mestia-sventie-ushguli-hond

Natuurschoon in Mestia, Svanetië

Een van dé highlights van Georgië! Svanetië via Mestia! Ja, echt waar. Ik vertel je waarom. Svanetië is nog niet zo lang open voor toeristen. Toch zie je al wel veel enthousiaste sportievelingen richting dit berggebied trekken. Je komt aan in Mestia, de grootste ‘stad’ van Svanetië. Wat kun je doen in Svanetië?

Mestia is het startpunt voor vele hikers en dagtochten. We ontmoetten mensen vanuit Israel, Kroatië, Amerika en hoe kan het ook anders Nederland. De een was van plan de driedaagse tocht naar Ushguli te maken en de ander deed dagtochten vanuit Mestia. Omdat wij even geen zin hadden om drie dagen kwijt te zijn aan een hike inclusief gedoe met backpack, besloten we dagtochten te maken vanuit Mestia. Onze Berlijnse vrienden zijn fanatieke hikers, dus een tocht van 11 uur was voor hun ‘normaal’. Eeh…nu ben ik best sportief, maar merkte na Annapurna Basecamp in Nepal en Torres del Paine in Chili dat ik even geen behoefte had aan 11 uur lang hiken op een dag.

Gelukkig zijn er verschillende dagtochten voor ieders niveau.

Mestia #1 Dagtrip Chaladj Gletsjer

Zo hebben wij de Chaladi Gletsjer bezocht. De tocht is niet zo heel mooi de eerste 1,5 uur. Een onverharde weg waar veel gebouwd wordt. Naar horen zeggen een Turks bedrijf dat een oliepijp aan het leggen is. Maar zodra je eenmaal bij het bos komt, is het een korte wandeling omhoog (maximaal 1 uur en prima te doen, zelfs voor minder getrainde mensen) tot aan de gletsjer. Wanneer je naar de gletsjermond toeloopt zie je het helderblauwe ijs. Zo mooi! In totaal duurt deze toch 6 tot 7 uur (heen en terug) en is voornamelijk vlak. Wanneer je stevige sportschoenen hebt, is dat al genoeg. Heb je geen zin in een wandeling waar veel gewerkt wordt? Neem dan een taxi. Kost ongeveer 30 lari. De taxi’s zijn over het algemeen stuk duurder dan in rest van Georgië!

Svenetië #2 Dagtrip Ushguli

De volgende dag zijn we naar Ushguli gegaan. Met de taxi want normaal doe je er dus drie dagen over om hier lopend te komen. Maar wat een mooie tocht is dat zeg! Zelfs met de auto. We kunnen ons dus goed voorstellen dat deze toch te voet nog mooier is. Zorg wel dat je taxichaffeur enigszins te vertrouwen is. Wij hadden een ‘enthousiaste’ taxichauffeur laten we maar zeggen… Georgians are the best drivers en hoppa, weer slok bier. Eh ja…juist. Gelukkig zijn we heelhuids teruggekomen, nadat we hem streng hebben toegesproken, voor zover dat kon in ons gebrekkig Russisch (bang gillen werkt ook 😉). Het toppunt was dat hij écht hard inreed op een kudde koeien, ervanuit gaande dat ze opzij zouden gaan. We waren in 10 seconden 5 jaar ouder. Poeh!

Mestia-svenetie-georgie mestia-ushguli-koeien

Voor ons taxiritje betaalden we 120 lari (heen en terug) wat een koopje was volgens vele mensen in Mestia. Meestal vragen ze minimaal 150. We weten nu ook waarom. En omdat we met z’n vieren waren, was het dus goed te doen. Na een hobbelige en soms enge rit (we begrijpen nu wel waarom er 150 lari wordt gevraagd) kwamen we aan in Ushguli. Het hoogste dorpje in Europa waar het hele jaar door mensen wonen. Hier heb je fantastisch uitzicht op de bergen van Svanetië. Het eten hier is niet erg goed (lees ik kreeg spontaan krampen) dus neem zelf voor de zekerheid wat mee.

Onze fanatieke hikevrienden zijn een dag langer gebleven en hebben de 8 tot 9 uur durende tocht gemaakt naar de meren. Dit schijnt een mooie hike te zijn en ze kwamen enthousiast terug!

mestia-sventie-ushguli mestia-ushguli

Hoe kom je in Mestia?

Vanuit Tbilisi kun je de nachttrein naar Zugdidi pakken. Deze vertrekt om 21.45 vanuit Tbilisi Railway Station en kom rond 6 uur in de ochtend aan. Via de site van Railway Georgia koop je makkelijk een kaartje. Kies voor 1 class, modernized. Je krijgt dan een 1e klas cabine voor 2 personen. Je betaalt per persoon 30 lari (is nog geen 15 euro). Nadat je aankomt in Zugdidi pak je vervolgens een marshrutka naar Mestia die nog ongeveer 3 uur erover doet. Geen straf want je kijkt je ogen uit. Wees slim en vergeet niet je amandelmelk uit je koffer te halen zoals wij deden. Ons zicht werd namelijk enigszins vertroebeld door de vele witte amandelmelkstrepen die zich ineens op de ramen vormden. Gelukkig konden we stoppen en het pak eruit halen. Schade viel gelukkig mee. Let’s call it “the almond milk disaster” 😉

mestia-stad-mensen

Hoe kom je weer weg uit Mestia?

Vanuit Mestia rijden er marshrutka’s naar Tbilisi (6 uur ongeveer) en Batumi (in theorie 5 uur). Wij gingen vanuit Mestia naar Batumi en betaalden 30 lari en vertrekt om 8 uur in de ochtend. Helaas ging de rit niet zo soepel (chauffeur stopte om de haverklap), wij bleken in de bus naar Tbilisi te zitten en moesten (net zoals de andere mensen die ook naar Batumi gingen) overstappen. Al met al duurde het veel langer dan de vijf uur, maar dat hoort erbij! Onze vrienden waren wel gewoon binnen vijf uur in Batumi. Beetje pech hadden we dus.

Wanneer je naar Georgië gaat raden we écht aan om naar Svanetië te gaan! Veel plezier en mocht je vragen hebben of ook in Svanetië geweest zijn, laat het ons weten.

Nog meer over Georgië

> Vegetarisch en vegan eten in Tbilisi
> Alle highlights van Georgië

Tbilisi dé verborgen parel

NieuwsbriefMis geen enkel recept en avontuur!

Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang al mijn recepten, belevenissen in Barcelona en andere reisavonturen in je mailbox.