wortels met granaatappelsap

Wortels met granaatappelsap en zuurbessen

Deze wortels met granaatappelsap hebben een bijzonder frisse maar ook zoete smaak. Het gaat heel goed samen met parelgort of quinoa. Of als Spaanse tapas. Eet je het met parelgort of quinoa? Dan kun je een volwaardige maaltijd ervan maken. Lekker met beetje salade. 

 

Ingrediënten voor 2/3 personen

 • 500 gram wortels
 • 70 gram walnoten
 • 40 gram gedroogde zuurbessen (of cranberries wanneer je geen zuurbessen kunt vinden)
 • 1 heel grote granaatappel of 2 kleintjes voor 230 ml granaatappelsap
 • 1 eetlepel agavesiroop
 • 1 el verse tijm
 • 1 el olijfolie
 • Zout
 • Peper

 

Bereiding wortels met granaatappelsap  

 1. Pak een schaal en verwarm de oven tot 200 graden.
 2. Het lekkerst is om zelfgemaakte granaatappelsap te maken. Heb je hier geen tijd voor of geen zin? Gebruik dan gewoon granaatappelsap uit pak.
 3. Oké, wanneer je tijd en zin hebt…Snijd de granaatappel door de helft en haal alle pitjes eruit. Let op dat je alle witte/gelige velletjes verwijdert. Wanneer je de granaatappel helemaal hebt leeggehaald, doe het dan in een goede blender. Blend zolang totdat de granaatappelpitjes helemaal zijn veranderd in sap. Wanneer het nog beetje dik is, voeg dan nog wat water toe. Trouwens, granaatappelsap is ook zo heel lekker om te drinken :).
 4. Schil de wortels met een dunschiller of kaasschaaf. Dunschiller vind ik prettiger werken omdat ik soms met een kaasschaaf teveel eraf haal. Vervolgens snijd je de wortels schuin af zodat je mooie langwerpige stukjes krijgt.
 5. Pak je ovenschaal en doe hier beetje olijfolie in. Strooi de wortels in de ovenschaal en zet hem voor 25 minuten in de oven. Laat de worteltjes overal mooi garen.
 6. Pak een klein pannetje en schenk daarin de sap van de granaatappels in. Voeg de agavesiroop toe en kook het mengsel vervolgens 15 minuten. Of totdat je rond de 60 ml over hebt. Dit kun je trouwens ook een dag van te voren doen en in de koelkast bewaren.
 7. Na 25 minuten haal je de ovenschaal eruit en giet je het mengsel van granaatappelsap en agavesiroop erover. Goed mengen. Stop de ovenschaal weer terug in de oven voor ongeveer 10 minuten.
 8. Na 10 minuten voeg je de walnoten en de gedroogde zuurbessen toe. Laat nog ongeveer 8 minuten in de oven staan.
 9. Direct serveren met verse tijm. Lekker met parelgort of gebakken aardappeltjes

Zin in juist wat hartigs of pikants? Denk dan eens aan de eivrije quiche of een lekkere curry!