Backpacken in Brazilië: wuivende palmbomen, parelwitte stranden, surflessen en een caipirinha in mijn rechterhand aan het einde van de dag. Dat was zo’n beetje het idee van mijn bezoek aan Brazilië. Mijn eerste lange verre reis in bijna 2 jaar.
Mijn verhuizing naar Barcelona zorgde er namelijk ervoor dat ik weinig behoefte had aan reizen de laatste 1,5 jaar. Totdat in september een vriendin vroeg in onze vriendinnengroep of er niet iemand zin had om op reis te gaan in januari. Mijn reishart sloeg ineens over en ik dacht, ja, ik wil wel weer een keer weg! Beiden wilden zeker een keer naar Brazilië dus de keuze was snel gemaakt. Het is zomer in dit grote Latijns Amerikaanse land dus dat is perfect, dachten we. Backpacken in Brazilië it is!
Backpacken in Brazilië 3 weken
Brazilië is een heel groot land en met ruim 8,4 miljoen vierkante meters plus 207 miljoen inwoners, is het dan ook niet raar dat ook het klimaat overal in het land anders is. Wij besloten naar Rio de Janeiro te gaan en vanuit daar geen binnenlandse vlucht te nemen, om zo in ieder geval niet nog meer CO2-uitstoot te veroorzaken. Alles hebben we gedaan met de bus, auto en boot. In totaal zijn wij drie weken in het vijfde grootste land ter wereld geweest. Benieuwd naar onze reisroute voor 3 weken?
Onze reisroute voor Brazilië in 3 weken:
Week 1:
- Maandag dag 1: Vlucht naar Rio de Janeiro vanuit Barcelona
- Dinsdag dag 2: aankomst Rio de Janeiro
- Woensdag dag 3: Rio de Janeiro
- Donderdag dag 4: Rio de Janeiro
- Vrijdag dag 5: Rio de Janeiro – Ilha Gigoia
- Zaterdag dag 6: Rio de Janeiro – Ilha Gigoia
- Zondag dag 7: Rio de Janeiro – São Paulo
Week 2:
- Maandag dag 8: São Paulo
- Dinsdag dag 9: Monte Verde (per auto)
- Woensdag dag 10: Monte Verde
- Donderdag dag 11: Monte Verde
- Vrijdag dag 12: Monte Verde – Ubatuba
- Zaterdag dag 13: Ubatuba
- Zondag dag 14: Ubatuba – Paraty (per persoonsbusje)
Week 3:
- Maandag dag 15: Paraty
- dinsdag dag 16: Paraty – Ilha Grande
- Woensdag dag 17: lha Grande
- Donderdag dag 18: Ilha Grande
- Vrijdag dag 19: Ilha Grande – Rio de Janeiro (per boot & persoonsbusje)
- Zaterdag dag 20: Rio de Janeiro
- Zondag dag 21: Rio de Janeiro
- Maandag dag 22: Vlucht van Rio de Janeiro naar Barcelona
Voorbereiden is het halve werk
Tijdens het voorbereiden van onze reis hebben we veelal gekeken naar mooie stranden. Vanwege tijdgebrek hebben we een aantal plekken overgeslagen zoals Ilha Bella en Buzíos boven Rio de Janeiro. Helaas hadden we pech met het weer. Backpacken in Brazilië is soms tricky. Het kan soms in de zomer 2 weken achter elkaar regenen en soms is het 2 weken achter elkaar stralend weer.
Je kunt wel raden dat wij de regenbuien hadden. In totaal hebben we op de plekken waar we wilden surfen geen zon gehad, waardoor het plezier in het nemen van surflessen wegviel. Helaas dus geen surflessen. Die bewaren we gewoon voor in het voorjaar in Spanje! Gelukkig was het wel heerlijk warm weer en ook – wanneer het niet regende – prima strandweer! Dus: pak die bikini maar in!
Paklijst voor backpacken in Brazilië in de zomer
Omdat het nogal kan regenen in januari (in het zuiden valt het dus wel mee, daar kun je zeker heen in de Braziliaanse zomer, maar wij wilden geen binnenlandse vlucht nemen) is het handig om je paklijst iets aan te passen. Neem zeker een poncho, paraplu en backpack rain covers mee. Ook iets waar je telefoon droog in blijft is handig om mee te nemen. Ohja, en anti muggenspray, liters! Ik had voor 3 weken 2 potjes anti muggensprays mee, dat was echt te weinig.
Tip voor Brazilië # 1 reis essential: je bikini
Naast deze praktische dingen, is natuurlijk het allerbelangrijkste, want ja, de zon schijnt ook écht wel: je bikini! Ik heb zelf nogal een lastige maat (grote cup en smalle omvang – 65cm-), dus ik ben altijd heel kritisch naar de kwaliteit en het merk. Een bikini kopen in de hunkemöller zit er voor mij niet in.
Bikini voor grote cup
Daarom heb ik een aantal favoriete merken voor badkleding en surfkleding. Voor mij zijn de merken: Freya en Protest. Freya omdat zij gewoon supermooie en sterke badkleding voor grote cupmaat maken en Protest omdat ik gewoon heel blij word van al hun kleding voor de zomer (met uitzondering van de bikini’s dus, ik wou dat ik ze kon dragen haha). Daarnaast vind ik het mooi dat het een merk is van Nederlandse bodem dat zich hardmaakt voor meer duurzame oplossingen voor badkleding.
Duurzame zwemkleding
Maar waarom dan? Nou, wist je namelijk dat ze in de mannelijke lijn voor zwemkleding de boardshorts van gerecycled polyester zijn gemaakt? Hun PVRE boardshorts (voor surfen) zijn dus gerecycled en ook werken ze voor de ‘gewone zwemkleding’ voor mannen met renewable bamboo. Dat is een stuk fijner duik nemen in de zee. Dus ook als je met je vriend of een mannelijke vriend naar Brazilië gaat, heeft hij de keuze om op een verantwoorde manier op zijn surfboard te staan.
Surfen met grote cupmaat
Voor vrouwen hebben ze ook sinds februari een hele nieuwe lijn met verschillende soorten bikini’s zoals tankini’s en halterbikini’s. Wat ik bijvoorbeeld wil doen voor het surfen is een goede bikini van Freya en dan bijvoorbeeld een surfsuit van Protest eroverheen. Wil namelijk niet dat mijn dure (ja helaas de bikini’s van Freya zijn niet zo voordelig) bikini beschadigt door het wax van een surfboard.
Een ander bijkomstig voordeel: het scenario dat je net jezelf staande hebt kunnen houden op je surfboard en dan erachter komt dat tijdens het omhoog komen je bikinibroekje halverwege je knieën is gaan bungelen, zal niet meer voorkomen!
Geen surf fan? Er zijn zoveel mooie stranden waar je jezelf installeert en niet meer beweegt, alleen voor die lekkere papayajuice of caipirinha. Mijn top 3 heb ik opgeschreven en komen asap online en ook de top 3 aanbevelingen van Brazilianen, dus die bikini komt sowieso van pas!
Nummer 2: Slippers
Als je gaat backpacken in Brazilië gooi je natuurlijk als eerste je Havaianas slippers in je backpack, maar wist je dat in Brazilië zoveel mooie en leuke versies zijn die we niet in Nederland of Europa hebben? Dus ben je je slippers vergeten? Geen nood, je vindt ze gewoon in bijna iedere winkel, zelfs in apotheken! En uiteraard een leuk cadeautje voor thuisblijvers of jezelf ;-). De basisslippers starten vanaf 8 euro en de bijzondere starten vanaf 60 tot 70 real, dat is omgerekend rond de 15 euro.
Nummer 3: Muggenspray
Wanneer je gaat backpacken in Brazilië is het hebben van een gele koorts vaccinatie erg aan te raden. De meeste muggen lusten wel pap van ons Nederlands bloed, in ieder geval wel die van mij, dus neem altijd die vaccinatie. Daarnaast komen de muggen met Dengue en Zika nog steeds voor. Check voor de laatste status het RIVM. Mijn vrienden in Brazilië zeiden allemaal dat in de regio waar zij wonen (São Paulo en Rio de Janeiro) het Zika-virus nooit binnen hun vriendenkring of bij vrienden van vrienden voorkwam. Maar toch, wees verstandig en lees het laatste nieuws op RIVM en vraag advies bij een travel clinic. En tijdens je verblijf: smeren en sprayen maar. Oh en vergeet ook niet wat lange mouwen shirts en lange dunne broek mee te nemen. Ciao vervelende mug!
Nummer 4: Oordoppen & creditcard
Iedere reiziger weet dit inmiddels wel, zeker als je wel eens in dorms slaapt. Oordoppen zijn superbelangrijk voor een nachtje doorslapen. Zeker in steden zoals Rio de Janeiro en São Paulo waar het altijd lawaaiig is, zijn paar setjes oordoppen geen overbodige luxe. En nog een tip: heb je een credit card? Gebruik deze dan voor het boeken van je vluchten, bustickets etc. Je bent namelijk dan vaak automatisch verzekerd voor bagageverlies.
Nummer 5: Wereldstekker & powerbank
Ondanks dat ik hem uiteindelijk niet gebruikt heb, zou ik hem wel meenemen: een wereldstekker. Brazilië gebruikt een netspanning van 127 / 220 V en de frequentie is 60 Hz. Het kan verschillen per regio, en voor sommige apparaten heb je een spanningsomvormer nodig. Tijdens mijn reis gebruikte ik mijn laptop en op de adapter stond dat 110 tot 220 volt prima kon, echter mijn adapter is kapot gegaan. Tot op heden weet ik niet of het door verschil in netspanning is, maar als ik terug zou gaan, neem ik een spanningsomvormer mee. Just to be sure. [bol linkje erin zetten]
Naast een wereldstekker is een powerbank ook een lifesaver wanneer je de hele tijd op Google Maps zit. Zo kun je altijd veilig met Uber thuiskomen.
Ook een tip: koop een ring die je op de achterkant van je telefoon plakt waar je je vinger door kunt steken. Zo kunnen ze niet zo makkelijk de telefoon uit je handen trekken.
Met dit onderwerp kom ik op de vraag:
Is Brazilië veilig om te reizen?
Als allereerst, Brazilië is groot, dus ik beperk mij nu tot mijn eigen ervaringen. Wij waren door heel veel mensen op het hart gedrukt dat Rio de Janeiro gevaarlijk is en dat we ontzettend moeten oppassen. De eerste dag liepen we dus beetje als schichtige hertjes rond met een onopvallende tas en alle sieraden thuisgelaten. Na 2 dagen werden we wat relaxter en de ring op mijn telefoon waar ik het hierboven over had, hielp daar zeker bij.
Totdat een van onze hostelgenoten terugkwam van een avondje in Lapa (Rio de Janeiro) en vertelde dat zijn telefooon is gejat uit zijn broekzak. Drama voor hem natuurlijk, want al zijn foto’s van zijn hele reis van zes weken door Zuid-Amerika stond op die telefoon.
Jammer dat hij niet een automatische back up heeft in de cloud, tip nummer 1! Hij liep ’s avonds over straat en ik vermoed niet geheel nuchter, zorg dus dat je altijd helder genoeg blijft dat je weet wat je doet. Eigenlijk is dat altijd wel zo, waar je ook bent ;-).
Er zijn zeker een aantal dingen die ik je aan wil raden om te doen in steden zoals Rio en São Paulo:
- Gebruik altijd Uber. Dit is een veilige en goedkope manier om jezelf van a naar b te verplaatsen
- Maak back ups van je foto’s en zorg dat je contacten allemaal in de cloud staan
- Schrijf belangrijke telefoonnummers op van reisverzekeringen en banken om eventueel bij gestolen bankpassen snel je bankpas te blokkeren
- Maak een kopie van je paspoort
- Ga op pad met lokale mensen en gebruik je gezonde verstand of intuïtie. Ga als vrouw liever niet alleen op pad. Het kan wel, maar beter van niet.
- Markeer je hostel of hotel in Google Maps, zodat je altijd de weg terug kunt vinden
- Doe altijd een free walking tour op een van de eerste dagen. Op deze wijze kun je veel informatie opvragen aan de gids waar het wel of niet veilig is om rond te lopen
- Koop een Braziliaanse simkaart van TIM. Kost 30 real en je hebt gelijk 10GB data om Uber en Google Maps te kunnen gebruiken. Wij kochten het bij de TIM- winkel in Rio de Janeiro.
- Wil je graag je uitgaves tracken? Gebruik dan Splitwise. Superhandige app. Ook als je bijvoorbeeld samen met een vriendin of vriendin op vakantie bent!
- Ga niet ’s avonds alleen of met z’n tweeën ronddwalen. Backpacken in Brazilië is fantastisch, maar je wilt het ook gewoon met een lach navertellen. Gebruik je instinct, wanneer iets niet goed voelt, ga dan gewoon weg.
- Draag geen sieraden of andere spullen van waarde.
Wat zijn de kosten om te backpacken in Brazilië?
In de drie weken dat ik hier was heb ik ongeveer 1000 euro uitgegeven. Het meeste ben je kwijt aan overnachtingen en daarnaast reiskosten. Hierbij zeggende dat we veel dingen hebben kunnen delen en we niet over de top luxe hebben gedaan. Ook hebben we veel zelf gekookt. Mede omdat ik graag kook en vegan eet. Je kunt op heel veel plaatsen echt prima vegan eten, maar zelf bepalen wat je eet en hoe laat je eet vonden we toch vaak heel fijn.
In Rio de Janeiro sliepen we in een fijn hostel, hadden onze eigen kamer met badkamer. Het was niet top maar daar betaalde je ook naar. We betaalden ongeveer 75 euro voor 3 nachten met z’n twee, dat is een van de meest goedkope opties die we hadden in heel het land. Hostel Lapa 166. Verder heb je de meeste kosten voor het vervoer. Hierin hebben we een bewuste keuze gemaakt om niet ook nog binnen het land met het vliegtuig te reizen, hierdoor hebben de kosten voor het backpacken in Brazilië relatief laag kunnen houden.
Verdeling kosten 3 weken reizen Brazilië
- Vervoer en Accommodatie: 50%
- Uit eten & uitgaan & leuke dingen: 30%
- Boodschappen (zoals water eten etc): 20%
Mijn vlucht via Lufthansa had ik gevonden via Google Flights en kostte 670 euro. Voor de tijd van het jaar was dat een goede deal. Wellicht kun jij betere deal vinden omdat vliegen vanaf Barcelona duurder is in het algemeen dan via Schiphol. Gelukkig kun je backpacken in Brazilië zo duur maken als je zelf wilt zoals je kunt zien.
– Deel van deze blog is in samenwerking met Protest –