Linzencurry, daar maak ik mijzelf altijd heel erg blij mee! Wanneer iemand zegt dat we linzen gaan eten, gaan mijn ogen glimmen. Linzen zijn als peulvruchten heel voedzaam en zijn goede vleesvervangers. Er zitten ook veel vezels in (veel meer dan in zilvervliesrijst bijvoorbeeld). Dit is goed voor je spijsvertering. Ook is het goede bron voor eiwitten en ijzer. Prima eten dus voor vegetariërs of veganisten.
De Indiase keuken is een van mijn favorieten, al staat deze niet bekend dat ze vegan friendly is. In tegendeel. Wanneer je uit eten gaat bij een Indiaas restaurant is het belangrijk dat je altijd vraagt hoe ze hun naanbrood bereiden en of ze ghee (geklaarde boter) gebruiken in hun gerechten. Tijdens mijn reis naar India was ik nog vegetariër dus was het nog niet zo’n issue, maar nu ik vegan eet, is het wel iets lastiger om lekker uit eten te gaan.
Indiase gerechten
Check de volgende gerechten tijdens je volgende bezoek in een restaurant: Chana Masala (kikkererwtecurry) is in de basis altijd vegan, maar vraag wel of ze olie kunnen gebruiken in plaats van ghee. Daarnaast heb je ook nog dahl soep, dat is ook vegan, ook hier geldt vraag van te voren om geen ghee in de soep te doen. Uiteraard ook mijn favoriet: de groenten biryani. Dat is gebakken rijst met kruiden en heerlijke smaken. Zoals je ziet, zijn er opties, maar nu eerst lekker thuis aan de slag met een linzencurry!
Dit gerecht is lekker met beetje rijst. Al hoeft het eigenlijk niet, omdat je linzen ook als rijstvervanger kunt gebruiken. Ik vind rijst bij deze linzencurry wel lekker of naanbrood. Kies je voor rijst? Gebruik dan maximaal 50 gram per persoon rijst, dat is voldoende. Liefst volkorenrijst, dat is toch net even iets lekkerder voor je darmen.
Op zoek naar andere curry’s?
Kikkererwtencurry
Bloemkoolcurry
Creamy pompoencurry
Rogan Josh curry
Indonesische rendang curry met jackfruit
Bekijk alle curry’s >>
Linzen curry
Ingrediënten
- 115 g rode linzen
- 50 g spliterwten
- 5 dl water
- 3 groene chilipepers
- 2 tl kurkuma
- 2 grote uien
- ½ el kokosolie
- 400 g blokjes tomaten uit blik
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl komijnzaad
- 2 teentjes knoflook
- 2 gedroogde rode pepers
- ½ garam masala
Bereiding
- Snijd de groene pepers in stukjes. Wil je pittig? Haal dan de zaadlijsten er niet uit. Snijd de ui. En pers de knoflook.
- Doe de linzen en spliterwten in 1 pan en voeg de gesneden groene pepers, ui en kurkuma erin. Breng aan de kook en laat de linzen en spliterwten ongeveer 30 minuten koken. Of totdat de spliterwten zacht zijn. Dit kan door af en toe een spliterwt te proeven. Giet het water af wanneer nog niet is verdampt na 30 minuten.
- Wil je rijst erbij? Kook dit dan volgens de verpakking. Een naanbrood is ook lekker.
- Pureer de linzen door met de bolle kant van een lepel erop te duwen. Bij ons was het niet nodig, omdat ze zacht werden door het koken. Voeg de tomaten toe en doe er beetje zout bij. Goed mengen.
- Pak nu een koekenpan. Verhit de olie in de pan. Voeg het mosterdzaad, komijnzaad, garam masala en de knoflook toe. Verkruimel de gedroogde rode pepers boven de pan. Roerbak het mengsel totdat de knoflook bruin wordt.
- Schep het kruidenmengsel bij de linzen, spliterwten en tomaten.
- Doe de deksel op de pan. Laat het 5 minuten staan. Daarna schep je het geheel goed door en kun je het serveren.
Notities
Basisrecept uit: Minibijbel vegetarische gerechten