Lamu: een Keniaans eilandenparadijs

Een eiland zonder auto’s, zonder asfalt en zonder stoplichten. Waar vind je dat tegenwoordig nog? Hoog in de Himalaya, daar sowieso. Maar dus ook in een wat tropischer oord, aan de kust van Kenia in Lamu.

Zodra de deuren van het vliegtuig opengaan voel je de warmte. De zonnestralen verwarmen je huid. Karibu sana! Welkom op Lamu. Het vliegveld is de afgelopen jaren vernieuwd. Al hoef je geen lopende bagageband te verwachten. Alle bagage gaat gewoon met een kar die een man vooruit duwt. Dus wees vriendelijk en ga niet op reis met 20kg ;-).

lamu-town-harbor lamu-town

Met de boot kom je als eerst aan in Lamu Town. Een schattig, enigzins chaotisch dorpje aan het water. Hier vind je de grote groentemarkt, hotels en hier kun je pinnen met je gewone bankpas. Al het vervoer gaat per voet of per ezel. Er is sinds kort 1 stenen weg, speciaal voor de ambulance. Als vegetariër kijk ik direct of ik ergens kan eten. Er zijn genoeg heerlijke plekken te vinden op Lamu. Ga eens koffie drinken of ontbijten bij Whispers Coffee. Een aanrader volgens velen!

Vegetarisch eten op Lamu

Qua eten is Lamu voor vegetariërs gelukkig prima te doen. Aangezien de bevolking leeft van wat de zee hun biedt, is er weinig vlees beschikbaar. Uiteraard in de restaurants is er vlees te krijgen, maar wanneer je meer met de lokale bevolking eet, zie je dat er voornamelijk groeten en vis op het menu staat.

Voor mij als vegetariër werd ik daarom niet raar aangekeken dat ik geen vlees at, maar juist omdat ik geen vis at. Hoe kun je nou leven zonder vis? Tijdens mijn verblijf sliep ik bij een goede vriendin, haar vriend en hun dochtertje. Vooral de vriend van mijn vriendin kon het zich niet voorstellen om geen vis te eten. En bleef mij herhaaldelijk maar vragen of ik nu echt niet een stukje verse tonijn wilde proeven. Eeeh nee, sorry Omar. Geen vis voor mij. Ik vermoed dat hij nog steeds hoofdschuddend thuis zit. Overigens kookte hij en zijn dochter geweldig, ook zonder vis.

 

Wat is er te doen op Lamu?

Uiteraard kun je de hele dag op het strand zitten en je huid langzaamaan bruin laten worden. Maar wat als je nog iets actiefs wilt gaan doen? Wat is er dan allemaal te doen ?

1. Zeiltocht  en snorkelen

In Lamu kun je gaan zeilen met een typisch dhow. Dit zijn originele Swahili boten die zeilen met 1 zeil. Het mechanisme is simpel maar doeltreffend. Een bijzondere ervaring wanneer je door de mangroves vaart. Ook zit er een motor aan de boot, want tja…de wind is af en toe een beetje verlegen. Bij zo’n zeiltocht krijg je ook de mogelijkheid om het onderwaterleven te ontdekken. Snorkelen en zwemmen tussen de exotische vissen en zeeschildpadden! Ik vond het zeker een aanrader.

lamu-dhow lamu-vakantie

2. Ga naar Shela

Vergeet Lamu Town. Dit is de plek wanneer je wilt relaxen en tot rust wilt komen. Wil je echt een mooi hotel? Ga dan bij Banana House slapen. De eigenaresse is de Nederlandse Monika Fauth en woont al een kleine 20 jaar op Lamu. Banana House is een begrip op Lamu. Een oase van bomen, bloemen en een fijn zwembad om optimaal tot rust te komen.

lamu-shela

 

Ook organiseert Monika al aantal jaar het Lamu Yoga Festival. Samen met zoveel mogelijk lokale mensen en iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen. Gevolg is dat het festival ieder jaar wel een beetje succesvoller en professioneler wordt. Ontzettend leuk!

Mijn grote heldin Floortje Dessing was ook op Lamu en op bezoek bij Monika.

Bekijk de uitzending van 3 op reis:

 

 3. Relaxen op Diamond Beach

Wil je echt helemaal tot rust komen en beetje afgesloten van de buitenwereld zijn met groot strand waar bijna niemand is? Ga dan naar Diamond beach. Pak een bootje vanaf Shela en je bent er binnen 7 minuten. Je mag gebruik maken van de bedjes aan het strand wanneer je een drankje of lunch bestelt. Of gewoon slapen in het wat (duurdere) Diamond Beach Village.

lamu-diamond-beach

4. Wandelen door de duinen van Lamu

Er is een heel groot duingebied achter Shela en Lamu. Uren kun je hier wandelen of over het uitgestrekte 12 km lange strand bij Shela lopen. Toen ik er was, zag ik amper mensen. Wat een rust, dat is nog eens wat anders dan hutje mutje op een Spaans strand.

Veiligheid Lamu

Veel toeristen slaan Lamu over vanwege mogelijk gevaar van El Shabab. Dit is zonde! Wanneer je vliegt op Lamu dan is er niks aan de hand. Het is niet aan te raden om over land te gaan. Tickets boek je voordelig via fly-sax of fly540. En check even bij het hotel of het veilig is. Mijn ervaring is dat mensen die in de plek wonen beter zicht hebben of iets wel/niet veilig is.

Helpen bij Donkey Sanctuary

Wat aan ene kant idyllisch lijkt – geen autoweg- heeft ook een andere kant. De ezels worden gebruikt als lastdieren om zo toch spullen te vervoeren. Veel mensen behandelen hun ezels heel goed en dat is als dierenvriend goed om te zien. Maar er zitten helaas ook wat minder goed verzorgde ezeltjes tussen.  Zo zag ik ezels met wonden.

Gelukkig is er een Donky Sanctuary Hospital in Lamu Town. Hier vangen ze gewonde, oude en verwaarloosde ezeltjes op. Je bent welkom om een handje te helpen bij de verzorging van de ezels. Naast goede zorgen, geeft het Donky Sanctuary Hospital ook voorlichting. Zo organiseren ze een jaarlijks event waarbij de best verzorgde ezel en zijn of haar baasje een mooie prijs wint. En uiteraard eeuwige roem op Lamu. De Kenianen nemen dit event uiterst serieus en er zijn dus vele voorbeelden waarbij de ezels wel een goed leven hebben.

lamu-donkey

Kortom, ga je naar Kenia, dan mag een bezoek aan Lamu niet ontbreken! En wil je alvast in de sfeer komen? Maak dan de vegan Keniaanse Pojo die ik heb geleerd van mijn vrienden daar.

Meer over Kenia: