teheran

Teheran: een verrassende wereldstad | Iran

Welkom in Teheran, Iran. Schaars geklede dames bewegen wulps naar de camera. Een zanger met half ontbloot bovenlijf zingt vrolijke deuntjes in het Farsi. Dit beeld verwachten we niet echt te zien op het beeldscherm in de taxi van het vliegveld naar ons hotel in Teheran. Maar het was echt zo. “You can join me to north of Teheran and we can drink beers and party”, vertelde onze taxichauffeur. We keken elkaar met gefronste wenkbrauwen aan, hè, dit is toch Iran? Waar alcohol verboden is en vrouwen verscholen gaan achter een hijab of andere lappen stof?

teheran-darband

Iran is niet zoals je verwacht. En daarom willen we je maar een ding vertellen: ga Iran ontdekken, er is zoveel moois te zien en te doen. Waar wij het allermeest door werden verrast, waren de mensen. Tijdens al mijn reizen ben ik nog nooit zulke vriendelijke en behulpzame mensen tegen gekomen. En ze waren oprecht blij om je te zien. Blij dat jij als westerling de moeite nam om naar hun land Iran af te reizen. Ondanks de vele negatieve berichtgeving in de media hun land. “Hello! Welcome in Iran”, was de meeste gehoorde zin op straat van voorbijgaande voetgangers.

Teheran een verrassende wereldstad

Na onze verrassende taxirit kwamen we aan in Atlas Hotel. Vriendelijke mensen achter de balie en ruime kamers. Ook het ontbijt was prima. Niet hoogstaand, maar ok. Goede budget optie en dichtbij Amerikaanse Ambassade en de metro. Toen mijn hoofd het kussen raakte, was ik gelijk weg. De volgende ochtend vroeg op, want de temperatuur stijgt in de middag boven de 25 graden. Voor mij als vrouw is het dan nog net te doen met hoofddoek en lange mouwen. Wil je weten wat je het beste draagt als als vrouw of man? Lees dan mijn artikel over de kledingvoorschriften als toerist. En dan ben je in Iran. Wat kun je allemaal doen in de hoofdstad?

Gran Bazaar in Teheran

Een van de grootste attracties in Teheran is toch wel de Gran Bazaar. De Gran bazaar van Teheran ligt in het zuiden bij het Arg plein. Bekend onder de locale mensen als bazaar-e bozorg.

De Gran Bazaar is een groot labyrint aan verschillende ingangen en gangen. Iedere gang heeft zijn eigen specialiteit. Zo is er een gang met huishoudartikelen, kleding, schoenen en tapijten. Makkelijk te bereiken met de metro. In de metro sprak een man ons aan. Hij bleek agent geweest te zijn in Alkmaar. Dat verwacht je totaal niet wanneer je in een overvolle metro staat in Teheran. Er zijn ook coupés alleen voor vrouwen. Enigszins verbouwereerd en verbaasd stapten we uit. En het is er druk, heel druk! Let sowieso op want het is ook druk op de Gran Bazaar, zeker op zondag. Stel je in op sardientjes (en dat terwijl Sander en ik vegetariër zijn) in een blik. Gelukkig is de bazaar groot genoeg en kun je zeker rustig lopen. Ook kun je hier vegetarisch eten bij Moslem restaurant, lang wachten maar typisch Iraans!

teheran-gran-bazar

teheran-gran-bazaar

 

Amerikaanse Ambassade in Teheran

Amerika en Iran zijn niet de beste vrienden. In de Amerikaanse ambassade werden van 4 november 1979 tot en met 21 januari 1981 63 Amerikanen en burgers vastgehouden. Iraanse studenten gijzelden deze mensen om de Iraanse revolutie te ondersteunen. Iran heeft een interessante geschiedenis. Lees voordat je naar Iran gaat hier eens meer over. Je zult zien dat verhalen altijd twee kanten hebben.

teheran-amerikaanse-ambassade

Darband

Dit is echt een must do in Teheran. Aan de rand van Teheran start de route naar berg Touchal. Waar je in de zomer fantastisch kunt hiken en in de winter kunt skiën. Wij hadden te weinig tijd dus gingen een kleine hike doen. Maar vooral ons laten verwonderen. Wat een leuke plek om even weg te zijn van alle hectiek van Teheran. De plek is vooral populair in de avond en in het weekend. Vele Iraniërs komen hier gezellig samen voor shishah en andere sociale activiteiten. Er zitten namelijk aan het begin van de route naar Touchal heel veel qavekhane sonnati, oftwel leuke kleine hooka lounges midden in het water.

teheran-darband

Paleizen en musea in Teheran

Zoals iedere hoofdstad heeft ook Iran vele musea. Denk aan het Nationaal Museum. Ook heeft Teheran vele paleizen. Ga eens kijken bij Golestand Paleis of het Sa’ad Abad Museum Complex. Wanneer je van kunst en cultuur houdt, verveel je je zeker niet in Teheran. Beperk je bezoek niet alleen tot Teheran, reis ook af naar Yazd en Isfahan. Vegetarisch eten kan ook in Teheran. Wij tippen je een aantal restaurants. Wil je weten hoe het is om als vrouw naar Iran te reizen? Lees dan mijn blogpost ‘Als vrouw in Iran‘. Kook voordat je naar Iran gaat eens dit Iraanse recept. Erg lekker!