roti koekoes

Roti koekoes zonder eieren

Wat is het toch fijn om een vriend te hebben met Indische roots. Zo smul ik regelmatig van de baksels die Sander maakt op basis van zijn oma’s recepten. Omdat we sinds zomer 2016 helemaal vegan eten, maar Sander wél gek is op roti koekoes (waar normaal gesproken eieren in gaan), experimenteerden we met een ei-vrije roti koekoes. Vegan dus. We gebruikten hiervoor no egg, En het is gelukt! Roti koekoes betekent letterlijk ‘gestoomd brood’ en is oorspronkelijk gemaakt van biscuitdeeg. De roti koekoes is een geslaagd kunstwerk wanneer de bovenkant openbarst.

 

Normaal is roti koekoes licht van kleur, maar omdat Sander bruine suiker gebruikte, kregen we dit resultaat. Roti koekoes eet je eigenlijk met roomboter, maar die is niet vegan. Wij gebruikten plantaardige margarine. Je kunt eindeloos experimenteren! Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van kaneel, cacao of kokos.

 

Ingrediënten roti koekoes

 

 • 3 el no egg (vermengd met 6 eetlepels water)
 • 200 gram donkere basterdsuiker (je kunt ook witte basterdsuiker gebruiken)
 • 1 el vanillesuiker
 • 200 gram bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 mespunt zout
 • 50 ml water
 • 1 el cacao

 

Bereiding roti koekoes

 1. Pak een stoompan van ongeveer 20 cm doorsnee en vul de onderkant met water. Zet op het vuur en laat warm worden. Klop de no egg met de suiker en de vanille met een mixer in een kom boven een pan heet water tot het mengsel dik en donker is geworden.

 

 1. Neem de kom van de pan af en zeef het meel met bakpoeder en het zout boven de kom. Schep dit in kleine hoeveelheden voorzichtig door het no egg-mengsel. Voeg ten slotte water toe.

 

 1. Neem ⅓ van het beslag apart en meng de cacao erdoor. Voeg de cacao met beslag nu bij de rest van het beslag. Leg een katoenen, schone theedoek in de stoompan. Schep het beslag erin. Doe de deksel op de pan en vouw de punten van de theedoek over de deksel.

 

 1. Belangrijk nu is dat er altijd voldoende water in de pan blijft. Wil je water toevoegen? Gebruik dan altijd kokend water.

 

 1. Het beslag laat je ongeveer 30 minuten stomen. Open de pan de eerste 25 minuten sowieso niet! Wil je checken of je vegan roti koekoes klaar is, prik er dan een satéprikker (of scherp mes) in. Wanneer deze er droog uitkomt dan is de roti koekoes klaar.

 

Het lekkerst is om de roti koekoes warm te serveren besmeerd met plantaardige margarine. Heb je te veel gemaakt en wil je de volgende dag ook nog stukje eten? Warm de roti koekoes dan in 5 minuten op door weer even te stomen. Meer Indonesisch eten?