stedentrip-berlijn-raw-vlooienmarkt

Stedentrip Berlijn met tips van de locals

Wat dacht je van een stedentrip Berlijn? Binnen 6 uur (met de trein!) zit je al in Berlijn, hét vegan walhalla van Europa. En wat is hier veel te doen zeg! Veel te veel voor maar 3 dagen. Daarom gingen we er in augustus nog een tweede keer heen!

Het bruisende Berlijn heeft vele gezichten. Dit komt met name doordat er geen vaste stadskern is. Er zijn veel buurten die elk een eigen kern hebben, en dus ook een eigen uitstraling en gevoel. Wij sliepen bij vrienden vlakbij Kreuzberg/Friedrichshain, een populaire buurt onder Berlijners, studenten en toeristen.

Reizen met de trein naar Berlijn

Omdat ik niet te pas en te onpas het vliegtuig wil nemen, nam ik de trein naar Berlijn met NS International” data-wplink-url-error=”true”>website van NS international. 

Hotspots volgens de locals voor je stedentrip Berlijn

Hieronder tips voor leuke of interessante dingen die je kunt doen tijdens je bezoek aan Berlijn. Ben je benieuwd naar vegan en vegetarische eet-hotspots? Lees dan onze blog over vegan en vegetarisch eten in Berlijn!

RAW-Gelände

Het voormalig industrieterrein vlak naast metrostation Warschauwerstrasse is een smeltkroes van culturen (Revalerstraße. 99). Het maakt niet uit hoe je eruitziet of waar je vandaan komt. In de winter is hier niet gek veel te doen, maar in de zomer kun je zelfs lekker badderen in een opblaaszwembad. Ook kun je er lekker vega(n) eten. Wat denk je bijvoorbeeld van een heerlijke vegan burger? Op zondag is er trouwens een fijne vlooienmarkt. Gezellig! En zitten je schouders vast? Geniet dan van een massage. Zo’n 30 minuten kost je maar 15 euro!

stedentrip-berlijn-raw

Dakterras Klunkerkranich ofwel Klunkergarten

Klunkerkranich (Apostelnstraße 11) is een fantastische plek om na een dag sightseeing neer te ploffen en te genieten van een heerlijk biertje én het uitzicht over Berlijn. Het terras zit namelijk bovenop een winkelcentrum/parkeergarage in Neukölln. En voor de kinderen is er zelfs een zandbak waarin ze kunnen spelen. Naast het winkelcentrum zit trouwens een fijn Vietnamees restaurantje waar je voor weinig geld prima vega en vegan kunt eten!

stedentrip-berlijn-klunkergarten

Vlooienmarkten

Retro, vintage, kitsch, zelfgemaakte spullen: je komt van alles tegen wanneer je neust op een van de vele vlooienmarkten die Berlijn rijk is. Welke zijn de moeite waard?

  • Mauerpark (Gleimstraße 55)
    Mauerpark is een supergroot park met een immense vlooienmarkt. Je kunt er ook voor honderden mensen een nootje zingen. Misschien schuilt er wel een nachtegaal in je?stedentrip-berlijn-mauerpark-karaoke stedentrip-berlijn-mauerpark-vlooienmarkt
  • Boxhagenerplatz (Grünbergerstraße)
    Boxhagenerplatz is een gezellige, kleine vlooienmarkt voor jong en oud. Alle kraampjes afgestruind? Ga dan lunchen bij een van de leuke cafeetjes en lunchtentjes in Friedrichshain, zoals The Bowl.stedentrip-berlijn-boxhagenerplatz-vlooienmarkt
  • Neuköllner Wochenmärkte am Maybachufer (Maybachufer 31)
    Maybachufer is niet echt een vlooienmarkt, je vindt er vooral veel groenten, muziek, creatievelingen, fruit, stoffen en handgemaakte sieraden. Wij aten daar een heerlijke vegan falafel. Lekker!

Kulturbrauerei

Ook het bezoeken waard: Kulturbrauerei (Schönhauser Allee 36). Hier kun je naar concerten, salsa dansen, shoppen, naar de bioscoop en nog veel meer. Dit is echt een superleuke plek!

Vegan walhalla!

In Berlijn zijn ze zó ver met vegan eten dat je je waant als een kind in een (gelatinevrije) snoepwinkel! Wil je weten waar je in Berlijn lekker vegan en vegetarisch kunt eten? Lees dan onze blog over vegan en vegetarisch eten in Berlijn!

vegan-restaurants-berlijn

Friedrichshain/Kreuzberg

Deze buurt kenmerkt zich door de bruisende sfeer. In de winter is deze wat minder, maar in de zomer is het er booming! Je kunt je zo een hele dag vermaken door gewoon rond te lopen, bij een van de fantastische lunchtentjes te eten, bijzondere winkeltjes te bezoeken of gewoon in een parkje hangen en mensen kijken, bijvoorbeeld Treptower Park.

stedentrip-berlijn-kreuzberg

Hohenschönhausen (stasi-gevangenis)

Berlijn kent een heftige geschiedenis. De geschiedenis maakt Berlijn tot wat het nu is. Arm, maar sexy noemen ze het zelf. In de gevangenis (Genslerstraße 66) zie je de pijnlijke geschiedenis van het communisme terug. Je kunt je gratis aanmelden voor een rondleiding. Dit is écht een aanrader. Je krijgt veel informatie over hoe het eraan toe ging na de tweede wereldoorlog. Ga ook eens langs bij het oude stasi-hoofdkwartier in de wijk Lichtenberg (Ruschestraße 103). Wist je dat in dit gebouw de film Das Leben der Anderen is opgenomen?

Dagtrip naar Potsdam

Wanneer je langer de tijd hebt dan een paar dagen tijdens je stedentrip Berlijn, ga dan eens naar Potsdam. Waan je terug in de sovjet-tijd met alle Russische huisjes die verspreid staan door Potsdam. Het mooie park met de grote oude gebouwen. Je voelt je haast een Sisi ☺ Makkelijk te bereiken met de metro. Vanaf Zuid-Berlijn doe je er ongeveer 1 uur over.

stedentrip-berlijn-potsdam

Concerten

Check een de agenda’s van de vele poppodia in Berlijn. Er zijn vaak optredens van bekende artiesten. Dan heb je ongetwijfeld leuk avondje uit tussen de locals! In Huxley’s Neue Welt (Hasenheide 107) hebben wij de Amerikaanse band Life of Agony gezien!

Standaard hotspots

Deze hotspots wil je natuurlijk ook gezien hebben: Brandenburgertor, Museum Island en Unter der linden. Mooie gebieden, maar wel veel toeristen.

Wil je weten wanneer welke metro gaat? Gebruik dan de BVG-app voor het openbaar vervoer in Berlijn.

Geen zin in stedentrip Berlijn? Maar juist rustige omgeving of een mooie wandeling maken in de natuur? Dat kan natuurlijk ook in Duitsland. Denk eens aan Gummersbach. Vlakbij Nederland dus voor weekendje met de auto goed te doen.