Isfahan is op 1 na grootste stad in heel Iran. De stad wordt ook wel Esfahan genoemd maar in Iran wordt met name Isfahan gebruikt. Wat een mooie stad is dit. In tegenstelling tot alle andere steden waar we zijn geweest in Iran, heeft Isfahan veel bomen en groen. Dit maakt het aangenaam om hier rond te lopen. We sliepen in Iran Hotel. De eigenaar is een Iraniër die 20 jaar woonde en werkte in Canada. Zijn Engels was daarom uitstekend en dat hielp erg in het wegwijs worden in Isfahan.
Er zijn verschillende dingen te doen in Isfahan. Wij deden het volgende:
De trots van Isfahan: Ash soep proeven in Abbasi hotel teahouse
Een groot 5-sterrenhotel in centrum van Isfahan – Abbassi Hotel– heeft een mooie grote tuin. Hier kun je relaxen en eten. Uiteraard slapen, maar was ‘iets’ boven ons budget. Je kunt er zelfs zitten zonder iets te bestellen. Sander heeft hier zelfs nog gewerkt voor een opdrachtgever in Nederland. Maar hiervoor kwamen we niet naar dit hotel. Dit hotel is bekend om de traditionele ash soep. De soep smaakt beetje naar erwtensoep. Het zag er heel uitnodigend uit. Helaas kon ik er niet echt van genieten. Ze hadden ze bovenop de soep een wit sausje gedropt. Zogenaamde ‘kashk’ . Een wit sausje wat smaakt naar hoe een geit ruikt zeg maar…vat je hem? Hier werden mijn smaakpupillen niet wild van dus ik sloeg hem maar over. De sfeer was wel heerlijk. Met de temperatuur die aangenaam wordt in de avond een goede plek om een keer te eten. Ohja, we horen graag wat jij van de ash met kashk vond! Smaken verschillen namelijk (gelukkig).
Adres: Amadegah Street, Esfahan, Iran, +98 31 3222 6010
Naqsh-e jahan plein
Dit is een must see in Isfahan. Je vindt hier de oudste moskee van Isfahan. De moskee is 1000 jaar geleden gebouwd. Aanrader om hier naar binnen te gaan. Voor alle moskees betaal je meestal (behalve die in Yazd) rond de 150.000 rial. Ben je uitgekeken in de moskee? Ga dan koffie drinken bij Roozegar. Een lief en gezellig koffietentje in een van de zijstraatjes van het plein. Je kunt hier tot 23.00 terecht voor koffie, smooties, eten en ontmoetingen met Iraniërs.
Adres Roozegar Naghsh-e Jahan Square | No 37 +983132234357
Jolfa en de kathedraal in Isfahan
Armeense buurt. Tijdens de genocide in 1910 in Turkije zijn er veel mensen vanuit turkije gevlucht naar Iran. Ze kwamen met name terecht in Isfahan. De Turkse regering heeft tijdens de genocide meer dan 1,5 miljoen mensen gedood. In de wijk Jolfa is een kathedraal en ook een museum. Dit museum heeft aantal foto’s en geschiedenis over de genocide. Behoorlijk indrukwekkend. Na alle indrukken in het museum gingen we even op een bankje zitten. Toen kwam er een jongen naast ons zitten. Ook hij stak na wat small talk van wal over zijn regering. Hij wilde weg uit Iran. Hij wil vrij zijn en is het niet eens met hoe het gaat in zijn land. Het was heftig om te horen. Zijn wangen trilde van emotie. De onderdrukking in Iran zit diep.
Khajou Burg en Si-o-Se brug
Meesterwerken die de ene kant van Isfahan verbindt met de andere kant. De rivier staat al jaren droog, maar ooit was hier een rivier. Vooral s avonds is het zicht mooi op de brug. Veel jongeren zitten hier in groepjes. En worden er lichtshows op de brug geprojecteerd. Dit geeft een spectaculair kleuren festijn op de brug.
Kunst bekijken in Chehel Sotoun
Perzische kunst bekijk je in Chehel Sotoun. Dit gebouw staat naast een beeld van een dinosaurus. Hier moet je niet naar binnen maar de ingang ernaast. Je verbaast je over de mooie kunst die hier te zien is. Ook het gebouw zelf is het bezichtigen waard.
Jame Moskee en bazaar in Isfahan
Een mooie grote moskee. Veel onverwachte hoekjes en de rust die de moskee uitstraalt is overweldigend. Fijne plek om rond te lopen. Ook zit er een gezellige bazaar om de moskee. Leuk om doorheen te lopen en minder druk dan in Teheran. De bazaar ook wel kleiner dus dat scheelt natuurlijk al de helft. De moskee en kleine bazaar is zeker het bezoeken waard.
Lees meer over Iran bijvoorbeeld: Yazd, de woestijn in Iran of de wereldstad Teheran.