surfen in Ericeira Portugal

Surfen in Ericeira als beginner

Tips voor jouw ultieme eerste surfvakantie

De kleine kiezelsteentjes, de heerlijke geur van vers brood en gezellig gekeuvel van de lokale Portugezen terwijl de gespierde surf dudes hun board klaarmaken om de eerste golf te pakken. Zoiets zeg maar. Dat is mijn idee van gaan leren surfen in Ericeira. Na mijn vlucht van Barcelona naar Lissabon, oppikken van de auto kwamen we aan in Ericeira. Een schattig vissersdorpje dat ondanks de grote aanloop van surfers verbazingwekkend genoeg nog steeds haar eigen charme heeft kunnen behouden. Tenminste, in oktober. Ik was in Ericeira om te leren surfen.

Al jaren stond het op mijn lijstje om het te leren. Toen ik in Australië was in 2011 wilde ik heel graag, alleen….ik was bang voor haaien. Mijn fantasie nam te makkelijk een loopje met me door grote witte haaien in de golven te plaatsen die mij zouden verslinden als ik als een hulpeloze puppy op mijn board lag te peddelen. Ook in Costa Rica namen we niet de tijd om het te leren. Uiteindelijk bedacht ik mij nu: ik ga het doen! Kom op Danique. Ticket geboekt en hop daar zat ik dan samen met een vriendin in Ericeira Portugal. Een van de beste plekken in Portugal om te leren surfen.

surfen in Ericeira Portugal

Via Booking hadden we een fijne kamer geboekt in een appartement waar we de badkamer deelden. We hadden een eigen gezamenlijke keuken en afgezien dat je niet de waterkoker en een pan op het fornuis tegelijkertijd kon aanzetten (stoppen sloegen door), was het allemaal prima geregeld. Midden in het centrum (lees: neem wel je oordoppen mee, want er zit een kroeg tegenover) dus overal dichtbij. En toen startte onze zoektocht: wat is een goede surfschool in Ericeira voor ons als beginners?

Wat is een goede surfschool in Ericeira voor beginners?

Van te voren had ik natuurlijk al beetje gezocht online naar surfscholen, Nederlander dat ik ben, zodat ik beetje idee zou hebben van de prijzen. Gemiddeld kost een surfles rond de 35 euro per uur, wat een stuk voordeliger is dan wat ik in noorden van Spanje heb gezien (50 tot 60 euro per uur). 

Uiteindelijk werd ons Activity Surf Center aangeraden, midden in het centrum van Ericeira. Daar binnengekomen werden we welkom geheten door Lili en Levi. De leraren van het centre. Superaardig en spontaan en uiteindelijk besloten we eerst 1 les te doen en als die beviel daarna nog 3 lessen te boeken. Zo gezegd zo gedaan. Ze geven les in het Engels en Portugees. Uiteindelijk bevielen de lessen ons zo goed dat we de lessen erbij hebben geboekt. Ik had niet gedacht dat ik surfen in Ericeira zó leuk zou vinden! Maar ik vond het top!

surfen in Ericeira Portugal

Hoe ziet een surfles eruit?

Mijn eerste surfles ging ongeveer zo: we kwamen aan en moesten eerst een wetsuit proberen. Ik kreeg een m in mijn handen en ik dacht al, weet niet hoor, maar ik ben best lang in vergelijking met de leraar die ook een m had. Ik mij erin wurmen, nee hoor, niet echt lekker soepel zeg maar. Wanneer ik zou bukken was ik bang dat ik uit mijn broekie zou scheuren. Toch maar een L. Die zat goed.

Je kunt overigens gewoon je bikini eronder aan doen. Na het passen gingen we mee en liepen we naar het strand van Ericeira in de haven. Niet supermooi, maar wel handig dichtbij en het water lag al vol met surfers.

We kregen een warming up en uitleg hoe je moest gaan staan op je board. Dit is de theorie:

 1. kijk vooruit, gedurende alle onderstaande handelingen
 2. ga liggen op je buik
 3. plaats je handen plat ter hoogte van je borst en je vingers wijzen recht naar voren 
 4. vervolgens zet je je voeten rechtop, vervolgens druk je jezelf op en ga je ‘planken’ (dit alles natuurlijk met een achterlijke snelheid)
 5. Dan zet je je (afhankelijk wat je voorkeursvoet is) achterste been achterin stevig neer
 6. staat je been stevig dan plaats je supersnel je andere voet voor je achterste voet. 
 7. omhoog en handen wijzen in de richting van de kust
 8. Surfen maar…(in theorie)

Klinkt makkelijk he? Het ziet er dan zo ongeveer uit: 


Na de instructies gingen we direct het water in. Gelijk maar oefenen toch? De eerste dag waren de golven (achteraf) het beste. Niet te hoog, niet te hard. Precies goed. 

Maar ondanks dat ik wist hoe het in theorie moest….ging het meestal toch zo: 

Maar uiteindelijk lukt het mij de volgende dag toch om te staan! 

De derde keer dat ik ging proberen waren de golven behoorlijk moeilijk (voor mij als beginner). En het lukte mij niet om echt te staan langer dan 2 seconden. 

Mijn vriendin was daarentegen een natuurtalent, zij stond al met de eerste keer proberen! En bleef daar consequent in. Ok ok, de laatste dag was het voor haar ook lastiger met de wildere zee.  Het geheim volgens haar? Ze doet veel aan yoga en dat gaf haar veel balans en kracht in de schouders. Dus ik denk dat ik dat maar weer ga oppakken. 

surfen in Ericeira Portugal

Trainen voordat je gaat surfen

Wil je nog meer tips om goed beslagen ten water te komen? Mijn ervaring is dat je behoorlijk wat kracht uit je armen en schouders moet halen, dus train vooral deze spiergroepen wanneer je wilt gaan leren surfen:

 • schouders
 • triceps
 • rug 
 • buik 
 • push ups en planken

Daarnaast is yoga dus erg goed om je core stability goed te krijgen. Heb jij al wel eens gesurft? En hoe vond je het? Ga jij straks ook leren surfen in Ericeira?

Na iedere dag lessen is het soms ook wel eens fijn om eens wat anders te doen dan surfen, gewoon ter afwisseling. Ontdek de leukste bezienswaardigheden, restaurantjes en tips in en rondom Ericeira. 

Meer lezen over Portugal? Lees alle blogs: