Visum aanvragen voor India: hoe doe je dat?

Een visum aanvragen voor India en checken welke visumvoorwaarden er gelden, is een van de belangrijkste onderdelen tijdens het plannen van je reis naar India. Uberhaupt voor iedere reis! Het zou zonde zijn als je bij de grens of op een vliegveld aankomt en je moet een rechtsomkeerd maken. Terug naar huis, met alle (financiële) gevolgen van dien. Dat stond niet echt op de planning kan ik mij voorstellen toen je je reis organiseerde.  

Wat is een visum

Een visum geeft je officiële toegang (voor een bepaalde tijd) tot een land. Hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld een toffe master of minor doen in een ander land, familie bezoeken, afreizen voor je droombaan, voor een gap year working holiday of voor een mooie vakantie.

Alle landen hanteren verschillende voorwaarden per visumsoort. Zo moet je aan andere voorwaarden voldoen voor een werkvisum dan voor een toeristenvisum. En voor het toeristenvisum zijn er ook per land ook nog eens andere eisen. Wat wel vaak voor komt is dat een toeristenvisa meestal 90 dagen geldig is.

visum aanvragen voor India

Eisen per land

Benieuwd naar de eisen per land? Bekijk de website van de Rijksoverheid met reisadviezen. Bij ieder land vind je informatie over het soort visum. Voordat ik vertel wat de verschillende opties zijn voor visum aanvragen voor India, deel ik je mijn ervaringen in het algemeen met het onderwerp visum. Er zijn trouwens ook veel landen waar je zonder te betalen visumvrij kunt inreizen! Check het dus altijd!

Visa On Arrival

Een bekende onder backpackers die alles zoveel mogelijk zonder plan of zo goedkoop mogelijk willen uit zijn. Visa On Arrival. Er zijn nog steeds landen waarbij je On Arrival een toeristenvisum kunt krijgen, al wordt dit wel steeds minder. Let op, dit geldt vaak echt alleen voor een toeristen. Wil je een andersoortig visum aanvragen dan is het altijd goed om daar externe hulp voor in te schakelen. Ok, waar ben ik geweest met een visa on arrival?

Afgelopen februari vlak voor de lock down ging ik naar Oeganda. Hier kun je prima naar toe zonder het visa van tevoren aan te vragen. Je staat zelfs dan ook nog korter in de rij dan wanneer je het online eerst aanvraagt!

Dat was heel grappig om te zien, alle toeristen die online een aanvraag hadden gedaan, zag je in een lange rij achter elkaar staan. Wachten in de hitte. De reden dat ik het niet deed, was omdat ik een vriendin ging opzoeken die in Oeganda zat. Zij verzekerde mij dat een visa on arrival kon, ze had het net namelijk 3 weken daarvoor ook gedaan. En dat was dus ook zo! Check dit dus altijd even van tevoren.

Visum aanvragen van tevoren

En eigenlijk stopt mijn recente ervaring met visa on arrival hierbij. Toen ik in 2010 naar Nepal ging kon het ook on arrival, maar dat is inmiddels al zo lang geleden dat ik hier niks over kan zeggen. Had wel even kort gekeken op de website van de Nepalese ambassade en volgens mij geven ze nog steeds On Arrival uit. Zorg dan wel dat je het geld cash gepast bij je hebt.

In alle andere gevallen: meestal moet je toch van tevoren een visum regelen. Tegenwoordig gaat dit bij heel veel ambassades online. Toen ik naar Kazachstan ging in 2016 moest ik nog naar een Ambassade in Den Haag terwijl je het nu online kunt doen. Voor Kenia heb ik het visum online via de Ambassade zelf geregeld. Heel easy. Ga je alleen met grotere groep, misschien is het dan te overwegen via een expert zoals Visumbuitenland aan te vragen. Dan weet je zeker dat het allemaal goedkomt.

Voor Iran moest ik destijds nog naar het Consulaat in Den Haag. Maar nu kun je het ook online aanvragen. Je ziet: ze gaan mee met de tijd:

Ook hier, kijk zelf wat je fijn vindt hoe je het wilt aanvragen. Kan mij voorstellen dat het via een professioneel bureau meer rust geeft, zeker als je een druk leven hebt.

Visum aanvragen india

Wel of niet via een bureau

Want tja, mijn ervaringen met het regelen van een visum is dat het altijd veel tijd kost en je moet er soms écht achteraan. Heb aantal keren al gehad dat ik vastliep online of dat ik voor een dichte deur stond bij een consulaat terwijl ze zeiden dat ze open waren.

Wanneer je fulltime werkt en niet je tijd flexibel kunt indelen of het nog niet zo vaak gedaan hebt, of de website van de ambassade zó onduidelijk is (voor Iran is dat het geval) dan is het inschakelen van een visumdienst echt een uitkomst.

Dat ene woordje klopt niet

Visum aanvragen voor India

Er is één land waarbij ik echt aanraad om dit via een bureau te doen en dat is India. Mijn ervaring om het visum voor India zelf aan te vragen verliep niet heel succesvol en stressvrij kan ik je vertellen.

Het was een koude winterochtend in december toen ik aankwam bij het consulaat in Amsterdam. De stress begon al van tevoren met het invullen van de documenten, wat moeten ze veel informatie weten! Mijn ogen vielen bijna uit mijn oogkassen, maar goed je wilt naar India dus dan doe je het.

Consulaat Amsterdam

Vervolgens dus de trein in naar Amsterdam waar het sneeuwde. Je raadt het al, het was niet echt een goede dag om te wachten buiten totdat het consulaat openging. Eenmaal aangekomen bij het Indiase consulaat stond er al een rij terwijl ik er ruim voor openingstijd aanwezig was.

Vast op de weg

Inmiddels begon het harder te sneeuwen en naarmate de openingstijd steeds verder werd overschreden belden we met de mensen in de rij naar de ambassade in Den Haag. Bleek dat de medewerkers die op het consulaat in Amsterdam werkten, vast zaten in de file op weg naar Amsterdam. Tja….sneeuw he?

“Dat ene woordje klopt niet”

Een uur later kwamen ze gelukkig aan, ging het open en moesten we weer wachten, dit keer in een warmere omgeving. Toen ik eindelijk aan de beurt was, bleek dat ik toch niet de juiste papieren had. Gevolg: ik moest weer terug naar huis. Mijn werkgever had niet de juiste functie opgeschreven van zichzelf op de werkgeversverklaring. “Dat ene woordje daar voor zijn naam klopt niet mevrouw.” Ja dit heb je nodig als je als toerist naar India gaat, tenminste destijds.

Op zoek naar printer in Amsterdam

Gelukkig had ik toen een werkgever die direct het papier kon aanpassen en doorsturen naar mij. Half uur lang op zoek naar een plek om te printen, want tja, het moet geprint aangeleverd worden, en twee uur later alle documenten weer kunnen inleveren. Uiteindelijk kon ik twee of drie weken later mijn visum ophalen.

In totaal kostte mij dit in totaal wel bijna 1 werkdag en ik denk wat grijze haren extra. Bovendien heb je ook nog je kosten voor het afreizen naar het Amsterdamse consulaat.

Advies voor India

Mijn advies: wil je een visum voor India, ga dan gewoon naar een visumdienst zoals VisumBuitenland. Echt, dan heb je alles geregeld en weet je zeker dat alles goedkomt. Gemak dient de mens. Ook als het een e-visum is, je weet dan tenminste zeker dat je de juiste papieren aanlevert. En lees dan van tevoren de visumvoorwaarden voor een reis naar India zodat je goed weet wanneer je moet starten met het aanvragen van je visum voor India. Uiteraard kun je natuurlijk ook zelf het visum aanvragen, maar zorg ervoor dat je dan wel genoeg tijd hebt! En stressbestendig bent ;-).

Overigens: ook voor een land zoals Mongolië raad ik het ook aan, aangezien de ambassade in Brussel zit. Heb ik destijds ook gedaan! Leverde alles aan en zij deden de rest. Voor China lijkt het mij ook makkelijker. Zeker gezien de status van de wereld waarin we nu leven.

Wat zijn jouw ervaringen met het regelen van visa?

– Deel van deze blog is in samenwerking met VisumBuitenland –