Watamu en Stichting Jua | Kenia

‘Bongiorno senora’, huh? Ik ben toch in Watamu, Kenia? Waar is het vrolijke Jambo? Schijn bedriegt. Want wanneer je in Watamu komt, hoor je veel Italiaans, maar gelukkig ook nog gewoon Swahili.

watamu-stichting-jua

De Italianen zijn nog steeds volop aanwezig. Ik geef ze groot gelijk, want het is een fijne plek voor zon, parelwitte stranden en snorkeltochtjes.  Maar er is ook veel te doen. Zo kun je er:

  • snorkelen
  • zonnen op een van de mooie witte stranden
  • mida creek: in kano de wateren van Watamu ontdekken
  • Watamu Turtle watch: opvang van zeeschildpadden
  • lekker uit eten bij een van de vele restaurantjes
  • safari’s naar Tsavo national park

Door het negatieve reisadvies naar Kenia komen er momenteel weinig toeristen. Vervelend voor de Kenianen, zij leven vaak van de inkomsten. Fijn voor ons, want de ‘Kalverstraat van Watamu’ is nu heerlijk rustig. Er zijn toeristen, maar niet veel.

Vanuit Watamu is het trouwens 20-30 minuten naar Malindi waar je binnen een half uur naar de eilandenarchipel Lamu vliegt. Ben je gek op yoga? Dan moet je helemaal naar Lamu gaan voor het Lamu Yoga Festival.

Stichting Jua in Watamu

In Kenia, en dan vooral op het platteland, is de positie van vrouwen niet al te best. Veel vrouwen en meisjes worden verkracht, bedreigd of mishandeld. Door hun eigen vaders, broers of andere familieleden. De Nederlandse Nelleke trok dit leed zich erg aan. Zo erg, dat ze in 2011 besloot Stichting Jua (zon in het Swahili) op te richten. Een crisiscentrum speciaal voor meisjes en vrouwen in nood. Dit bleek er nog niet te zijn in Watamu. Ze werkt samen met de kinderbescherming van Kenia. Waardoor de autoriteiten haar crisiscentrum erkennen en ook meisjes en vrouwen doorsturen. Zelfs vanuit andere regio’s.

stichting-jua-
Bron: website Stichting Jua

Netzoals thuis: in de supermarkt

We ontmoetten Nelleke in de supermarkt van Watamu. We raakten aan de praat en de volgende dag kregen we een rondleiding bij Stichting Jua. Ze liet ons kennismaken met de meiden die er momenteel zitten. Zo beviel in januari een meisje van een dochter. Ze was verkracht door haar vader. Het meisje hield haar kindje met zoveel liefde vast, dat het haast ondenkbaar was dat de baby het resultaat is van zo’n slechte daad van haar vader. Nelleke biedt de meiden in het crisiscentrum (tijdelijk) onderdak, juridische hulp en mentale hulp. Vanuit haar achtergrond als maatschappelijk hulpverlener staat ze iedere dag voor dag en dauw op om haar meiden te helpen.

Vrijwilligerswerk bij Stichting Jua

Wil jij ook graag iets doen voor de meisjes in Watamu? Nelleke kan alle hulp gebruiken. De voorkeur gaat uit naar studenten die iets met maatschappelijk werk en/of pedagogisch hulpverlening doen.  Maar is niet noodzakelijk. Een groot hart en gezonde dosis werklust is voldoende. Ben je op zoek naar een stage? Nelleke biedt stageplekken op mbo en hbo-niveau. Ook financiele ondersteuning is belangrijk voor de gezondheid van stichting Jua. Wil je meer over het fantastische werk van Nelleke en Stichting Jua?  Lees meer informatie op de website van Stichting Jua.

 

Meer over Kenia:

watamu-stichting-jua-1