Doperwtenspread met linzen

Doperwtenspread met Indiase twist

Gek zijn we erop: een bammetje met een smeersel. Toen ik net begon met plantaardig eten wist ik niet zo goed hoe ik kaas, smeerkaas of de vegetarische filet american kon vervangen. Dus ik at humus. Heel veel humus. Ik ben nog steeds een fan van de populaire kikkererwtenspread, maar uiteindelijk wilde ik toch ook wel eens wat anders. Uiteraard heb ik varianten zoals deze bietenhummus gemaakt, ook superlekker, en baba ganoush, maar toch…ik wilde toch weer eens wat anders op mijn broodje smeren. Iets met doperwtenspread dan maar?

doperwtenspread

Doperwtenspread vegan

Toen ik doperwten over had in de vriezer en linzen, dacht ik: ik ga het gewoon eens samenvoegen. Eens kijken wat eruit komt. En het is superlekker! Doperwtenspread met linzen en dan door de toevoeging van garam masala – een typische Indiase specerij – en gemalen koriander smaakt het ook net even anders dan de standaard spreads. Met een klein beetje spicyness door de rauwe knoflook. 

Deze doperwtenspread kun je dus prima aan je broodbeleg opties toevoegen! Mijn gedachten gaan nog verder, misschien moet ik ook wel eens een doperwten soep maken! Eigenlijk gek dat ik niet zoveel met doperwten doe want ik vind ze heel erg lekker. 

Doperwtenspread

Doperwten voedingswaarde 

Doperwten zitten vol met vezels, er zit geen cholesterol in maar wel 14 gram koolhydraten per 100 gram. Niks mis mee overigens, je hebt koolhydraten nodig om energie te generen voor je lichaam met name voor je hersenen en rode bloedcellen (Voedingscentrum, 2020). 

Wist je trouwens dat het combineren van peulvruchten, zoals doperwten met granen ervoor zorgt dat je meer proteïnen oftewel eiwitten opneemt? Normaal gesproken hebben linzen een biologische waarde (de verhouding van proteïne in voedsel in verhouding tot het menselijk lichaam) van 30-40% maar wanneer je het met volkorenbrood eet in vorm van een spread, wordt dat percentage verhoogt naar 70%. Belangrijk dus om peulvruchten en granen te combineren voor een optimale eiwitopname. Dat maakt die boterham met doperwtenspread nog net even wat lekkerder! Ok, genoeg over de doperwten, klaar voor het recept?

Doperwtenspread met linzen

Snelle vegan doperwtenspread voor op brood, bij de borrel of gewoon omdat je het lekker vindt! Binnen 10 minuten klaar.
Kooktijd 10 minuten
Aantal personen 15 botherhammen

Ingrediënten

  • 200 g linzen uit een glazen pot of blik
  • 150 g diepvries doperwten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl gemalen koriander

Bereiding

  • Leg de diepvrieserwten even in warm water om het ijs ervanaf te halen.
  • Ondertussen hak je de knoflook fijn of gebruik je een knoflookpers.
  • Spoel de linzen af (wanneer je linzen uit blik of glas gebruikt). Je kunt ook zelf gekookte linzen gebruiken, voor dit gerecht heb ik echter kant-en-klare linzen uit een glazen pot gebruikt.
  • Giet de doperwtjes af en doe ze in de blender. Voeg hier ook de linzen, knoflook, garam masala en koriander bij. Doe de blender aan en mix alle ingrediënten. Omdat de diepvrieserwtjes waarschijnlijk nog beetje nat zijn, hoef je er in principe geen extra water erbij te doen.
  • Haal alles uit de blender en stop het in een goed afsluitbare tupperware of glazen pot. Je kunt deze spread ongeveer 3 a 4 dagen bewaren in de koelkast.