vegetarische loempia

Vegetarische loempia

Af en toe zo’n moment waarbij je zin hebt in een lekkere snack? De vegetarische loempia is de snack bij uitstek! Ik dacht altijd dat het ontzettend ingewikkeld was om een vegetarische loempia te maken.  Totdat Sander mij leerde hoe je loempia’s maakt. Het is super simpel om vegetarische loempia’s te maken. Reserveer wel wat tijd, tenminste, als je er 40 wilt maken.  Hoe? Volg het recept en iedereen wil jouw vegetarische loempia’s eten. Wij serveerden de loempia’s tijdens kerst. Zelfs mijn oma en opa van 91 smulden ervan! Het leuke is, je kunt zelf de vulling bepalen. Experimenteer. Zo kun je er ook beetje santen in doen. Je kunt de loempia’s makkelijk invriezen (zonder ze eerste te frituren).

​Ingrediënten vegetarische loempia (40x)

 • 40 loempiavellen (uit de diepvries)
 • 500 gram spitskool (kant en klaar gesneden bij supermarkt)
 • 4 bosuitjes
 • 1 paprika
 • 1 rode peper
 • 5 wortels
 • 500 gram tauge
 • 250 gram sperziebonen
 • frituurpan of pan met zonnebloemolie
 • 3 teentjes knoflook
 • scheut olie
 • soja of ketjapsaus

​Bereiding vegetarische loempia

 1. Leg de loempiavellen  minimaal een uur uit de vriezer. En laat ze ontdooien.
 2. Haal de uiteindes van de sperziebonen eraf en snijd ze door de helft. Of door drieën wanneer ze lang zijn.  Kook ze vervolgens 10 minuten en giet ze af.
 3. Schaaf met een kaasschaaf de wortels ‘schoon’. Snijd de wortel dan ‘juliette’, dat betekent in lange dunne reepjes. Doe dit ook voor de paprika (eerst natuurlijk zaden eruit halen) en de bosuitjes. Dunne stukjes is beter voor je loempia’s.
 4. De rode peper snijd je in kleine stukjes. Houd je van beetje pittig in je loempia’s? Verwijder dan niet de zaadlijsten.
 5. Ontvel de knoflook en pers de knoflook fijn.
 6. Zet een wok op het vuur, doe er scheut olie in en laat opwarmen. Doe daarna de groentes, knoflook en pepers erin.
 7. Wanneer de groentes warm zijn maar nog steeds beetje knapperig (na ongeveer 5 minuten) voeg je de sojasaus of ketjap toe. Beetje roeren en proef of de groentes lekker op smaak zijn. Mocht je nog wat missen, voel je vrij om nog kruiden toe te voegen aan je vegetarische mengsel voor je loempia’s.
 8. Pak de loempiavellen. Ze plakken soms nog aan elkaar, dus haal ze voorzichtig uitelkaar. Leg het vel diagonaal op je werkblad. En volg de onderstaande stappen. Kan niet misgaan!

Vegetarische loempia maken

 

Klaar met rollen?  ​Doe alle loempia’s eerst in de vriezer. Wij hebben ze ongeveer 2 uurtjes in de vriezer gehad.

vegetarische-loempia9. Doe de frituurpan aan of  het vuur onder de pan met zonnebloemolie. De olie is warm genoeg wanneer je een stukje brood erin doet en het direct begint te borrelen.  Doe de loempia’s erin (niet teveel in 1 keer) en laat de loempia’s in ongeveer 5 minuten bruin worden. Afhankelijk hoe warm je olie is.  Houd hem gewoon goed in de gaten dat de loempia niet te bruin wordt.
10. Laat je loempia uitlekken op keukenpapier en voila! Je zelfgemaakte vegetarische loempia is ready to eat! Eet smakelijk!

Lekker met chilisaus!