Annapurna basecamp trekking

Annapurna basecamp trekking in Nepal

In Nepal kun je natuurlijk fantastisch hiken. En dat doen dan ook de meeste mensen die hier naartoe komen. Everest Basecamp, Annapurna Basecamp, Annanpurna Circuit en nog veel meer routes vind je hier. Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben geen hiker van nature uit. Ik vind het leuk en mooi maar ik heb een hekel aan wandelschoenen. En dan met name dat ik altijd, ik zeg ALTIJD blaren krijg. Weet niet wat het is met mij. Voeten worden week enzo.

Haha ok,  genoeg over dit voetengeklaag. Kortom, ik ben niet de typisch atletisch gebouwde vrouw die moeiteloos van de ene rots naar de andere rots springt. Maar ik wil wel de natuur zien en ervaren. Tja dan moet je toch dit soort ongemakken ervoor over hebben. Dus…here we go!

Annapurna Basecamp sherpa

Als je gaat reizen in Nepal kan een goede hik niet ontbreken. Ik deed de Annapurna Basecamp trek ook wel bekend als de ABC-track. Veel mensen kiezen ervoor om dat met dragers oftewel sherpa’s te doen. Wij deden het zonder sherpa maar wél met gids. Bikhas. Die zijn onderbroeken altijd wapperend vastgemaakt aan zijn tas liet drogen. Je kunt de tracks ook zonder gids doen, maar wij vonden het wel leuk omdat je zo ook meer leert over de omgeving. 

Starten vanuit Pokhara

De trekking naar Annapurna Basecamp vertrekt vanuit Pokhara en duurt ongeveer 10 a 11 dagen. Je kunt het ook wanneer je supergetraind bent en graag 8 a 9 uur per dag loopt, binnen 7 a 8 dagen doen. Wij kozen voor een wat fijner tempo zodat we ook konden genieten en het uitzicht langzaam tot ons nemen. Ook qua wennen aan de hoogte is dat fijn. 

Voordat je überhaupt richting Pokhara gaat is het handig om in Kathmandu alvast een permit te regelen. Anders mag je niet op pad in het gebied. Het kan tegenwoordig ook in Pokhara begreep ik, maar voor de zekerheid gewoon in Kathmandu. Dan heb je het maar alvast toch? 

Verwacht trouwens geen luxe. Je slaapt vaak in een hok (soms met ministraaltje natuurlijk licht) met twee losse bedden. Niks meer niks minder. ’s Avonds kun je gaan zitten in de ‘eetzaal’ waarin ze een kuil hebben en daaroverheen een grote tafel hebben staan. In het midden van de kuil staat een brander die ze aansteken zodat je het lekker warm krijgt. Er zijn ook gordijntjes gespannen onder het tafelblad van ene tafelpoot naar de andere. Op deze lijnen kun je trouwens ook handig schoongewassen ondergoed en sokken laten drogen. Neem een kaartspelletje mee. Altijd leuk!

Annapurna Basecamp route: 

Dag 1: van Pohkara rijden naar Nayapul en dan hiken naar Tikhedhunga

De hoogte van de Annapurna basecamp (ABC) is 4130 meter. Je hebt dus nog wat meters te gaan bij de start. Gelukkig is dit een fijne relaxte dag. Even de benen strekken zeggen maar. Een leuke plek om je eerste nacht te vieren. Blaren waren al in ontwikkeling. Auuww….

Dag 2: Tikhedhunga naar Ghorepani via Ulliri (veel omhoog)

Dit is een route met veel trappen en omhoog. Aan het einde moet je nog even doorzetten, maar dan ben je in Ghorepani. Hier heb je mooi uitzicht én ga je de volgende dag naar Poon Hill. Dat wil je niet missen! De eerste blaren deden behoorlijk pijn. ’s Avonds heb ik mijn hielen eerst met blarenpleisters beplakt en daarna helemaal ingetaped met sporttape. Dat hielp. Heb de tape er niet meer vanaf gehaald de rest van de trekking. Dus ga je hiken: neem sporttape mee!

Ulliri Nepal trekking

Dag 3: Ghorepani (2750 m)  naar Poon Hill (3210 m). 

Je staat om 3 uur in de nacht op om de spectaculaire zonsopkomst te zien. Voor mij was dat echt afzien. Het was nog koud. Glad en er lag overal nog sneeuw/ijs. In het donker. Ik heb dit op karakter gedaan. Ook omdat ik doodsbang ben voor ijzel en alles wat glad is. Die combinatie met kou, vroeg, donker dus niet goed kunnen zien waar je loopt en ijs/sneeuw maakte het voor mij het moeilijkste deel van de trip. Maar wat was het mooi toen ik boven was! Was zo blij dat ik het gehaald had. Het uitzicht is top en vooral omdat het voor mij grenzen verleggen was, extra bijzonder. Ik heb echt staan genieten. Je zelfs al nippend aan een kopje thee genieten van de zonsopgang. Wauw!

Vervolgens liepen we naar Tadapani (2650 m): deze dag was zwaar. Vooral omdat ik in de ochtend al Poon Hill had gedaan. Na deze dag zag ik het even niet meer zitten. Maar gelukkig is de dag erna heel erg fijn!

Annapurna Basecamp Poon HIll

Dag 4: Tadapani (2650 m) – Chomrong (2170 m).

Dit is een mooie tocht door groene velden en we hadden een lekker zonnetje. Bovendien hadden we in Chomrong de enige warme douche tijdens de hele trekking. Wat een genot! Wat kun je dan intens blij zijn met warm water. Al wisten we dat nog niet toen. Haha.

Dag: 5 Chomrong (2170 m) – Bamboo (2600 m) 6-7 hrs.

Ik herinner mij deze dag als herboren door de warme douche en genoeg energie om er weer tegenaan te gaan. Je daalt eerst een stukje, gaat een brug over en dan moet je weer omhoog. Een mooie tocht met aantal keer prachtig uitzicht op de bergtoppen! Qua weer waren we iets minder lucky, we kregen te maken met onweer en veel regen. Dat was lekker soppen in de wandelschoenen. 

“We are going to an avalanche area, we need to walk very quick”.

Dag 6: Bamboo (2600 m) – Duerali

Toen we in Bamboo aankwamen gingen we snel onze natte kleding uit doen en lekker in de gezamenlijke ruimte zitten. Sokken en kleding laten drogen aan het gordijnrails. Overal krijg je prima vegetarisch te eten. En onderweg kun je water kopen. Het is trouwens niet aan te raden om alcohol te drinken tijdens je trekking. Door de hoogte droog je snel uit en is het beter om gewoon te wachten met je biertje wanneer je weer beneden bent. De tocht vanuit Bamboo naar Duerali is mooi door de bossen en langs rotspartijen. Prachtig. 

Duerali, Nepal

Dag 7: Deurali – ABC Annapurna Base Camp (4130 m) 7-8 hrs

Jaaa Basecamp bereikt!
“We are going to an avalanche area, we need to walk very quick”.

Dit zei Bikhas voordat we vertrokken uit Deurali. Enigszins gespannen liepen we door de mooie vallei richting Macchupurare basecamp. Daar aten we een hele lekkere tofu soep om vervolgens de laatste meters af te leggen in de sneeuw naar Annapurna Basecamp. Hier moet je af en toe goed opletten, want voor je het weet sta je tot kniehoogte in de sneeuw. Supertof! 

En dan kom je aan…bij het Basecamp. Zo ongelooflijk mooi! Je hebt gletsjer aan de zijkant en overal zie je de mooie machtige bergen ver boven je uittornen. Neem de moeite om ook ’s avonds naar buiten te gaan, prachtige sterrenhemel. Ook zonsopkomst is fantastisch. Eigenlijk is alles mooi. Je slaapt in een kamertje met alleen 2 bedden. Zorg dat je een warme slaapzak bij je hebt, bij ons was het -5 in de slaapkamer tijdens de nacht. 

Hoogteziekte in Nepal

Let trouwens ook goed op of je geen hoogteziekte hebt. Dit herken je door misselijkheid en hoofdpijn. Tijdens het eten zat er een Japans meisje en dat zag helemaal groen van de misselijkheid. Zij moest dus direct minimaal 500 meter afdalen om zo weer tot rust te komen. Je kunt van te voren niet inschatten of je wel of niet hoogteziekte krijgt. Wees alert, drink veel water en wanneer je aanhoudend misselijk en hoofdpijn hebt, ga direct minimaal 500 meter dalen. 

Magische zonsondergang bij Annapurna Basecamp in Nepal

Na een frisse nacht (ja, wie moest er weer naar het toilet met -15 …moi natuurlijk!) trokken we snel onze kleding, deden deo op en gingen heel vroeg naar buiten om de zonsopkomst te zien. Die moet je echt gezien hebben. Na de zonsopkomst gingen we ontbijten en hup weer naar naar beneden. 

Dag 8: Annapurna Base Camp (4130 m) – Bamboo (2310 m) 7-8 hrs

Naar beneden lopen gaat toch een stuk sneller dan omhoog 😉. Tijdens deze dag loop je eigenlijk dezelfde route maar dan terug. Naar beneden lopen is zwaar voor je knieeen zorg dat je voldoende rust tussendoor neemt! En natuurlijk, water blijven drinken. 

Dag 9: Bamboo (2310 m) – Jhinu Danda (1780 m) via Chomrong; visit hotsprings 7 uur

Gister liepen we nog een route die we al hadden gelopen, vandaag ga je de andere kant op. En wat voor één! Bij Jhinu Danda mag je jezelf heerlijk verwennen bij de hotsprings. Kan beetje druk zijn, maar dat mag de pret niet deren. Even die gespannen spieren laten opwarmen in natuurlijk water. 

Jongen onderweg tijdens trekking naar ABC

Dag 10: Jhinu Danda (1780 m) – Pothana (1870 m) via Landruk, naar Phokara en massage! 7uur

Na de verkwikkende hotsprings en goede nachtrust is dit stuk prima en niet zwaar. We hebben zelfs zoveel doorgelopen dat we besloten de paar uur die voor de volgende dag stonden, ook te lopen. Daarom hebben we er 10 dagen ipv de geplande 11 dagen erover gedaan. 

Wat een mooie hike. Ik kan je met heel mijn hart zeggen: ga hiken in Nepal! 

Paklijst voor Annapurna Basecamp

Het is handig om niet al te veel dingen mee te nemen wanneer je gaat wandelen. Het is belangrijk om lekker zittende kleding en schoeischel aan te schaffen.

Wat ik aanraad is warme, lichtgewicht kleding in je tas te stoppen dat snel droogt. Op zich is professionele outdoor kleding niet nodig, het enige wat ik je wel aanraadt is een goede winddichte regenjas én Gore-tex schoenen. Je kunt alles ook kopen in Tamel, maar om eerlijk te zijn de kwaliteit is naadje en ik raad je aan om gewoon goede kwaliteit spullen mee te nemen!

Houd er rekening mee dat je van hoge temperaturen naar zeer koude temperaturen gaat.

  • Goede wandelschoenen!
  • Wandelstokken, deze zijn echt heel fijn. Je kunt ze ook gewoon in Tamel kopen (Kathmandu) of een stok zoeken in de natuur.
  • Een lichtgewicht warme jas (zoals de winterjassen voor mannen en de winterjassen voor vrouwen van Protest) die je makkelijk klein kan maken. Een goede (niet gewatteerde) ski-jas ook bijvoorbeeld (mits deze ademt) en met een puli eronder ben je klaar.
  • Een warme sweater voor dames of voor de man een of twee vesten (en als je het koud heb kun je die van elkaar lenen ;-))
  • 2x Sneldrogend hempje/shirt (zodat je kunt afwisselen)
  • 5x ondergoed ( je kunt prima wassen)
  • 3 paar sokken (ja, wassen)
  • Thermo ondergoed (om in te slapen of te dragen als je koukleum bent)
  • Slaapzak (geschikt tot minimaal -10, deze kun je ook horen in Kathmandu)
  • Zonnebril
  • Muts
  • Blarenpleisters
  • Sporttape
  • E-reader voor de avonden
  • Kaartspelletje
  • Hoofdlampje (heel handig!)
  • Hervulbare waterfles
  • Waterfilters

Overigens mag ik iedereen 10% korting geven op zowel reguliere collectie als sale! Gebruik bij het afrekenen vegantravel10 en jij krijgt 10% korting op je nieuwe jas, sweater of vest! Code is geldig t/m 28 februari 2021


Kosten Annapurna Basecamp track

Wij hebben een pakket afgenomen waarmee we ook een weeshuis steunden waardoor we – inclusief alles- van vervoer, gids tot aan eten, ongeveer 200 dollar per persoon kwijt waren.

Hierboven kwamen nog de permits TIMS en de ACAP die we in Kathmandu kochten. Wanneer je verblijft in Kathmandu kunnen ze je daar alles vertellen hoe je die kunt kopen. Hiervoor moet je paspoort meenemen én pasfoto’s!

– Deel van deze blog is in samenwerking met Protest –