met de trein naar barcelona

Met de trein naar Barcelona, Spanje: ben je gek ofzo?

Maandagochtend. 6.30. Nee hé weer zo vroeg. Ik dacht dat ik het wel even gehad had met vroege opstaan. Keek ik in de spiegel, had ik ook nog een dik oog, iets met te weinig slaap en weerstand. Hoog tijd om weer terug te gaan naar Barcelona, Spanje en rustig aan te gaan doen. Goodmorning!

Na een maand in Nederland geweest te zijn voor mijn opdrachtgevers: Het Groene Brein en SURF om de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs (inmiddels Groene Peper) te organiseren, was het tijd om terug naar ‘huis’ te keren. Barcelona! Deze keer wilde ik het duurzamer aanpakken en niet met het vliegtuig gaan, dus besloot ik al in januari dat ik eind mei met de trein terug wilde.

Het eerste wat de meeste mensen zeiden: “ben je gek ofzo?” Dat duurt SUPERlang! Toen ik vertelde dat het ongeveer 10,5 uur duurt (Rotterdam – Parijs 2,5 uur, 1,5 uur overstap en dan 6,5 uur Parijs – Barcelona Sants) en ik dat normaalgesproken van Barcelona El Prat naar Schiphol en dan van deur tot deur ook nog kleine zeven uur bezig ben, werd het al meer: “Oooh dat valt dan nog best mee, ik dacht dat het 24 uur zou duren”.

Maar dan is het zeker ontzettend duur? Was de volgende vraag. Valt ook mee, vind ik zelf. Verderop vertel ik hoeveel ik kwijt was.

Treinkaartjes kopen

Treinkaartjes kopen naar Barcelona is makkelijk. Lees in deze blog hoe je treinkaartjes koopt naar Barcelona, écht, het is zo gepiept.

Rotterdam  naar Parijs Gare du Nord

Deze rit was echt binnen een mum van tijd voorbij. Er was wifi, stopcontact alleen voor jou en goede stoelen. Wanneer je naar Parijs gaat is dit écht de manier om te gaan. Je kunt ook nog een broodje falafel halen met humus, die volgens de verkoper vegan was. Ook de toiletten waren relatief schoon. Ik zou wel voor de zekerheid zelf altijd tissues en handenschoonmaakspul meenemen.

Overstappen Parijs Gare du Nord naar Parijs Gare de Lyon

Dit is heel makkelijk. Wanneer je uitstapt bij de trein volg je de bordjes RER en M. Ik stapte uit wagon nummer 16 en kon dus bij aankomst in Parijs Nord met een paar passen direct naar beneden lopen. Met een zware koffer was dit nog wel een leuke klus. Het was nog net niet dat mijn blauwe koffer eerst naar beneden hobbelde. Je raadt het al, ik kon niet zo snel liften vinden. Eenmaal beneden (het is echt geen grote trap, no worries) liep ik naar de poortjes en zo lekker NS-geconditioneerd als ik ben, wilde ik uitchecken met mijn ticket. Eeehh dat ging dus niet.

In mijn beste spaans/frans vroeg ik of ik met het ticket moest uitchecken maar kwam er al snel achter dat ik gewoon het metrokaartje erin moest doen. Niks uitchecken met je treinkaartje.  Met het metrokaartje dat ik al gekocht had in de trein naar Parijs, kon ik zo inchecken en binnen een mum van tijd had ik metrolijn D gevonden. De groene lijn en je moet richting Corbeil – Essonnes.

met de trein naar Barcelona

Eenmaal op Gare de Lyon was het even zoeken maar volg gewoon de bordjes richting de treinen long distance. Ook hier kun je uitchecken met je metrokaartje als je wilt, maar ik kon door de open poortjes voor invaliden. Met zo’n koffer, ben je dat toch ook wel beetje 😉. Neem de roltrap naar boven en je komt aan – tenminste ik dan – in hal 3. Op de borden vond ik waar ik heen moest voor mijn trein naar Barcelona Sants.

Mijn trein zou vertrekken in hal 2 dus hups, weer omhoog. De meeste mensen ging met de roltrap maar ik had even zin om te lopen en deed dus een mini work-out ‘push up the moleta azul’. Toen ik in hal 2 kwam moest ik even wachten en half uurtje voor vertrek kwam het vertrekspoor op de borden. Spoor 19.

Er stond ineens een zwerm mensen rondom spoor 19 maar gelukkig ging het redelijk soepel en ik was snel door de rij. Wanneer je trouwens in de winter moet wachten in hal 2 zou ik een extra warme jas meenemen. Het is hier namelijk wel overdekt, maar ook open dus kan mij voorstellen dat het best fris kan zijn.

https://www.instagram.com/p/BwHwcNsFqUG/?utm_source=ig_web_copy_link

Parijs Gare de Lyon naar Barcelona Sants

Tja dit is gewoon 6,5 uur zitten en mazzel hebben met je mede treingenoten. De trein stopt ongeveer 7 x onderweg voordat je aankomt op Barcelona Sants. Er was 1 stopcontact voor 2 reizigers ( in tegenstelling tot de Thalys waar je 2 stopcontacten had voor 2 reizigers). Er is wifi maar ik kon eerst niet connecten, toen heb ik de automatische assistence op de website van SNCF gevraagd en die heeft mij na 3x mijn bookingscode invullen, internettoegang gegeven. Werkte prima.

Naar Barcelona met de trein

Tijdens mijn reis zag ik het landschap veranderen van stedelijk naar groen, water en heuvelachtig met af en toe een snelweg die het landschap doorkruist. Helaas heb ik heel snel last van vocht in mijn benen dus ik moest regelmatig even opstaan om te stretchen. Wat makkelijker gaat dan in het vliegtuig.

Toen het tegen 17.00 en liep was ik er wel beetje klaar mee, maar even filmpje kijken en hups, ging weer goed. Uiteindelijk is mij deze reis alles mee gevallen.

Wat kost een treinkaartje naar Barcelona?

Heel leuk en aardig allemaal, maar wat kost het nou precies? Wetende dat des te vroeger je boekt, des te goedkoper het is, had ik een alarm ingesteld in mijn agenda dat drie maanden van te voren aangaf dat ik mijn treinkaartje kon kopen. In totaal was ik 110 euro kwijt voor een enkeltje. Gezien feit dat ik 30 kg bagage mee had (sorry, ik MOEST gewoon mijn goede professionele blender meenemen om weer pindakaas en groentespreads te kunnen maken) vond ik het een prima prijs.

Conclusie treinreis naar Barcelona

Dus wil jij ook duurzamer reizen? Of heb je vliegangst? Dan is met de trein naar Barcelona écht een prima optie! Boek vroeg, neem een extra sjaal of trui mee (de trein van Parijs naar Barcelona Sants is bij het raam koud vanwege airco) en neem vegan broodjes mee….download een film van te voren en you are good to go!

Lees hoe je je treinkaartjes naar Barcelona boekt >>