Met de trein van Nairobi naar Mombasa

Trein van Nairobi naar Mombasa een belevenis

De Engelsen lieten tijdens hun regeerperiode van 1887 tot 1963 in Kenia, een treinspoor bouwen. Van Nairobi naar Mombasa. Er vielen meer dan 3000 doden tijdens de bouw. Mede doordat het spoor direct door Tsavo National Park loopt met veel hongerige leeuwen. Er werkten met name Indiërs aan het spoor. Die werden naar Kenia gehaald om te werken. Zij zorgden ook voor de vele Indiase curry invloeden in de keuken van Kenia. In de film Out of Africa zijn er scenes waarin de bouw van het spoort te zien is. Trouwens, in Lake Nakuru zijn er ook veel opnames geweest voor Out of Africa.

trein-nairobi-mombasa-uitzicht

Nadat Kenia in 1963 onafhankelijk werd dankzij de Mau Mau en o.a. vrijheidsstrijder Jomo Kenyatta, kwam het spoor in verval. Na de onafhankelijkheid gingen de Engelsen weg, en dus ook de kennis over het spooronderhoud. Gelukkig onderhoudt de Keniaanse regering het spoor voor de treinreis van Nairobi naar Mombasa nu wel. Maar niet volgens de westerse maatstaven. Bereid je dus voor op een leuke, lange reis terug in de tijd!

Trein van Nairobi naar Mombasa: de theorie en de praktijk

Een treintocht van Nairobi naar Mombasa duurt in theorie 13-15 uur. In theorie dus….Wij hadden pech en deden er 32 uur over. De trein kwam 6 uur te laat Nairobi binnen. Toen we eenmaal reden was er een cargo trein voor ons ontspoort. Dus nog 5 uur vertraging. Voordeel was wel dat we de trein uit mochten en in de omliggende dorpjes konden rondlopen. Ook mocht ik kijken bij de machinist.

dorp-train-nairobi-mombasa machinist-trein-nairobi-mombasa

trein-nairobi-mombasa

De bus daarentegen doet er 8-10 uur over. Toch zou ik zeggen om 1 keer in je leven te kiezen voor de trein. Waarom de trein kiezen?

  • Je waant je zo 60 jaar terug. Met retrobloemetjes behang en dito stoelen
  • Je reist dwars door Tsavo East en West National Park. Dikke kans dat je de giraffes en zebra’s ziet vanuit je treincoupe
  • Reis eerste klas en je krijgt een slaaplek erbij. Inclusief een fonteintje waar je je handen kunt wassen
  • Je krijgt avondeten en ontbijt op z’n Keniaans. En ook voor vegetariërs is het eten prima. Niks hoogstaands overigens. Vraag een extra schepje groente ipv vlees
  • Mogelijkheid om uit de trein te gaan wanneer deze stilstaat en staat te wachten. Ben je aangekomen in Mombasa? Ga dan naar Kilifi. Daar vind je een spuerleuk eco hostel: Distant Relatives. Aanrader! Of ga direct door naar de prachtige eilanden archipel: Lamu waar ook in maart het Lamu Yoga Festival plaats vindt.

trein-nairobi-mombasa-eten nairobi-mombasa-boy

Kosten trein van Nairobi naar Mombasa

Je betaalt voor een enkele treinreis van Nairobi naar Mombasa ongeveer 4.100 KES. Dat is zo ongeveer 38 euro. Hiervoor krijg je 1x diner en 1x ontbijt plus een slaapplek. Je spaart dus ook een nachtje hotel uit. Mijn ervaring is dat wanneer je vertraging hebt, je ook dan te eten krijgt. Ik kreeg bijvoorbeeld nog 1x lunch en 1x avondeten. Neem alleen wel zelf nog wat extra eten mee. You never know. Pole pole. De bus kost (op moment van vragen tussen de 1.000 en 2.000 KES). De Chinezen zijn op moment van schrijven bezig met het bouwen van een nieuwe snelle spoorlijn. Het kan zijn dat wanneer je over een jaar deze trein wilt nemen, wel binnen 13 uur in Mombasa aankomt. Lucky you! *Update: inmiddels rijdt de trein. En schreef de BBC er een artikel over.* Maar wij koesteren deze ervaring, want zeg nou zelf…wanneer reis je nog in een trein met bloemetjesbehang? 🙂

nairobi-mombasa-obama