Altyn-Emel National Park | Kazachstan

 

Dat Kazachstan zoveel verschillende gezichten heeft, verwachtte ik niet. En Sander ook niet. Wanneer je in Kazachstan bent, raad ik iedereen aan om naar het Altyn-Emel National park te gaan. Waarom? Kijk maar eens naar deze foto’s:

Singing Dunes

altynemel5
Aktau-mountains (aktau betekent wit)

altynemel7

altynemel3 altynemel

Tips voor Altyn-Emel National Park

De allergrootste tip: doe echt iets om je hoofd om je te beschermen tegen de zon. Sander had na  een dagje Altyn-Emel 3 dagen erna nog ‘plezier’ vanwege een zonnesteek.

Toen we aankwamen in Kazachstan hadden we niet echt een plan wanneer we wat wilden zien. Via de site Caravanistan kwamen we uiteindelijk uit bij edzok.kz. Sergey is een ervaren gids en chauffeur die je graag alle mooie plekken van zijn thuisland laat zien. Omdat ons Russich nog niet van een leien dakje gaat, ging Aika mee. De 24e-jarige Kazachstaanse die 5 jaar lang in China studeerde. De start van onze tour ging wat rommelig (zeg maar 2 uur wachten langs de kant van de weg, bellen – I don’t speak Russian- met Sergey) vanwege miscommunicatie tussen Sergey en Caravanistan. Gelukkig kwam alles goed en 2 uur laten zaten we in de 4×4 richting Altyn-Emel. Vanuit Almaty ben je ongeveer 5 uur onderweg.

altynemel2 altynemel1

 

Hoe groot is de kans?

Dat je een Nederlander tegenkomt in Kazachstan? Niet heel groot. Maar hoe groot is de kans dat je een bekende tegenkomt? Nog kleiner toch? Sander stond raar te kijken toen hij ineens tijdens een tussenstop in de middle of nowhere zijn naam hoorde. ‘eeeehh, he?’. Bleek dat het busje met het Nederlandse nummerbord (wat al zeldzaam was) van een ex-collega van hem was. Dan sta je wel even 3x te knipperen met je ogen.

altynemel4

Slapen in een yurt vlak bij Altyn-Emel National Park

Wij sliepen in het kleine dorpje ernaast in het (zo leek het) enige guesthouse in het dorp. Het leuke was dat je hier ook kunt slapen in een yurt. Voor ons was het niet mogelijk omdat het te hard waaide. De kamers zijn overigens prima. Het zijn kleine tweepersoonskamers met 2 losse bedden. Niks fancy’s, doet wat het moet doen. Goed slapen. En, er was wifi. Het eten wat de eigenaren maakten voor ons als vegetariër was voor Kazachstaanse maatstaven exotisch. En voor ons gelukkig lekker.

 

Je zou ook direct vanuit Astana een nachttrein kunnen nemen naar Almaty. En dan de volgende dag deze tour gaan doen. Omdat Kazachstan nog niet zo ingespeeld is op toeristen, raden we je aan om wanneer je weinig tijd hebt, van te voren je al wel te oriënteren waar je een tour zou willen boeken. Wij raden in ieder geval Sergey aan.