4 keer doen in China

Lisanne, vegetariër en reisfanaat was in China een land van uitersten.  De diepgewortelde cultuur wordt nog steeds in ere gehouden, maar tegelijkertijd wordt het land met sneltreinvaart steeds moderner. Zo sta je de ene dag op het platteland waar ossen nog de akkers ploegen en de andere dag reis je in de snelste trein ter wereld. Maar grote contrasten zie je ook zeker op dezelfde plek. Shanghai heeft een hypermoderne skyline met wolkenkrabbers en hippe neonverlichte reclame, maar dwaal je een achteraf straatje in dan zie je eeuwenoude tempels, lokale markten en (helaas ook ..) veel armoede. China, het is een land wat je met geen ander land kunt vergelijk. Wat mag je absoluut niet missen?

Geschreven door Lisanne Sas

 

#1 Lopen over de Chinese Muur

Op de eindeloze muur staan is voor veel reizigers een van de hoogtepunten van een reis door China. En ja, dat is ook gaaf. Maar je wilt niet op een muur staan met honderden andere toeristen toch? Op ongeveer 3 uur rijden van Beijing ligt Jingshanling, en vanuit hier kun je 10 kilometer lopen naar Simitai. Sommige delen zijn niet gerestaureerd en het is klimmen en dalen. Soms best pittig. Maar dit is wel echt hét muurgevoel, de muur strekt zich voor je uit als een lange draak en veel andere reizigers zie je hier niet.
china-

#2 Varen tussen de Karstbergen

De grote steden in China zijn soms wat hectisch. Een fijne plek om te ontspannen is midden in het karstgebergte. Hoogwaarschijnlijk reis je via Guillin, maar deze miljoenenstad verlaten we ook het liefst zo snel mogelijk en reizen verder door naar Yangshuo. Vroeger een geheime plek die alleen backpackers kenden, nu wel meer ontdekt. Yangshuo ligt omringd door piekerige bergen en we vinden het hier een oase van rust. Het centrum van Yangshuo is inmiddels wel (toeristisch) druk met barretjes, restaurants en winkels. Wij tippen dus om buiten het centrum te slapen, op het platteland. Dan heb je echt rust! Ga tijdens je verblijf zeker varen (liefst op een bamboevlot) over de nabijgelegen rivier, dan zie je de bergen op zijn mooist!

china-3#3 Wandelen langs de hoogste rijstterrassen ter wereld

Niet genoeg gekregen van de natuur (zie tip 2), maar wil je nu wat anders? Op zo’n 3 uur rijden van Yangshuo liggen de hoogste rijstvelden ter wereld. Rijd je vanaf Yangshuo dan verandert de rit van akkers en karstbergen naar bergen en rijstvelden. Ping’an ligt midden in dit gebied en het laatste stuk moet je lopen (en klimmen), want het is alleen te voet bereikbaar. De inwoners wonen hier in houten paalhuizen en vrouwen zien er hier prachtig uit met sierraden en lang haar, dat om hun hoofd wordt gewikkeld. De enige toerist ben je hier niet (meer), maar de meeste toeristen bezoeken Ping’an als dagtrip en zijn in de namiddag weer weg – dus als je er blijft slapen ervaar je de plek iets authentieker. En overdag moet je gewoon een lange wandeling maken langs de terrassen, die zijn adembenemend en je vermijdt zo de drukte overdag.


#4 Metropool in China: Shanghai

Wolkenkrabbers, een immense skyline, knipperende neonreclameborden … Shanghai is hypermodern. Twijfel je tussen Hongkong of Shanghai? Shanghai is meer Chinees en je komt er eigenlijk alleen maar als je door China reist. In Hongkong kom je misschien nog wel eens als tussenstop naar Oceanië of andere Aziatische bestemmingen bijvoorbeeld. Loop over de Bund en aanschouw aan de ene kant de klassieke en koloniale gebouwen, en aan de overkant de skycrapers van Pudong. Neem de Bund Tourist tunnel naar Pudong en bezoek de Oriental Pearl Tower voor een geweldig uitzicht over de stad. Alles in Shanghai is modern en de stad groeit razendsnel. Lijkt … , want als je een straatje achteraf inslaat dan zie je ook armzalige huizen, traditionele tempels en lokale markten. Shanghai is oud, nieuw, west en oost op één plek.

Meer lezen over China? Lees hoe het is om als vegetarier rond te reizen in dit grote land >>china-4

Bovenstaande tips zijn geschreven door Lisanne Sas, toen ze werkzaam was voor China online (onderdeel van Riksja Travel).

NieuwsbriefMis geen enkel recept en avontuur!

Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang al mijn recepten, belevenissen in Barcelona en andere reisavonturen in je mailbox.