hoe-vaak-op-reis-met-een-vaste-baan-1

Hoe kun je vaak reizen met een vaste baan?

Je ziet en hoort ze steeds meer…digital nomads. Mensen die freelancer zijn in IT, grafisch design of online marketing. Met van die hubs in Chiang Mai of Ubud waar ze dan allemaal werken in een andere tijdzone. Voor klanten die in Nederland of in Europa zitten. Stiekem is dat ook mijn ultieme droom natuurlijk, maar vooralsnog heb ik een baan. Een vaste baan. Zo een met een vast contract en arbeidsvoorwaarden. Waarin staat dat ik vast zit aan een aantal vakantiedagen bijvoorbeeld. Gelukkig mag ik mijzelf in de handjes knijpen, want het is een leuke organisatie met fijne collega’s.
Maar ja….die reisdrang hè? Ook na mijn blog over mijn jaaroverzicht in 2016 kreeg ik de vraag: hoe doe je dat toch, reizen met een vaste baan?

Nou ik zal het je uitleggen, hoop dat je er wat aan hebt. Of dat je in ieder geval geïnspireerd raakt! Er zijn een aantal elementen die belangrijk zijn wanneer je vaak wilt reizen met een vaste baan.

hoe-vaak-op-reis-met-een-vaste-baan-2

 

Tip 1: kies je werkgever zorgvuldig

Waar let je op:

1. Kies een goede organisatie

 • vakantiedagen (zijn meer waard dan salaris in mijn optiek)
 • algemene flexibiliteit (mag je thuiswerken)
 • zijn er mogelijkheden voor onbetaald verlof of extra vakantiedagen kopen?
 • onderhandel over je vrije dagen of over een ov-vrij reizen kaart
 • ga 36 of 32 uur werken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld 2 weken lang 40 uur werken (bij 32 uur) waardoor je 2 vrije dagen opspaart. Vervolgens ga je weg op je vrije vrijdag (in mijn geval). Je hoeft dan maandag en dinsdag niet te werken, want die heb je al gewerkt 2 weken daarvoor. Op de woensdag kom je terug. Die week werk je dan wel op je officiële vrije dag – de vrijdag. Waardoor je de woensdag ook weer hebt teruggepakt. Zo zie je hoe makkelijk je zomaar 6 dagen weg kunt, zonder een dag vrij te nemen!

Natuurlijk kan dit alleen wanneer je werkgever dit ondersteunt. Daarom is het belangrijk dat je een goede werkrelatie opbouwt. Dit kun je alleen doen wanneer ze weten wat ze aan je hebben. Altijd hard werken en resultaat leveren is daarbij belangrijk. En: ga niet elke maand weg.

hoe-vaak-op-reis-met-een-vaste-baan-3

2. Ga niet na 1 à 2 jaar weg bij je werkgever

 • zo bouw je credits op bij je werkgever
 • werk hard en doe je best (duh)
 • investeer in je collega’s (duh)

3. Branches met prima aantal vakantiedagen

 • overheid
 • onderwijs
 • sommige reisorganisaties zijn flexibel met onbetaald verlof
 • not-for profit (niet verwarren met non-profit)
 • sommige grote bedrijven

hoe-vaak-op-reis-met-een-vaste-baan-4

Uitgavenpatroon

Dat is de inkomstenbron: werk, maar ook aan je uitgaven kun je werken. Wanneer je uitgavenpatroon laag is, kun je minder werken! En dus meer reizen! Bijvoorbeeld: zorg dat je geen duur huis hebt. Veel mensen laten zich verblinden door grotere huizen en dito grote hypotheek. Wat dacht je van de huizenmarkt die nu weer aan het exploderen is. Belachelijk dat mensen nu weer aan het overbieden zijn voor een huis dat het niet waard is. Ik hoor je zeggen: “ja maar we kunnen niet anders”, of “we moeten dat écht voor onze kinderen doen”. Maar moet je dan persé dat huis kiezen? In die straat? Of die buurt? Denk goed na wat je écht nodig hebt in combinatie met waar je écht blij van wordt. En misschien kom je er dan achter dat een groot huis op die ene locatie toch voor jou belangrijker is. Of juist niet :).

Bedenk je ook eens of je die auto écht nodig hebt? Wanneer je maar 1x in de week de auto pakt is het niet rendabel om een auto te hebben. Dan kun je beter af en toe een Snapcar pakken. Of een kortingskaart van de NS. Ik kocht in 2010 mijn eerste auto, omdat ik graag vrij wilde zijn. Helaas gaf een auto mij niet persé een vrij gevoel. Want benzine, onderhoud en belastingen maakte het een duur grapje. Toen ik ging verhuizen in 2012 naar centrum van Utrecht en ik mijn auto op 10 min fietsen moest parkeren, verkocht ik hem. Dat levert zo weer 80 euro per maand op! Daarvan heb je tegenwoordig al bijna een retour KLM-ticket tijdens de Werelddeal Weken naar een stad in Spanje.

Inspirerende mensen

Een goede vriendin van mij koos ervoor om aantal jaren op een kamer te wonen terwijl ze al 30 was. Gewoon omdat ze veel wilde reizen en freelancer was. Inmiddels heeft ze een koophuis dat ze verhuurt terwijl zij in het buitenland woont mét kind! Grote inspiratiebron voor mij! Ik kies er dus ook bewust voor om goedkoop te wonen. Natuurlijk gaat dat makkelijker wanneer je samenwoont, maar ook toen ik dat niet deed, lette ik ook al op mijn uitgaven. Want voor mij is reizen zó belangrijk, daarvoor laat ik andere dingen gaan. Kleding koop ik bijna nooit (en nee ik loop er niet bij als een slons ;-)) en als ik het koop dan is het in de uitverkoop.

hoe-vaak-reizen-met-een-vaste-baan

Dus….wil je vaak reizen met een vaste baan?

Ga dan eerst na wat het meest belangrijke is voor jou. En kijk dan welke kosten je kunt schrappen om minder te gaan werken en zoek dan een baan in een branche met aardig wat vakantiedagen. En ga op reis tussen 2 banen in!

Zit je helemaal op je plek in je huidige baan? En wil je wel helemaal niet van baan wisselen? Wanneer je jarenlang goed werk levert, bespreek dan eens met je manager een periode met onbetaald verlof. Kan ook! Mocht jij ook nog tips hebben, laat ze hieronder achter. Ik ben benieuwd!

Succes!