Lissabon-uitzicht-groot

6 tips voor citytrip naar | Lissabon

Om heel eerlijk te zijn, Lissabon stond niet heel hoog in mijn lijstje van nog te ondernemen citytrips. Dit wijt ik het meeste aan het feit dat ik meer gevoel heb bij het buurland Spanje. Maar hoe erg kan een mens zich vergissen. Wat is Lissabon leuk! Het is een stad met vele gezichten. Hier alvast 6 tips voor een geslaagde citytrip naar Lissabon.

1. Slapen & reizen naar en in Lissabon

Wij boekten een ticket naar Lissabon heen met Transavia en terug met Ryanair. Soms is het goedkoper om bij twee aparte maatschappijen te vliegen. Voor ons was het handiger in verband met gunstigere vluchttijden. Slapen deden we in Lissabon bij onze host Joao in de wijk Barrio Alto. Vreemde snuiter, maar wel heel gastvrij. Ga je ook bij hem logeren in Lissabon? Stel je dan in op sterke verhalen, wietlucht in huis en een fantastische lieve muzikale poes ‘Cow’. Heb je liever een andere spot om te slapen, kijk dan in het grote aanbod van Airbnb. Wij raden Barrio Alto wel aan. Dit is een van de levendigste plekken in heel Lissabon. Wil je wel graag beetje slapen, neem oordoppen mee en een oogkapje. You’re good to go dan!

Heb je nog nooit geboekt via Airbnb? Vraag na of er iemand is die al wel een account heeft. Deze persoon kan jou dan uitnodigen. Je krijgt dan een kortingscode van 22 euro. En diegene die jou uitnodigt ook.

Ga je met openbaar vervoer reizen in Lissabon, dan is het handig om een soort ov-kaart te halen. Deze kun je net zoals de OV-chip opladen. Let alleen wel op dat betalen met briefgeld op veel stations niet kan. Neem dus genoeg muntgeld mee.

2. Borrelen en party’s in Lissabon’s Barrio Alto

Dit kunnen de Portugezen goed. De meesten gaan los in Barrio Alto. Helaas zie je in de zomer heel, heel veel toeristen. Dus wil je graag in contact komen met de locals, dan zijn de zomermaanden misschien niet de beste optie. De Portugezen vertelden ons dat je het beste naar Lissabon kunt komen in mei of in juni. Voor de toeristentoestroom. Of juist na de zomer. Toeristen of niet, je kunt er fantastisch borrelen in allerlei wijnbarretjes, cocktailbarren of gewoon een simpel biertje op de hoek. In alle straatjes is het wel gezellig. Met name op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Lissabon-barrio-alto

3. Free Walking Tour in Belém Lissabon

Na Bogota was ik heel enthousiast over Free walking tours. Daarom zochten we ook een tour uit in Lissabon. Wij deden hem in Belém. Een Portugese studente vertelde ons vol enthousiasme alles over haar Portugal. Over haar Lissabon. Over Vasco Da Gama. Wist je dat Portugal ontzettend veel kolonies had vroeger? En dat zij de eersten waren die India als kolonie hadden? Later gaven ze Mumbay als ruil aan de Britten. Ondanks dat Portugal tegenwoordig niet bekendstaat om haar rijkdom, werd Koning Manuel 1 door Vasco da Gama een van de meest rijke mannen in heel Europa. Je vraagt je toch af waar het mis is gegaan met Portugal. Zoals onze gids zei: “Portugese people are great strategists, but they are not good with money. Not back then, and not now. We always spend our money”. In Belém haal je overigens ook de lekkerste speciale Portugeze gebakjes bij Pasteis de Belém. Knapperig, zoet en heel zacht tegelijk. Wij konden er wel van blijven eten. Wat een verwennerij! Ook meedoen? Ze verzamelen om 11.00 bij Museo des coches. Het idee van een Free walking tour, is niet dat ie gratis is. Je geeft altijd aan het einde een bedrag. Meestal is dat iets tussen de 10 a 20 euro per koppel. De ‘tourgide’ doet het in theorie gratis. Omdat ze het leuk vinden. Het bedrag wat je betaalt is dus een soort van fooi. Je kunt ook de free walking tour in Alfama doen. Wij hebben daar zelf gewoon rondgelopen. Kijkend naar alle wasjes die buiten hangen te drogen en oude mannetjes die zonder enige moeite omhoog lopen.

Geen zin in lopen? Er is ook een leuk gratis museum en een heerlijke tuin ‘Jardin Botanical’ waar je voor 2 euro per persoon rustig in het gras ligt, genietend van de schaduw.

Lissabon-belem-gebouw

Lissabon-belem
Lissabon-belem-haven

Lissabon-belem-park

4. Vegetarische restaurants in Lissabon

Er zijn verschillende opties om als vegetariër te eten in Lissabon. Gelukkig eten mijn vriendinnen ook vaak vegetarisch, dus hup op pad. We hebben niet alle vegetarische restaurants uit kunnen proberen. Maar ik zal een lijstje geven van aanbevolen restaurants (door de locals in Lissabon):

  • Terra, Lissabon. Hier zijn we zelf geweest. Heerlijk eten en kwalitatief goed. In buffetvorm.
  • Bengal Tandoori. Indiër, Lissabon. Waren heel vriendelijk en aardig wat keuze voor vegetariërs. Veganisten kunnen kiezen voor Aloo Gobi. Of de gerechten zonder Paneer. Wist je dat Paneer altijd vegetarisch stremsel heeft?
  • Jardim do Sentidos, Lissabon. Geheel vegetarisch restaurant. Niet wezen eten omdat ze dicht waren op zondag, maar de recensies zijn lovend. We zijn daardoor naar Bengal Tandoori gegaan. Zit ernaast.
  • PSI, Lissabon. Op aanraden van onze free walking tour host. Helaas hadden we geen tijd om te eten hier.
  • Lostin, Lissabon. Op aanraden van een Portugese. Heeft een mooi uitzicht op de stad. Zit in Barrio Alto. Is dicht op zondag.
  • Restaurante Principe Calhariz, Lissabon. Onze host Joao nam ons mee hiernaartoe. Ga hier niet heen als vegetariër. Het kan wel, maar enige wat je krijgt is simpele salade en boontjes. Niet echt een aanrader. Wel goedkoop.

Geld besparen in Lissabon? Wij gingen iedere avond uit eten, op 1 avond na. Maar we zorgden dat we altijd zelf lunch meenamen. Wanneer je bij een Airbnb-host in Lissabon logeert, kun je vaak koken en met een beetje geluk heeft je host ook tupperware. Zo maakten wij couscous, spaghetti en namen we lekkere avocado’s mee.

5. Sintra: kastelen en mooie omgeving uurtje buiten Lissabon

Dagje wat anders dan Lissabon? Wij pakten de trein naar Sintra vanaf station Rossio. Op aanraden van een meisje dat uit Sintra kwam. We ontmoette haar in de supermarkt en raakten aan de praat. Het is ongeveer anderhalf uur reizen met de trein vanuit Lissabon. Er zijn veel kastelen in Sintra. Wij bezochten er een en de mooie tuin, namen lunch mee en hebben heerlijk gezeten. Daarna rondgewandeld en het kasteel bezocht. Lekker dagje uit de grote stad. Aanrader. Mocht je meer tijd hebben, er is ook een groot national park. Schijnt heel mooi te zijn!

Lissabon-vegetarische-couscous

Lissabon-sintra-park

Lissabon-sintra

6. Bikini, check? Zonnebril, check? Op naar Cascais!

Lissabon staat niet bekend om haar stranden. Er is een strand in de buurt waar je met de boot heen kunt. Maar wij gingen naar Cascais. Gewoon met de trein vanaf Cais do Sodre. Een treinstation waar ook de metro komt. Cascais schijnt de plek te zijn voor alle rijkere Portugezen uit Lissabon en omgeving. En toeristen. Gelukkig viel het op zich mee met de drukte. Niet te vergelijken met een stranddag in Nederland waar je hutje mutje zit. Scoor wel een bedje en een parasol want verbranden doe je zo. Wil je het water in? Bereid je dan wel voor op een frisse duik. De Atlantische oceaan is toch wel tikkeltje kouder dan de warme middellandse zee.

Cascais-lissabon

Meer lezen over Portugal? Lees alle blogs: