Ergens in een 2,7 miljoen vierkante meter tellende land ligt de hoofdstad Astana. Twintig jaar geleden kende niemand Astana. En dat is niet vreemd, want de Kazachstaanse regering besloot uit het niets om in 1994 de hoofdstad te verplaatsen van Almaty (Alma Ata) naar een meer centralere plek in Kazachstan: Astana. Astana betekent zelfs hoofdstad in het Kazach. En het lijkt wel het Dubai van de steppe.
Via AirBnB boekte ik een appartementje op ruim half uur lopen van het centrum. Voor een beetje hotel betaal je hier minimaal 100 tot 150 euro voor 2 nachten. Ik houd ervan om juist ook lokale mensen te ontmoeten en AirBnB leent zich hier uitstekend voor. Mocht je nog nooit geboekt hebben, gebruik dan deze kortingsode: dan krijg jij 25 euro korting op je eerste boeking en krijg ik ook korting. Win win!
Onze host Zhanna was fantastisch. Zij en haar moeder kwamen ons midden in de nacht ophalen van het vliegveld (10 dollar) en reden ons naar het appartement. Onderweg zagen we onze vooroordelen over Russen bevestigd worden: bij het stoplicht hing een jongen al kotsend uit een opgeklapte portier. Iets teveel vodka..? Gelukkig was dit niet een dagelijkse praktijk en tijdens de rest van onze tijd in Astana zagen we geen kotsenden Russen uit een auto hangen.
Het eerste wat opvalt wanneer je in Astana aankomt zijn de gebouwen. Hoge flatgebouwen met 27 verdiepingen zijn normaal. Zelfs Rotterdam valt in het niet bij Astana. Het is een grote stad, wij hadden aan 1 volle dag eigenlijk niet genoeg. Wij deden alles lopend, wanneer je af en toe een bus of taxi pakt, zou je het misschien wel kunnen redden. Er waren wel fietsen te huur, maar je moest hiervoor een pasje hebben. Bovendien was alles in het Russisch. Oeps… Gelukkig hoef je je niet te vervelen. Ik zet onze tips op een rijtje:
Tips om te doen in Astana
#1 Bayterek Tower
Dit icoon van Astana moet je echt zien. Leuk, zo’n toren, maar wat is het idee erachter? Nu, de legende gaat dat de mytische vogel Samruk een gouden ei legt in een grote boom waarin de geheimen van de mensheid over geluk en verlangen zitten. Ver buiten het bereik van de mens. Natuurlijk kunnen de Kazachstanen wel in het gouden ei komen. Je kunt namelijk naar binnen en een lift (dringen geblazen) brengt je naar boven. Niet vergeten eerst een kaartje te kopen. Dit kost 500 Tenge per persoon. Het kan even duren voordat ze je helpen bij de kassa, wij moesten 15 minuten wachten terwijl we 3e in de rij waren. Maar er gebeurde zoveel in de ruimte dat het niet erg was. Eenmaal boven heb je mooi uitzicht over Nurzhol Bulvar en de parlementsgebouwen.
# 2 Nurzhol Bulvar
Nurzhol Bulvar is een 2km lange boulevard met netjes onderhouden bloemperken en fonteinen. Ook zie je hier straatmuzikanten en veel mensen lopen. Bayterek Tower is een van de hoogte punten op deze boulevard. Maar ook de vele gebouwen rondom. ’s Avonds wanneer alle lichtjes aanstaan is het hier fantastisch.
# 3 Khan Shatyr
Is het een pretpark? Is het een winkelcentrum? Is het een food court? Is het een tropisch zwembad? Op alle 4 de vragen zeggen we ja. Deze futuristische tent (letterlijk) fungeert als mini-pretpark voor kinderen met een heuze monorail, winkelcentrum met alle bekende merken en als je geen zin meer hebt in winkelen en de kinderen lekker aan het spelen zijn dan kun je bezoekje brengen aan een van de eettentjes of naar de Sky Club voor een baantje zwemmen. Wij wisten niet wat we zagen. Er waren zelfs dinosaurussen gemaakt. Bijzondere plek die je niet mag missen.
# 4 Rondlopen in Astana
Naast de bovenste plekken die echt gezien moet hebben, liepen wij ook langs de volgende plekken die moeite waard zijn:
- Palace of Peace & Accord
- Kazak Yeli Monument
- Hazret Sultan Mosque
- Shabyt
- Palace of Independence
- Central Concert Hall
- Senate gebied met verschillende hoge torens
Waar we geen tijd voor hadden maar wel door onze host werd getipt was het Museum of the first president. Dit is een gratis museum in het oude presidentiele paleis waarin je een kijkje krijgt in het leven van president Nazarbaev.
5 # vegetarisch eten in Astana
Dit was een minpuntje. We hebben gezocht en gevraagd, maar overal kregen we: geen vlees? Dat is lastig. Kazachstanen houden van vlees en dan met name paard. Eeehm…ok, dit wisten we ook wel van te voren. Gelukkig maak je mij altijd blij met Indiaas eten en zitten Indiërs bijna overal in de wereld. Dus ook in Astana vonden we een Indiaas restaurant: Mayura, heel gezellig, in een winkelcentrum. Dit was beetje een vreemde belevenis, maar het eten was heel smaakvol. Omdat het wat later op de avond was, kregen we het eten niet op en mochten we het zelfs meenemen. Ineens hadden we ook een heerlijke lunch voor de volgende dag.
We zagen dat er wel 1 cafeetje was waar ze vega eten verkochten, maar dat was te ver uit de richting. Mocht je in Astana zijn en je bent er geweest, dan horen we graag wat we gemist hebben!
De volgende dag wilden we verder reizen. Benieuwd waarnaar toe? Lees mijn volgende blog over Kazachstan.