brussel

Dagje uit in Brussel | België

Zeg nou zelf, wat is er nu leuker dan je reisvrienden opzoeken? Herinneringen ophalen en samen weer wegdromen over het maken van nieuwe reizen.  En het allerleukste, vaak wonen je ‘new best friends’ ergens anders op de wereld dan jij. Zo ook Frank. Fank leerde ik kennen tijdens mijn reis naar Iran. Samen hadden we lange gesprekken met Amir en Hoessein over politiek (ja, je kunt in Iran over politiek praten), erotische films en niet-Iraanse muziek. Het was daarom ook erg leuk om Frank weer te zien in zijn  eigen home town: Brussel.

Brussel, jaren geleden was ik daar en eindigde ik in het ziekenhuis. Niet omdat ik mij kegeltje lam had gedronken van de lekkere Belgische biertjes, maar omdat mijn meniscus iets raars had. Zul je altijd zien.  Mijn herinnering aan Brussel was dan ook meer het witte licht in het ziekenhuis. Daarom was ik blij om weer eens richting Brussel te gaan!

brussel brussel

Brussel met de auto

Ok, voordat je vertrekt. Bepaal of je met de trein of met de auto gaat. Vanwege de werkzaamheden richting Brussel op het spoor, was voor ons de keuze al snel duidelijk. De auto. Binnen nog geen 2 uur ben je vanuit Rotterdam in Brussel. En dan, ohja, parkeren. Frank kwam met de goede tip van de Park & Ride in Brussel. Er zijn netzoals in Nederland aantal plekken in Brussel waar je je auto gratis parkeert, om vervolgens voor  4,20 euro met de metro voor 2 personen naar het centrum af te reizen.  De metro rijdt tot uurtje of 1 ’s nachts. Wij parkeerden bij Delta en waren zo binnen 15 minuten in hartje centrum.

Vintage markt in Brussel brussel

We spraken af bij Sint Goriks Hallen. Dit was tot paar jaar geleden een slechte buurt. Maar de Belgen knapte het op en nu is het een bruisend plein met veel terrasjes. En is heel hip Brussel hier te vinden. Ook is er op zondag af en toe een vintage markt. Met allerlei leuke tasjes en kleding. Daar gaat je vrouwenhart toch sneller van kloppen.  Kijk op de agenda wanneer de eerstvolgende markt is.

Ontmoeting met Jeanneke

Na een verfrissend Belgische Duvel gingen we op pad.  Manneke Pis kennen we al, maar ken jij  zijn jongere zusje? Jeanneke Pis? Wij nog niet, dus kregen we een tour naar Jeanneke. In de straat waar het Delerium Cafe zit, vind je Jeanneke. Beetje weggestopt, maar niet minder leuk. Jeanneke is in 1987 geplaatst.  Op initiatief van de lokale ondernemers, om zo meer publiek naar hun zaken te trekken. Dat is toch beetje jammer. Ik zie Jeanneke  en Manneke gewoon als broer en zus. Veel leuker toch?

brussel

Niet –toeristisch terras

Na Jeanneke gingen we op weg naar het Vrijheidsplein aan de Rue de Presse. In Brussel zijn er heel veel pleintjes met kleine terrasjes. We wilden graag de drukte ontsnappen en gingen naar de spot waar Frank vaak biertjes drinkt met zijn collega’s. Wat een rust, heerlijk! Met veel groen, iets wat suffige tuinmeubilair, maar super vriendelijke bediening nipte wij daar van onze bieren. Alcohol-vrij bier is trouwens wat lastig te krijgen op de plekken waar wij waren.  Ik ging in ieder geval voor de Triple Karmeliet en Stella. Jum Jum Jum!

Vegetarisch eten in Brussel

Ook vegetarisch eten kan in Brussel. Wij wilden heel graag naar Dolma. Helaas waren zij dicht. Op zomervakantie. Dus een goed excuus om terug te komen naar Brussel! Helaas dus niet een volledig vegetarisch restaurant kunnen testen. Maar de recensies zijn heel goed. Dus mocht je in Brussel zijn, wij zouden het in ieder geval proberen!

We eindigden in Ispahan, restaurante Persian. Om zo het Iraanse gevoel weer terug te krijgen. En dat kregen we: weinig maar lekker vegetarisch eten. Ik at als voorgerecht Kuku Sabzi. Een soort spinazie pannenkoek. Erg lekker! Als hoofd hadden we weer- netzoals in Iran – Mirza ghasemi. Een soort sausje van aubergine. Het is echt lekker.  Met heel, heel veel rijst en beetje groenten. Het enige wat we misten was de yoghurtsaus en de rauwe ui. Dit schotelde ze ons iedere dag voorin Iran.  Dus het was wel terug in de tijd! De bediening was heel erg vriendelijk en dacht met ons mee.

Daarna liepen we naar de metro. Namen afscheid van Frank en ik lag een kleine 2 uur later heerlijk voldaan in bedje! Prima zo’n stedentripje naar Brussel.