al een langzame dood sterven want eh ja in een boom klimmen? Dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan haha! 

Gelukkig liep het met een sisser af en ging de neushoorn de andere kant op. We waren muisstil en waarschijnlijk  stonden we precies goed uit de wind en rook hij ons niet. Neushoorns kunnen namelijk extreem goed horen en ruiken. Gelukkig maar voor hem, want echt goed zien doen ze dus niet. Tip: ga alsjeblieft niet op een olifant zitten om de neushoorns te zien!

Chitwan National Park Nepal
Wanneer je te voet rondloopt in Chitwan National Park, kun je naast neushoorns ook olifanten tegenkomen.

Nepalees cadeautje

Naast ons neushoornavontuur heb ik in tijdens het reizen in Nepal voor het eerst een teek gehad. Een cadeautje van Chitwan National Park. In mijn knieholte zat de kleine rakker, maar gelukkig kregen we hem na 2 dagen (toen merkte ik het pas!) makkelijk eruit toen ik in Bhaktapur was. Na thuiskomst even korte check bij de huisarts en niks aan het handje. Loop dus even je lichaam na wanneer je in de bosjes bent gedoken in Chitwan.

4# Pokhara

Vanuit deze stad vertrekken de trekkings naar Annapurna Circuit en Basecamp. Maar het is meer dan alleen een start en eindpunt van de populaire trekkings. Je kunt hier fijn aan het meer zitten en zelfs een bootje huren. Of je over hobbelige wegen in een oude met gaten in de grond zittende Suzuki alto naar de tempel boven op een berg laten rijden of gewoon massages nemen nadat je terugkomt van een trekking. Of zelfs daarvoor. Als lichamelijke voorbereiding zeg maar. Je moet toch goed voor jezelf zorgen tijdens zo’n reis? 😊

Pokhara is in ieder geval een fijne plek om tot rust te komen. Maak daar gebruik van! Van verschillende reizigers hoor ik dat Pokhara redelijk ongeschonden uit de aardbeving is gekomen. Dus ga vooral hiken vanaf en kijken in deze relaxte stad!

Suzuki's in Nepal
Suzuki’s in Nepal

5# Bhaktapur

Een van de mooiste koningssteden van Nepal. Eén van de zeg ik, want naast Bhaktapur heb je ook Patan.  Voor mij was Bhaktapur net even iets mooier omdat het echt een stads gevoel heeft, waar Patan wel makkelijker te bereiken is vanuit Kathmandu. Wanneer je in Bhaktapur bent, raad ik je aan om een nachtje te blijven en de stad in de avond mee te maken. Het is hier zo gezellig met alle straatjes, tempels en muziek. Ga vooral naar Durban Square en neem alle bedrijvigheid in je op om vervolgens verder te wandelen via alle krioelende straatjes naar andere pleinen. Het handigst is om vanaf Ratna Plaza de bus naar Bhaktapur te nemen. 

Bhaktapur
B

Naar Nepal reizen na de aardbeving

Helaas is vanwege de aardbeving in 2015 wel onherstelbare schade aangericht aan een aantal tempels. Hoe lang herstelwerkzaamheden gaan duren is nog niet duidelijk. Echter hoor ik dat het nog steeds heel mooi is, dus vraag ter plaatse hoe de situatie is. 

Algemene info reizen in Nepal

Hoogseizoen trekkings
De beste tijd voor trekkings is april/mei en oktober. Het is dan ook wel erg druk. Zelf ben ik in februari begin maart gaan hiken richting Annapurna Basecamp. En dat was fantastisch. Vanaf 3500 veel sneeuw en de laatste 500 tot 1000 meter naar Basecamp sta je met je benen tot kuithoogte in de sneeuw wanneer je niet oppast. Wil je buiten het seizoen net zoals ik gaan hiken, check dan wel even goed voor Mount Everest of dat mogelijk is. 

Tijdsverschil Nederland
In Nepal is het 3 uur en 45 minuten later in de zomer en in onze winter is het 4 uur en 45 minuten later.

Eten
Het eten in Nepal is heel goed te doen voor vegetariërs en vegans. Een van de meeste bekende gerechten is Dal Bhat (linzen, groenten, gecombineerd vaak met een curry en rijst) en groenten momo’s. Deze zijn er zeker in allerlei varianten. Alvast beetje in de sfeer komen? Probeer eens deze (weliswaar uit India) Dahl soep.

Remote werken
Is Nepal geschikt om remote te werken? De laatste ontwikkelingen laten zien dat het stuk beter met het internet gaat dan toen ik er was. Er waren regelmatig stroomuitvallen, niet lekker als je net zit te werken aan een website. Al hebben de meeste hotels een generator waardoor je het niet merkt als de stroom uitvalt. De beste steden om te leven als digital nomad zijn Pokhara en Kathmandu. In Kathmandu is er ook een co working. Het is super goedkoop om te leven in Nepal, dus op zich de moeite waard om te onderzoeken! En to be on the safe side, ik zou altijd een sim kaart aanschaffen met internet erop. Op deze website vind je allerlei tips voor remote werken vanuit Nepal.

Kosten reizen in Nepal

Betalen en geld
In Nepal betaal je met de Roepi (rupee NPR) en het is niet heel makkelijk om zomaar overal te betalen met credit card. Zorg dus dat je cash bij je hebt. Zeker wanneer je gaat hiken, zorg dat je genoeg bij je hebt indien je niet van te voren je accomodatie betaalt. Zelf kon ik prima pinnen in Kathmandu, Pokhera en Chitwan.

Het leven in Nepal is goedkoop, gemiddeld ben je tussen de 10 a 20 euro kwijt per dag. Kan duurder, kan nog goedkoper. Check altijd even de actuele wisselkoers.

Na Nepal ook naar buurland Tibet? Lees de blogs over Tibet