almaty-koktobe

Almaty, een groene oase | Kazachstan

Na het niet zo bruisende Taraz namen we de nachttrein naar Almaty (vroeger Alma-Ata),  wat overigens een prima trein is. Voor 5.000 tenge heb je een enkeltje Taraz naar Almaty. Wij deelden een coupé met twee vrouwen. Hartstikke leuk, want ze spraken — je gelooft het niet — Engels! De eersten na onze Airbnb-host in Astana. Zo kregen we veel tips om te doen in en rondom Almaty. Altijd leuk, tips van locals! De trein van Taraz naar Almaty was erg luxe vergeleken met de trein waarmee ik begin dit jaar van Nairobi naar Mombassa reisde. Kortom, goed te doen en een aanrader.

Almaty is de vroegere hoofdstad van Kazachstan. Almaty is werkelijk waar fantastisch! Wat een verademing is deze stad. Overal waar je kijkt zie je bomen en groen. De mensen zijn vriendelijk en je struikelt over de vele koffiebarretjes, restaurants en — jawel — karaokebars.

In totaal verbleven wij vier nachten in Almaty en wanneer je alles wilt zien, heb je minimaal drie nachten nodig. Zo bekijk je alles rustig op je gemakje. Ben je uitgekeken in Almaty? Ga dan op naar bijvoorbeeld Altyn-Emel National Park.

 

Wat moet je écht doen wanneer je in Almaty bent?

 

#Kok-Tobe

Met een kabelbaan ga je 1.100 meter de hoogte in richting een 327 meter hoge tv-toren. Eenmaal aangekomen heb je prachtig uitzicht over de stad en de bergen. Er zijn verschillende plekken om een drankje te doen of een broodje te eten. In je beste Russisch of met een Russisch taalboekje leg je snel uit dat je vegetariër bent. De kabelbaan kost 2.000 tenge voor een retour. Ook is er een groot reuzenrad, klimmuur, kinderboerderij (niet heel erg diervriendelijk) en allerlei andere kermisattracties.

almaty-koktobe-kabelbaan

 

#Panfilov Park & Zenkov Kathedraal

Dit park is populair onder de Kazachen, jong en oud. Je vindt hier een oorlogsmonument voor de Panfilov-helden: 28 soldaten die al vechtend tegen de nazi’s stierven in Moskou in 1941. Er is ook een eeuwig brandend vuur.

Wanneer je doorloopt, loop je tegen de Zenkov-kathedraal aan. Dit gebouw is helemaal van hout, zélfs de spijkers! Tijdens de Sovjettijd werd het gebouw gebruikt als museum en concertzaal. In 1995 werd het weer gebruikt als Russisch Orthodoxe kerk. Toen wij er waren, liepen er veel mensen in en uit om te bidden. Vrouwen dragen hier een hoofddoek. Dus wanneer je hier naar binnen wilt gaan als vrouw, even sjaaltje ombinden, net zoals in Turkistan.

almaty-kerk

#Green Market


Deze bazaar is ook groot met veel groente en fruit. De lokale mensen doen hier vaak hun boodschappen. Leuk om doorheen te lopen. En op loopafstand van het Panfilov Park en Zenkov-kathedraal.

almaty-geen-market

 

#Family park & Lenin-beelden

Dit familiepark heet dan wel familiepark, maar heeft in onze ogen toch meer weg van een militair openluchtmuseum. Er staan grote tanks, oorlogsvliegtuigen en andere oorlogsvoertuigen. Wat wel leuk is, is dat kinderen er op kunnen klimmen. En ach ja, Sander dus ook. Dus wil je eens op een Sovjet-tank zitten? Dan is dit the place to be. Ook staat er in dit park een groot standbeeld van Lenin. Een van de weinige standbeelden in Almaty van deze omstreden man.

 

#Vegetarisch eten en drinken

In de Kazachse keuken gebruiken ze vooral vlees. Vegetarisch, laat staan vegan eten is daarom buiten de grotere steden, een echte uitdaging. Gelukkig vind je in Almaty op iedere hoek wel een koffietent of restaurantje. Fantastisch! Echt volledige vegetarische of vegan restaurants hebben ze nog niet heel erg veel hier. We vonden er één, maar die sloot altijd om 20.00 uur. Wij waren dus iedere keer te laat. Benieuwd naar onze tips voor leuke restaurants en koffietentjes? Lees dan de  blog over vegetarische restaurants in Almaty.

vegetarisch-almaty-5

#Karaoke

Je wilt je verjaardag vieren. Wij zouden iets doen zoals een avondje uit of thuis met bier, wijn, sterke drank en hapjes. Nee, in Kazachstan gaat dat echt anders. Je huurt als jarige dan een privébox met televisie, geluidsboxen en meer dan duizenden nummers om uit te kiezen. En dan ga je lekker lallen, karaoke dus. Het maakt niet uit of je wel of niet kunt zingen. De Kazachse jongeren vinden het heel erg leuk! Ik vind karaoke fantastisch dus ik zong overenthousiast mee op Wonderwall en Torn. Toen ik na een toiletbezoekje terugkwam, hoorde ik vanaf de gang ineens Sander zingen. Verrek! Op Rammstein, dat dan weer wel. Waar een paar biertjes al niet goed voor zijn ;-).

almaty-karaoke

#Shymbulak & Medeo

Vanaf het Kazachstan Hotel pak je bus 12 naar Medeo. Een grote ijsbaan midden in de bergen van Almaty. In de zomer kun je er rolschaatsen maar verder is er niet zoveel te doen. Veel leuker is om vanuit Medeo over te stappen op een kleiner busje of taxi naar het ski-oord Shymbulak. Een tien minuten durende autorit verder vanaf Medeo.

In de winter komt hier de pracht en praal van Almaty skieën of snowboarden. Op de achtergrond zie je de hoge bergen. Ik kan mij voorstellen dat dit in de winter ontzettend leuk is om te skieën. In de zomer kun je vanaf Shymbulak hikes doen van één dag en zelfs meerdere dagen. Wij hebben een klein stukje gelopen maar bleven met name in het ‘dorp’ en genoten van het uitzicht, de zon en een verkoelend biertje. Wanneer je dus uitgekeken bent op Oostenrijk of Frankrijk om te skieën, probeer dus eens Almaty!

 

#Big Almaty Lake

Hier zijn we niet geweest (je kunt niet alles doen helaas), maar we hoorden er veel goede verhalen over. Wanneer je niet de kans hebt om naar de Kolsay-meren, Charyn Canyon of Altyn-Emel national park te gaan, verlaat Almaty dan niet zonder bezoekje aan dit meer.