De Masai Mara National Game reserve is een van de mooiste parken in Kenia. Het park grenst aan het in Tanzania gelegen Serengeti National park. In Masai Mara leeft een van de grootste leeuwenpopulatie in Kenia. Grote kans dat je deze luie – ze slapen 20 uur per dag!- katachtigen ziet. In rondom augustus is het druk in Masai Mara national park. Waarom? De jaarlijkse ‘great migration’. Duizenden gnoes, zebra’s en andere dieren komen dan vanuit de dorre Serengeti vlakten naar Masai Mara.
Big 5 Masai Mara
Heb je niet veel tijd? Maar wil je wel de grootste kans om alle dieren te zien? Dan zit je in dit Masai Mara goed.
Hier zie je:
- neushoorns
- leeuwen
- cheetah’s
- nijlpaarden
- krokodillen
- olifanten
- giraffes
- zebra’s
- buffels
- gnoe’s
- grote everzwijnen
- veel verschillende antilopen.
- en als je geluk hebt – zoals ik- zie je een luipaard
De neushoorn in Masai Mara
Tijdens mijn verblijf zag ik iets bijzonders gebeuren. Iets dat zelfs onze gids, die al 6 jaar gids in Masai Mara park was, nog niet had gezien.
In de weken voor ons bezoek aan Masai Mara was er door stropers een neushoorn gedood voor zijn hoorn. Het is voor mij als dierenvriend ondenkbaar dat je een dier wilt doden voor geld. Om er zelf beter van te worden. De rangers willen graag de huidige neushoorn populatie in de Masai Mara beschermen. Daarom spoorden ze een van de neushoorns op.
Er waren maar drie toeristenbusjes aanwezig bij het tafereel wat zich toen afspeelde. De rangers sprongen uit de auto, renden achter de neushoorn aan (deze werd ingesloten). Ze manoeuvreerden de ruim 1000 kilotellende neushoorn op de Masai Mara grond. Snel dienden ze een verdovingsmiddel toe.
Tot ieders verbazing werd tegen ons gezegd dat we uit het busje mochten. We liepen behoedzaam richting de neushoorn. Ik ving een zaaggeluid op. En ja hoor, de neushoorn had geen hoorn meer. Waarom de rangers van de Masai Mara dit deden? Zo beschermen ze de neushoorn. Een neushoorn zonder hoorn is niks waard voor de stropers. Dus doden de stropers hem ook niet.
Uiteindelijk is het diep triest dat een dier preventief van zijn eigen hoorn ontdaan moet worden, omdat een mens hem anders dood.
Village Masai Mara
Na je safari krijg je de mogelijkheid een Masai village te bezoeken. Je betaalt 1000 kes (ongeveer 10 euro) als een bijdrage om hun dorp draaiende te houden. Je hoort hoe de huidige Masai leven. Er gaan jongens en meisjes naar school in het dorp. En sommige gaan zelfs studeren. Jongens worden besneden zodra ze 15 zijn, meisjes zodra ze 12 zijn.
Jongens mogen na hun besnijdenis niet meer samen met vrouwen of meisjes wonen. Om aan te tonen dat ze man zijn, moeten ze 5 jaar lang de bush in. Ze mogen alleen terugkomen wanneer ze een mannelijke leeuw hebben gedood. De masai leven van vlees, bloed uit een koe en melk. Het staat zover van mijn manier van eten. Ik gruwel bij het idee dat ik nooit meer groenten zou kunnen eten. Gelukkig hoef ik dan ook niet als een masai te leven
Kosten Safari naar Masai Mara
Er zijn verschillende trips te boeken vanuit Nairobi. De meeste touroperators bieden een 3daagse tour aan. De prijzen variëren gigantisch. Onze trip naar Masai Mara was ongeveer 300-350 dollar. Inclusief alles: eten, water, park fees, vervoer en slapen in een safaritent met eigen douche en toilet. Dit was bij Lenchada Tourist Camp. Ook voor vegetariërs was hier bijzonder smaakvol eten.
De Masai Mara Tour was onderdeel van onze 5-daagse safari (in totaal 585 dollar). Wij boekten dit via Manyatta Backpackers. Dit raden we niet aan. De laatste twee dagen waren slecht georganiseerd. Wil je graag een safari doen? Stuur ons een mail en dan geven je betrouwbare namen van gidsen. Het is het niet perse goedkoper om een safari op eigen houtje te organiseren. De park fees zijn gewoon prijzig. Zo betaal je voor Masai Mara 80 dollar. Ook ben benieuwd naar andere parken? Lees dan de alles over Lake Nakuru, Lake Navaisha en Hell’s gate.
Meer over Kenia: