suikervrij-brood-maken

Suikervrij brood maken

Het verbaast mij iedere keer hoeveel suiker en in kant-en-klare producten wordt gedaan. Iedere dag weer wanneer ik in de supermarkt ben om boodschappen te doen, lees ik de ingrediëntenlijst en bij zoveel producten staat er een bepaalde soort, of soms wel meerdere, suikers op de lijst. Glucose, dextrose, fructose, palmsuiker en ga zo maar door.

In gebakjes snap ik het, dat is overduidelijk maar wat wat dacht je van blikjes met groenten, tomatensauzen of in brood? Bijna iedere voorverpakt brood bij de supermarkt heeft suiker. Suikervrij brood is dus iets wat echt moeilijk is om te kopen, kwam ik de laatste tijd achter. Laat staan in Spanje of Chili, dus ik vond het hoogste tijd om eens zelf suikervrij brood te gaan maken. 

Brood is zo verweven in de Nederlandse cultuur, maar ook in heel veel andere landen vind je brood terug in de supermarktschappen. In Spanje gebruiken ze met name brood voor je ‘pan con tomate’ en voor ‘bocadillos’ ofwel broodjes. In Nederland werd brood in de 12e eeuw populair en het grappige is dat het luxe brood wat wij nu eten met rogge of haver was vroeg voor de armere mensen. Witbrood of brood van tarwe werd door de rijkeren gegeten. 

Waarom zit er suiker in brood? 

In de 12e eeuw aten ze het brood direct dezelfde dag op waardoor er (zeker weten doe ik dat natuurlijk niet, ik was toen nog geboren) geen suiker werd gebruikt. Vandaag de dag moeten er veel broden in een korte tijd gebakken worden én moeten ze ook nog eens een mooie bruine korst hebben. Om dit te kunnen bereiken, voegen veel producten suiker toe. 

Suikervrij brood maken

Gelukkig heb je daar in principe geen suiker voor nodig als je thuis je brood bakt. Brood zonder suiker maken is dus heel goed mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om als topping zoals ik pompoenpitten erop te leggen, maar wanneer jij maanzaad of sesamzaad lekkerder vindt dan kan dat natuurlijk ook heel goed. Kies vooral wat jij lekker vindt. 

Wil je een brood wat goed past bij je Italiaanse maaltijd? Maak dan ook Italiaans brood, superlekker met zongedroogde tomaten. 

Suikervrij brood met spelt en haver

Heerlijk suikervrij brood met spelt en havervlokken
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Aantal personen 1 brood

Ingrediënten

 • 250 g speltbloem
 • 250 g speltmeel
 • 7 g gist
 • 320 ml lauw water
 • zout
 • havervlokken
 • pompoenpitten
 • olijfolie

Bereiding

 • Doe het speltmeel en –bloem in een kom samen met het gist en de zout.
 • Schenk het lauwe water erbij en als je een keukenmachine hebt, zet de keukenmachine aan. Niet meteen op de snelste stand, want dan zit je onder het meel en bloem. Laat de machine net zo lang kneden totdat je een grote bonk deeg hebt. Heb je geen keukenmachine, geen nood, je kunt ook gewoon met de hand kneden het duurt alleen dan wat langer.
 • Is het nog een beetje plakkerig? Doe er dan nog een beetje bloem bij. Is het juist droog? Doe er dan een beetje water bij.
 • Vervolgens voeg je wat havervlokken toe. Doe wat bloem in je hand en kneed het deeg nog even met de hand. Doe er meteen nog wat havervlokken doorheen. Wil je zoet brood? Dan kun je hier ook rozijntjes en sinaasappelsnippers toevoegen.
 • Als de havervlokken goed verdeeld zijn, pak je een kom en daar doe je wat olijfolie in. Leg het deeg erin en dek het af met een stuk huishoudfolie. Laat het twee uur staan. Totdat het volume is verdubbeld.
 • Als het deeg heeft gerezen, kneed het nog even en leg het daarna in een broodbakvorm op een vel bakpapier. Ondertussen warm de oven voor op 200 graden. Verdeel wat pompoenpitten aan de bovenkant van het brood en druk ze een beetje in het deeg.
 • Is de oven warm genoeg? Dan kan je brood in de oven! Ongeveer 40 minuten wachten. Blijf wel af en toe checken in de oven of het brood er al knapperig uit ziet. Als dat het geval is, haal het er even uit en klop op de bovenkant. Klinkt het hol, dan is je brood goed. Eet smakelijk!

Notities

Tip: als ik zondag vers brood wil, maak ik het deeg al op zaterdagavond. Dan kan het de hele nacht rijzen en kan ik zondagochtend het deeg meteen in de oven doen.
Tip: suikervrij brood maken kost tijd. Wanneer je een grote vriezer hebt, kun je het brood goed invriezen. Het brood is in mijn beleving vaak meer vullend dan het brood uit de supermarkt. Probeer ook eens andere soorten suikervrij brood te maken.