Georgië, een land waar ik eigenlijk nog nooit aan had gedacht om te bezoeken. Jij wel? Wij kwamen erop om naar Georgië op vakantie te gaan na onze reis in Kazachstan. We aten daar in een van de Georgische restaurantjes die de stad Almaty rijk is. En we dronken Georgische wijn. Hmmmm, het eten én de wijn vielen in de smaak. Na wat Google-werk waren we ervan overtuigd dat we dit land op onze bucketlist wilden zetten. En afgelopen juni was het zover. Georgië! We gingen niet alleen, maar samen met onze vrienden uit Berlijn, die we hebben ontmoet in Bogotá. Beetje spannend was dat wel, samen reizen met een ander stel. Maar het ging gelukkig heel goed.
Ons eindoordeel over Georgië? Een ondergewaardeerd land en zeker de moeite waard om te bezoeken! Waarom? Nou hieronder leg ik het je haarfijn uit:
1. Hoofdstad van Georgië: Tbilisi is een superleuke stad!
Tbilisi is de hoofdstad van Georgië, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord. What a shame! Tbilisi heeft een mooi, oud centrum, veel mogelijkheden tot dagtrips in de omgeving én prima vegetarische en vegan restaurantjes. Lees alle tips voor deze fijne compacte hoofdstad.
2. David Garedzja
Een oud kloostercomplex waar zelfs nog 10 monniken wonen. Er zit een kleine wandeling bij (eerste 15 tot 20 minuten stijl omhoog, maar daarna prima te doen). Je komt zelfs even in Azerbeidzjan. Prima dagtripje vanuit Tbilisi. Wij gingen met David Garedzja Line, zij brengen je voor 25 lari heen en weer naar dit mooie complex. Ze vertrekken om 11 uur in de ochtend op Pushkin square dat is vlakbij Freedom Square en tourist information. Extra is dat ze stoppen bij Oasis, een restaurantje opgezet door een Pool in the middle of nowhere waar je lekkere vega(n) soep kunt eten! En chillen in de fijne strandstoelen.
3. Gori
Gori heeft niet veel bijzonders. Tenminste, zo op het eerste gezicht. Maar wist je dat het de geboorteplaats is van Stalin? De mensen uit Gori zijn hier toch soort van trots op, want er is dus een heel museum over deze beruchte man uit de Sovjet-tijd. Er wordt in dit museum met geen woord gerept over zijn daden, behalve zijn ‘goede’ daden. Ook dit is te doen met een dagtrip vanuit Tbilisi. De marshrutka gaat vanaf busstation Didube en is te bereiken met de metro (de metro kost 0,50 lari cent per rit). De marshrutka kost 3 lari (6 voor retour) per persoon en doet er ongeveer één uur over.
4. Het natuurschoon van Georgië
Ondanks dat Georgië lang gebukt ging (en gaat) rond politieke spanningen in Zuid-Ossetië en Abchazië, merk je daar als reiziger in de praktijk gelukkig niet zo veel van. Maar helaas kun je hier niet in tijdens je reis door Georgië. Waar je wel heen kunt en ook écht moet, zijn Svanetië en Kazbegi. Zeker wanneer je van hiken houdt. Kazbegi ligt op ongeveer 3 uur rijden van Tbilisi en er zijn zoveel guesthouses dat je overal wel kunt slapen. Vanuit Kazbegi kun je een hike maken naar Gergeti Church. Dit duurt ongeveer 3 uur heen en weer. Wij deden er ruim 4 uur over inclusief foto’s maken en op elkaar wachten tijdens het foto’s maken. Helaas hadden wij pech met het weer en gingen we na 1 nacht weer terug naar Tbilisi.
Maar het mooiste gebied vonden wij toch wel Svanetië. In dit Kaukasus-gebied zijn er verschillende routes maar één die we veel hoorden is de route Mestia naar Ushghuli. In 3 tot 4 dagen loop je van Mestia naar de hoogstgelegen stad in Europa (Georgië beschouwt zich als Europees, maar ligt feitelijk in Azië). Je kunt vanuit Mestia ook prima daghikes doen. Wij gingen naar de Chaladi Gletsjer en dat is prima dagtripje. Lees meer over Svanetië. Hoe je er komt, wat het kost en wat je er nog meer kunt doen!
5. Chillen aan het strand
Aan de kilometerslange (kiezel)strand van de Zwarte Zee vind je vele plekken waar je kunt relaxen. Er zijn verschillende plekken die populair zijn bij toeristen. Met name bij Russische, Iraanse (een van de weinige landen waar zij zonder visum naartoe kunnen reizen) en Indiase toeristen. Je kunt naar Batumi, dé grootste stad aan de Zwarte Zee. Wij waren hier 3 dagen en vonden het zo zo…Prima om gezien te hebben, maar niet ontzettend mooi. Gelukkig was er nog wel een heel klein oud centrum, maar verder vind je hier veel flats, torens en bouwwerken. Een strandbedje huren kost ongeveer 3 lari en een parasol 1 lari. Maar soms hoef je er helemaal niet te betalen (eind juni).
Batumi heeft een kiezelstrand, waar ik eigenlijk nog geen ervaring mee had. En ik kan je vertellen, het valt reuze mee! Ik dacht dat ik overal pijn zou hebben, maar wanneer je gewoon rustig ligt, is er niks aan de hand. Gelukkig zijn de strandbedjes goedkoop, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Naast op het strand liggen, kun je naar de botanical garden en liggen er verschillende national parken in de buurt. Vervelen hoeft dus niet.
Op zoek naar rust?
Overigens begrepen we dat in augustus het hier heel druk is met feestende tieners. Met de ervaring van nu, zouden kiezen voor Kobuleti. Een iets kleinere stad, maar ook wel wat plekken om te eten én geen grote flatgebouwen. Een dagje Batumi om het gezien te hebben is in onze ogen prima. Wil je helemaal de rust opzoeken? Ga dan naar Ureki. Daar hebben ze overigens een zandstrand, mocht je pers é dat willen.
Natuurlijk kun je nog veel meer doen! Zo kun je naar Kaktheki, dé wijnregio en de hele omgeving daar ontdekken. Hier hadden wij geen tijd meer voor. Mocht jij hier wel geweest zijn, we horen graag hoe je het vond!
Oh ja, grappig feitje: wist je trouwens dat de first lady van de Georgische ex-president Nederlands was?
Lees meer over Georgië
>Natuurschoon in Mestia en omgeving
> Vegetarisch en vegan eten in Tbilisi >
> Tbilisi dé verborgen parel