“Kleed u maar van onderen uit en houd dit operatiekleedje voor u.” Ik had expres een rokje aangedaan die ochtend, want voel mij dan prettiger, beetje ‘aangekleed’ als ik op een tafel lig met mijn benen wijd. Maar daar doen ze niet aan in dit ziekenhuis in Barcelona. Dus hoppa, schoenen uit, panty uit, ondergoed uit, rok uit. Enigszins ongemakkelijk kwam ik weer in de echokamer.
Dat is toch anders dan in Nederland waar je gewoon je rokje aan kunt houden en deze gewoon beetje omhoog kunt trekken. Dat na deze eerst echo mijn wereld op zijn kop zou staan, en het wel of niet uittrekken van een rokje het laatste zou zijn waar ik mij zorgen over zou maken, wist ik natuurlijk nog niet.
What the fuck!
Ik kroop maar op de tafel en legde mijn benen in de stangen. Toen de echoscopiste startte met de echo wist ik niet zo goed wat ik daar nou zag. What the Fuck! Het zijn er twee! Vol ongeloof staarde ik naar het scherm. Ja ik zag toch echt twee kleine guppies in twee zakken ronddwalen. Mijn god. Nee echt? Mijn vriend en ik keken elkaar aan en ik begon beetje hysterisch te lachen en te huilen tegelijkertijd. Zó blij dat alles goed was en in orde, maar hoe dan? Hoe gaan we twee baby’s doen?
Hoe dan?
Allemaal vragen zoals: hoe ga ik er twee weer uit mijn lichaam krijgen, hoe gaan we twee tegelijkertijd opvoeden, hoe gaan we dit financieel doen, waar gaan we wonen? Hoe komen we aan al die spullen, moeten alles in twee landen doen en dat was voor één kindje al wel een ding, maar voor twee en dan ook nog eens tegelijkertijd!
Beduusd, maar ook blij, verlieten we de echokamer. “U kunt daar wachten op je afspraak met de gynaecoloog” zei de echoscopiste vriendelijk. We moesten nog ruim een half uur wachten en in dat half uur zaten we elkaar in de wachtkamer met verbouwereerde gezichten aan te kijken. Holy Fuck, we krijgen er twee.
De check-up
Eenmaal bij de gynaecoloog werd ik onderworpen aan een hele lijst met vragen over mijn gezondheid en over de gezondheid van mijn familie en met name van mijn ouders. Ook vroeg ze wanneer mijn laatste ‘check up’ was. ‘Check-up’? Ik keek haar vragend aan? Bedoelt ze bloeduitslagen, als vegan probeer ik mij namelijk in ieder geval om de twee jaar en liefst 1 keer per jaar te testen, maar nee…het ging om een uitstrijkje.
Met grote ogen keek ze mij aan toen ik vertelde dat het laatste uitstrijkje drie jaar geleden is gedaan. Ik werd direct naar de behandelkamer gedirigeerd en moest (weer) al mijn onderkleding uitdoen en mijzelf wikkelen in een synthetisch blauw half doorzichtig operatiekleedje.
En toen ik daar toch lag, werd gelijk mijn gewicht en bloeddruk getest. Bloeddruk was goed (en die is gelukkig hele zwangerschap goed gebleven) en ik was al 73,5 kilo! Hmmmm toch al wat kilo’s aangekomen tijdens onze reis naar Chili. Ik moest daarna gelijk bloedafnemen, waarvoor, geen idee, want ik moest een paar dagen later ook nog later terugkomen voor een hele rits aan bloedafname. Ze testen je dan op diabetes, ijzer en allerlei andere dingen. Ik wist direct….dit is niet een zwangerschap waar ik gezellig naar de verloskundige kan en thuis kan bevallen. Want nee, met een tweelingzwangerschap ben je medisch dus bye bye badbevalling of gezellig met kaarsjes.
Onze Dizygotische ofwel twee-eiige baby’s
Al snel kon de gynecoloog ons vertellen dat de baby’s twee-eiig zijn. Onze twee baby’s zijn namelijk beiden zelfvoorzienend, ze hebben ieder hun eigen placenta en vruchtzak. Ook hebben ze beiden twee vliezen. Ze delen dus niks. Dit schijnt de meest ‘veilige’ tweelingzwangerschap te zijn. Op dat moment zei mij dat nog niet zoveel, maar toen ik later ging inlezen over de verschillende soorten tweelingzwangerschappen kwam ik erachter dat er inderdaad zoveel meer mogelijkheden zijn hoe de baby’s in je baarmoeder zitten.
Twee-eiig zwangerschap of eeneiig
Mensen denken automatisch wanneer twee baby’s een eigen placenta hebben en groeien in hun eigen vruchtzak dat ze twee eiig zijn. Helaas werkt dat niet altijd zo. Tenzij je een jongen en een meisje krijgt. Dan weet je zeker dat het twee eitjes waren die zijn bevrucht. Een tweeling waarbij ze beiden van hetzelfde geslacht zijn, ligt dat wat ingewikkelder. Je tweeling van twee meisjes of twee jongens kunnen dus ook een eiig zijn, ondanks dat ze niks delen in de baarmoeder. Dit weet je pas als ze groter worden of als je testen doet nadat ze geboren zijn.
Je kunt bijvoorbeeld een DNA-test doen en ook als de bloedgroep hetzelfde is, kan dit een indicatie zijn dat ze eeneiig zijn. De kans dat dit zo is is, ligt laag. Het eitje moet dan namelijk maximaal 3 dagen na bevruchting al gesplitst zijn. Als je dus twee meisjes of twee jongens krijgt, dan weet je pas na de geboorte (en misschien al wel pas veel later) of ze twee- of eeneiig zijn.
Overigens kunnen ze alleen bij de eerste echo’s goed zien of het twee of eeneiig is. Later in de zwangerschap kunnen ze niet goed zien hoe dik de vliezen/tussenschotjes zijn. Waardoor er ook niet met zekerheid gezegd kan worden of het een of twee-eiig is.
Wat tweelingtheorie
Misschien goed om wat korte uitleg te geven over de type tweelingzwangerschappen. Wanneer je zwanger bent van een tweeling zijn er verschillende situaties mogelijk in je buik. Ook de mate van medische risico verschilt per type tweelingzwangerschap. Zo heeft een monochoriale-monoamniotische, of wel mono mono in de volksmond, zwangerschap een hoog risico. Dit is wanneer twee baby’s alles delen denk aan placenta, vruchtzak en er ook geen tussenschot tussen zit. Hieronder kort overzicht van de verschillende soorten tweelingzwangerschappen die er bestaan.
Monozygotische of eeneiige tweelingen: Dit type tweelingzwangerschap ontstaat wanneer een enkele bevruchte eicel zich in twee embryo’s splitst. Identieke tweelingen delen hetzelfde genetisch materiaal en zijn altijd van hetzelfde geslacht.
Dizygotische of twee-eiige tweeling: Dit type tweelingzwangerschap ontstaat wanneer twee afzonderlijke eicellen worden bevrucht door twee afzonderlijke zaadcellen. Twee-eiige tweelingen kunnen van hetzelfde of verschillend geslacht zijn en verschillend genetisch materiaal hebben.
Siamese tweeling: Dit is een zeldzaam type tweelingzwangerschap waarbij twee embryo’s zich niet volledig scheiden, wat resulteert in een samengevoegde tweeling die fysiek aan elkaar vastzit. Samengevoegde tweelingen kunnen bepaalde organen of lichaamsdelen delen.
Ok, terug naar maart 2022. We hebben als eerste het nieuws dat het er twee zijn met onze families gedeeld. Met grote ogen van verwondering, blijdschap en ook wel precies dezelfde zorgen als die wij hadden, reageerde mijn familie op het mooie nieuws. Want ze zouden niet alleen voor het eerst oma, opa en oom worden, maar worden het direct van twee!
Overigens was mijn broertje de allereerste die wist dat we zwanger waren. Hij kwam de week voordat we de eerste echo hadden op bezoek voor 10 dagen. Was heel bijzonder om dit nieuws met hem te kunnen delen. Maar we wisten toen nog niet dat het er twee waren!
Zit het in de familie?
Toen we het langzaamaan aan onze goede vrienden vertelden was een van de meest gestelde vragen: zit het in de familie? Logisch, want daar dacht ik ook aan. Hoe kan ik nu zwanger zijn van een tweeling? Bedoel, ik doe altijd alles wel beetje anders dan anderen (niet iedereen gaat langdurig reizen, op een kamer wonen op je 35e -wat overigens in Barcelona heel normaal is!- zodat je nog meer vrijheid hebt en uiteindelijk wonen in het buitenland), dus wat dat betreft past een tweeling daar heel goed in het rijtje.
Alleen er is een klein dingetje, je hebt zelf niet in de hand of je een tweeling krijgt of niet. Al zijn er een aantal factoren die meespelen in het krijgen van een twee-eiige tweeling.
Mogelijke oorzaken van twee-eiige tweeling
Wist je dat er wereldwijd 50 miljoen tweelingen zijn? En dat in bepaalde landen, zoals in Nigeria, veel tweelingen worden geboren. Eén op de 22 vrouwen bevalt daar van een tweeling. Dit zijn meestal twee eiige tweelingen. Ter vergelijking: in Nederland is dat 1 op 80/90. In Japan is de kans juist heel laag. Daar bevalt 1 op de 150 moeders van een (twee-eiige) tweeling. In sommige landen wordt een tweelingmoeder gezien als iets heel speciaals en hebben ze er zelfs een aparte naam voor zoals in Oeganda. Daar word je als tweelingmoeder liefkozend nalongo genoemd, wist een kennis van mij uit Oeganda te vertellen. Dit betekent letterlijk moeder van twee.
Ok, terug naar de mogelijke oorzaken van het krijgen van een twee-eiige tweeling:
- Erfelijkheid in de familie aan de kant van de vrouw. Wanneer jij – als vrouw – een van een tweeling bent dan is de kans groter dat je zelf een tweeling krijgt.
- Leeftijd. Alle vrouwen boven de 35 jaar hebben een verhoogd risico op een tweeling. Aangezien ik 38 was toen ik zwanger werd, zou dat meegespeeld kunnen hebben.
- Ras. Vrouwen met een donkere huidskleur hebben grote kans op tweeling. Zo hebben Nigeriaanse vrouwen de kans van 1 op 22 om een twee-eiige tweeling te krijgen! Aziatische mensen schijnen dus veel minder kans te hebben op een tweeling.
- Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IFV en ISCI. Deze heb ik (gelukkig) niet hoeven te doen dus voor mij valt deze oorzaak af. Bron
En of het bij mij in de familie zit? Niet aan de vrouwelijke kant in ieder geval. De zus van mijn vriend heeft een tweeling, maar aangezien erfelijkheid via de vrouwelijke lijn wordt overgegeven, is dat geen oorzaak van onze tweeling. Dus ik denk bij mij dat het gewoon een combinatie is van leeftijd en toeval. Hoe dan ook, het hebben van een tweeling is een fantastische ervaring en ik kan mij dan ook niet meer een leven voorstellen zonder hen.
Benieuwd hoe mijn zwangerschap verliep? Lees mijn blog over mijn zwangerschap van een tweeling>>