aubergine-met-zongedroogdetomaat

Herfstige aubergine met zongedroogde tomaten

Nu ik het eten van aubergine onder de knie heb, leer ik deze groente steeds meer waarderen. Na het maken van een heerlijke baba ganoush, was ik in voor meer aubergine! Dus toen een vriendin van mij aankondigde dat ze iets met aubergine wilde maken, was ik meteen benieuwd. En wat hebben we zitten smullen! Daarom deel ik dit recept graag met jou. Het is makkelijk te maken. Er zit wel wat alcohol in, dus check van te voren bij je bezoek of ze dat willen.

Ingrediënten aubergine met zongedroogde tomaten

voor 2 personen

 • olijfolie
 • 200 gram tagliatelle
 • 1,5 aubergine
 • 60 gram zongedroogde tomaten (uit olie)
 • 120 ml tomatenpuree
 • 150 ml rode wijn
 • 1 grote ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 100 gram zwarte olijven
 • verse basilicumblaadjes
 • eventueel pijnboompitjes en edelgistvlokken ter garnering

Bereiding aubergine met zongedroogde tomaten

1. Warm de oven voor op 180 graden

2. Schil de aubergines en halveer ze in de lengte. Pak een ovenbestendige schaal en leg de 3 helften op de bolle kant onder in de schaal. Besprenkel ze met een beetje olie. Laat de aubergines zo’n 10 a 15 minuten in de oven. Zo worden ze al een beetje zacht. Dat de aubergine zacht is, is belangrijk in dit gerecht. Niks is viezer dan een aubergine die de structuur heeft van rubber. Proef dus ook gerust regelmatig.

3. Zet alvast het water op voor de tagliatelle en bereid deze volgens de verpakking.Snijd de ui in ringen en pers de knoflook. Ook de olijven snijd je in plakjes.

4. De zongedroogde tomaten haal je uit de olie en maak er reepjes van. Er zijn zelfs potjes met in reepjes gesneden zongedroogde tomaten. Dus wanneer je geen zin hebt, koop dan deze.

5. Na maximaal 15 minuten haal je de aubergines uit de oven. Laat ze even afkoelen en snijd ze dan in blokjes. Wanneer de aubergine nog te warm is om vast te houden, kun je een (schone) ovenhandschoen of theedoek gebruiken. Om je zo te beschermen tegen de warmte.

6. Pak een hapjespan en fruit daar beetje olie in met de ui en knoflook. Doe dit totdat de ui beetje glazig wordt. Meestal is dat na 5 minuten. Voeg dan de aubergines toe en de wijn. Laat de aubergines even sudderen in de wijn op laag vuur met een deksel. Doe dit zo’n 5 minuten. Check daarna hoe hard ze nog zijn. Wanneer ze nog wat hard zijn, laat je ze nog even sudderen. Zo niet, doe dan de tomatenpuree erbij.

7. Meng de tomatenpuree goed met de aubergines, uit en knoflook. Voeg dan de olijven toe en zongedroogde tomaten. Hussel alles goed door elkaar en laat nog even met een deksel op laag vuur maximaal 5 minuten sudderen. Proef af en toe tussendoor.

8. Voeg na 5 minuten de verse basilicumblaadjes toe zoveel als je zelf lekker vindt. Laat even opwarmen.

9. Schep de tagliatelle in een diep bord en doe daar het auberginemengsel op. Ter garnering strooi je wat geroosterde pijnboompitjes en verse basilicumblaadjes erover. Lekker met beetje edelgistvlokken!

Eet smakelijk! En geen zin in aubergine? Kijk dan eens bij deze ravioli.