Pizza vegetarisch met asperges en mozarella

pizza-vegetarisch-apserges-mozarella

Pizza, our all time favorite! Pizza maken is ook eigenlijk niet moeilijk. Al kost het wel even tijd. Met dit recept ga je zeker smullen van je pizza.

Voor het pizzadeeg:

 • 350 gram bloem (en houd wat over voor het geval dat)
 • 2 tl gist
 • 2 tl zeezout
 • 3 el extra vergine olijfolie

De bodem maken

 1. Meng de bloem, gist  en het zout in een keukenmachine. Of een kom en mix het met een deegmixer. Met de hand kan ook. Je bent dan alleen wat langer bezig voor het deeg van je pizza. En je kweekt spierballen.  Zet je keukenmachine of deegmixer aan. Voeg 2,5 dl en 2 el olie toe terwijl de machine of mixer door blijft gaan.
 2. Blijft ongeveer 30 seconden mengen. Voeg iedere keer beetje meer water toe. Maximaal 1 el per keer. Tot dat het deeg een bal wordt. Het is niet erg als het een beetje plakkerig aanvoelt.  Handig om te onthouden is: wanneer deeg te plakkerig is, voeg meer bloem toe en als het te droog is, voeg meer water toe.
 3. Haal de deegbal uit je keukenmachine of kom en leg het op het  -schoongemaakte- aanrecht (waar je bloem op legt).  In de kom giet  je  1 el olijfolie en legt de deegbal erin. Laat het nu 1 a 2 uur afgedekt met plasticfolie rijzen.

Na het rijzen haal je de deegbal eruit. Verdeel het in parten zo groot als je wilt.  En ga verder met het recept voor pizza maken.

Tip: Je kunt deeg wat je niet gebruikt voor je pizza gewoon invriezen.  Dat is makkelijk voor een doordeweekse dag. Haal je deeg ’s ochtends uit de vriezer en ’s avonds maak je met vers deeg je pizza!

Voor de pizza:

 • tomatenpuree
 • 100 gram groene asperges (klein)
 • 2 kleine uien
 • basilicum
 • biologische mozarella (voor vegan optie: vervang deze voor plantaardige of laat weg en doe wat dunne schillen courgette erover)
 1. Strooi wat bloem op het aanrecht. Leg het deeg voor de pizza erop. Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen tot een heel erg dun stukje deeg. Het hoeft niet rond te zijn. Al is het natuurlijk wel het leukst, maar dat vinden wij.
 2. Heb je een pizzasteen, leg het deeg er op. Strooi ook hier klein beetje bloem op. Dan voorkom je dat je pizza blijft plakken. Heb je geen pizzasteen, het kan ook gewoon op een dichte ovenlade. Gebruik dan bakpapier met beetje bloem erop.
 3. Smeer tomatenpuree op het deeg van je pizza. Kan uit blik. Handigst om dit met de bolle kant van een lepel te doen. Wanneer je dit ebt gedaan, verspreid dan de uienringen over de gehele bodem.
 4. Snijd de asperges door de helft in de lengte en leg ze ook op de pizza. Voeg de cherrytomaten toe (ook gehalveerd), buffelmozarella (in plakjes), basilicum en als laatste goede kaas zoals percorino.TipVraag altijd of de kaas met vegetarisch stremsel is gemaakt wanneer je vegetarisch wilt eten. Veel mensen weten niet dat de industrie een lebmaag gebruik van een kalf als stremsel.  Als vegetariër eet je dan ongemerkt toch nog vlees.
 5. Doe de pizzasteen/baklade 10 min in de oven (200-220 graden). Haal je pizza uit de oven. En daarna smullen maar!Basisrecept pizzabeleg uit Veg! Het river cottage boek met groenten in de hoofdrol