rendang met jackfruit

Indonesische Rendang met jackfruit

Rendang is normaal met vlees, maar wist je dat dit ook heel goed samen kan met jackfuit! Ja écht. Jackfruit wint langzaam aan steeds meer terrein als vleesvervanger en niet zonder succes. Door de vlezige structuur kun je jackfruit door allerlei gerechten verwerken. Deze vrucht met heel veel stekels komt oorspronkelijk uit Azië en maar groeit ook in Zuid-Amerika en Afrika. En wordt in vele Aziatische landen gebruikt in de keuken. Jackfruit is familie van de moerbei en groeit aan een boom die wel 30 meter kan worden! Wist je dat jackfruit (oftewel Nangka) wel 40 kilo zwaar kan worden?

Jackfruit in Nederland

In Nederland koop je jackfruit in de Toko en meestal in blik. Maar sinds kort ook te krijgen van Fairtrade Original bij de Albert Heijn! Vers is deze vrucht niet heel vaak te krijgen. Koop je in blik, let dan wel op dat je de jackfruit in brine (op zout water) koopt en niet de zoete ‘op siroop’ variant.

Rendang

Jackfruit kun je ook heel goed voor curry’s en bijvoorbeeld voor een broodje met vegan pulled pork gebruiken. Ga er eens mee experimenteren! Ik ging ermee aan de slag voor deze rendang. Als freelancer kom ik regelmatig bij leuke en inspirerende organisaties over de vloer. Zo ook bij Fairtrade Original. Als reiziger en vegan is dat natuurlijk een fantastische opdrachtgever! Vandaar dat ik met heel veel plezier alle plantaardige producten uitprobeer! Deze rendang is net op de markt en supermakkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is tijd. Rendang is een stoofgerecht, dus houd rekening met ongeveer 45 tot 60 minuten sudderen.

rendang

Indonesische Rendang met Jackfruit

Maak de lekkerste Indonesische rendang niet met vlees maar met jackfruit
Kooktijd 1 uur
Aantal personen 4 personen

Ingrediënten

 • 2 blikken Jackfruit van Fairtrade Original
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 pakje Rendang van Fairtrade Original
 • 270 ml kokosmelk
 • 200 ml water
 • 1 el arachideolie

Bereiding

 • Hoe maak je Redang met Jackfruit?
  Haal de jackfruit uit het blik, doe het in een zeef of vergiet en spoel af onder de kraan. Vervolgens haal je indien gewenst de harde stukken eraf. Zelf vind ik de harde stukken niet storend, zeker niet wanneer je de rendang ruim 50 minuten laat sudderen. Snijd de jackfruit in stukjes van ongeveer 3 a 4 cm.
  rendang met jackfruit
 • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Pak de braadpan, zet hem op middelhoog vuur en doe de olie in de pan.  Laat even opwarmen en voeg dan de ui en knoflook in de pan. Fruit even samen en doe dan de jack fruit erbij.

 • Laat een minuutje meebakken en meng vervolgens de rendang boemboe van Fairtrade Original erdoorheen. Schenk de kokosmelk en het water erin en meng alles goed. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de inhoud 50 minuten sudderen. Roer af en toe.


  rendang met jackfruit
 • Je kunt eventueel nog wat meer vocht toevoegen, maar hoeft niet. Wat je zelf lekker vindt.
 • Deze rendang smaakt heerlijk met sajoer boontjes en zilvervliesrijst.
  Selamat Mekan

Zin in nog meer Indonesische recepten?