wasbare luiers

Wasbare luiers: mijn ervaringen met een tweeling 

Wasbare luiers. Iets wat voor mij zeer duidelijk was dat ik dat wilde gaan gebruiken wanneer ik een kindje zou krijgen. Het is in mijn ogen een van de beste manieren om met kinderen te proberen om positief bij te dragen aan het reduceren van single use plastic. Als ik een dopper fles, katoenentasjes en fruitzakjes bij de supermarkt gebruik, dan kan ik toch ook op zijn minst een poging gaan doen om herbruikbare luiers te gebruiken. In deze blog vertel ik mijn ervaringen met wasbare luiers, want ook wasbaar luieren met een tweeling is echt mogelijk! 

Waarom wasbare luiers ?

Voordat ik inga op mijn ervaringen eerst nog wat achtergrondinformatie over luiers. Wist je dat één wegwerp luier er 500 jaar over doet om te ontbinden? En dat je voor 1 kindje dat gemiddeld tussen 24 en 36 maanden zindelijk wordt je ruim 4500 luiers gebruikt. Een gebruikte luier weegt gemiddeld 175 gram (al poepen onze jongens soms nu wel 4x per dag per kind dus dat is wel wat meer dan 175 gram) dus reken maar uit: bijna 800 kilo aan luiers voor 1 kind wat er 500 jaar over doet om op te lossen. Tot de jaren 70 was het heel normaal om katoenen luiers te gebruiken. Dat betekent stuk minder plastic afval! Zelf ben ik ook opgegroeid met een katoenen luier met een veiligheidsspeld om mijn bibs. Mijn ouders, met name mijn moeder, was dus al heel duurzaam bezig! 

Het hebben van kinderen is niet duurzaam, laten we wel wezen. Daarom vind ik het belangrijk om mijn best te doen om de negatieve impact op onze aarde te verminderen. Bij het hebben van kinderen zijn wasbare luiers een van de manieren voor mij om dit te realiseren. Daarbij zeggende, de wegwerpluier is ook echt heel makkelijk en ik gebruik zo ook echt nog wel af en toe. Zeker omdat er in deze maatschappij veel druk ligt bij ons als ouders om alle ballen hoog te houden.

wasbare luiers

Hoe kun je beginnen met wasbare luiers?

Onze tweeling jongens zijn te vroeg geboren. Na drie weken op de intensive care waren we blij dat we heelhuids thuis waren gekomen. Voor ons als kersverse ouders en voor mijn partner zelfs in een vreemd land zonder zijn familie en vrienden, was het de eerste 2 maanden dus even voldoende om wegwerp te gebruiken. Om te wennen aan alle nieuwe dingen. Het is toch best veel werk, zo’n tweeling. Toen we eenmaal een ritme hadden gevonden, ben ik op zoek gegaan naar hoe we nou echt konden starten en wat voor soort luiers echt zouden passen bij onze jongens. 

Goede voorbereiding

Tijdens mijn tweeling zwangerschap had ik mij al georiënteerd via verschillende kanalen. Het was een beetje overwhelming moet ik toegeven. Zoveel mogelijkheden en zoveel meningen over herbruikbare luiers. Het was best veel. Ik las daarom veel blogs, keek youtube video’s én had een consult van de Billenboetiek gevolgd. Deze gaven ze ook in het Engels waardoor mijn vriend ook mee kon kijken. Ze legden heel veel uit, zoals welke luiers er bestaan en hoeveel luiers je ongeveer nodig hebt voor een tweeling. Dit was echt heel fijn en zeker omdat wij Engelstalige consults deden waren er weinig andere mensen waardoor we een privé consult hadden. Ze raadden mij aan om een proefpakket te huren om te kijken wat het beste paste bij onze kindjes. 

Naast het consult kwam ik ook door de facebook groep wasbaar luieren (in Nederland) bij een fantastische Facebookgroep: Wasbare luiers op reis terecht waarbij je een doos vol met wasbare luiers kunt huren om uit te proberen. Je betaalt 25 euro waarvan 12,50 verzendkosten zijn. Dit was perfect! Het was stukken goedkoper dan een wasbare luiers proefpakket huren van een webshop, het nadeel was alleen dat je moest wachten totdat je aan de beurt was. Het is dus handig om dit op tijd aan te vragen. Meestal was het iets van 4 tot 6 weken todat je aan de beurt bent. Je mag de doos met luiers dan 2 tot 3 weken (uit mijn herinnering) uitproberen voordat je het weer terugstuurt.

wasbare luiers

Door deze optie kwam ik erachter dat ik zogenaamde ‘prefolds’ echt perfect vond. En dat had ik niet verwacht! Dat zijn als het ware katoenen lappen met een hoge absorptie. Deze vouw je dan in een rechthoek en plaatst ze dan in een overbroekje. Je kunt ze ook op andere manieren vouwen, maar deze manier van de zogenaamde ‘padfold’ vouw vond ik het prettigst en makkelijkst. Ook mijn partner.

Ik heb ook een binnenluier van Totsbots gebruikt met een overbroekje. Dit werkte ook heel goed! Alleen is de aanschaf van deze binnenluiers best prijzig, ook tweedehands, vandaar dat we uiteindelijk voor de prefolds hebben gekozen. Deze zijn een stuk goedkoper.

Wasbare luiers kopen

Toen was de daadwerkelijke stap daar. Het kopen van de luiers. Ik had dankzij de de wasbare luiers op reis facebook groep ontdekt dat ik het merk Blümchen voor de prefolds en overbroekjes heel fijn vond. En de overbroekjes of luierbroekjes van Happy Bear. Ik kocht daarom drie overbroekjes met klittenband van Blümchen en vijf overbroekjes van Happy Bear allemaal met drukknoopjes. Via Vinted kocht ik nog eens vijf overbroekjes van Happy Bear met klittenband. Via Marktplaats kocht ik toen we nog in Nederland waren 30 prefold pads van Blümchen. De blauwe variant. Echter deze waren gekrompen bij het wassen door de vorige eigenaaresse dus ik kon deze ook echt niet anders gebruiken dan met een padfold vouw.  Daarnaast had ik ook nog zes tweedehands maat 1 binnenluiers van totsbots gekocht. 

Prefolds luiers

Ik had het net over prefolds (ook wel oogjesluiers genoemd), maar als je je net begint te verdiepen in de wereld van wasbaar, kan ik mij voorstellen dat je denkt: wat is dat nou weer? Prefolds zijn gemaakt van verschillende lagen stof.  In het midden heeft de prefold meerdere lagen waardoor de absorptie hoog is. Zeker op die plek waar je kindje het meest plast. Een bijkomend voordeel is dat ze vrij snel drogen, sneller dan de binnenluiers van Totsbots. Je kunt prefolds in allerlei manieren vouwen.

Inlegvellen

Qua inlegvellen gebruik ik altijd die van popollini, ik zweer hierbij. De popollini inlegvellen kun je namelijk (wanneer je de bamboo variant koopt, deze zitten in een doos, niet op een rol!) hergebruiken. Tot wel 3 a 4 keer! Wat ik achteraf begreep is dat zolang de baby geen vast voedsel eet, je zelfs niet perse een inlegvel nodig hebt omdat het zo vloeibaar is en het makkelijk wegspoelt in het toilet. Wij hebben wel altijd inlegvellen gebruikt.

Wasbare luier kruitvat

Met de groei aan populariteit zijn er ook bekende winkels die hun eigen wasbare luier op de marktbrengen. Zo zijn er wasbare luiers kruitvat, wasbare luiers hema en zelfs volgens mij wasbare (zwem)luiers bij de Zeeman. Zelf ik heb ik deze nog nooit gebruikt en hoor er wisselende verhalen over. Wanneer je interesse hebt, zou ik eens zoeken in de Facebook Groep Wasbare Luiers Nederland

Wasbare luiers in dagelijks gebruik: mijn ervaringen

Nu komt het meest belangrijke denk ik wat ik graag had willen weten in detail voordat ik begon met wasbaar luieren. Hoe doe je het nou precies? Omdat wij klein wonen en we ook wisten dat we zeker nog 2 keer gingen verhuizen, wilden we niet te veel spullen. We gebruiken voor de nacht wegwerpluiers dus we hebben een luieremmer in huis. Onze badkamer is dichtbij de plek waar we de kinderen verschonen, dus we hadden een emmer (gewone huis/tuin en keuken emmer), de luieremmer en een waszak speciaal voor wasbare luiers. Deze zak heeft van binnen een coating.

Overbroekje met klittenband of drukknoopjes

Inmiddels gebruiken we 1 jaar en 4 maanden wasbare luiers. Ik heb aan het begin van Blümchen nieuwe overbroekjes met klittenband gekocht. Helaas zijn ze nu al niet meer zo ‘plakkerig’, ook de tweedehands overbroekjes van Happy Bear met klittenband plakken niet meer. Hierdoor geef ik de voorkeur aan drukknopen. Natuurlijk is dit voor ieder persoonlijk, probeer dus vooral wat je zelf fijn vindt. Wil je de luiers voor meerdere kindjes gebruiken, dan zou ik drukknopen aanraden. En dan natuurlijk mijn ervaring met de plas en poepluiers. Hoe doen we dat en hoeveel tijd kost het?

De plasluier

Met een luier waar alleen in was geplast, is het makkelijk en snel. Wanneer het overbroekje nog droog is vervang je alleen de binnenluier in ons geval was dat een prefold of een binnenluier van totsbots. Inlegvel erin, vastmaken en toen weer het overbroekje erover heen. De vuile binnenluier + inlegvel gaat in de waszak. Die inlegvellen van popollini kun je namelijk hergebruiken, tot wel 3 a 4x! Uiteraard alleen als erin geplast is. Na ongeveer 2 a 3x gebruik van het overbroekje deden we hem in de was. Wanneer het broekje nat was, dan ging deze natuurlijk wel direct in de waszak en gebruik je een schone. Easy peasy.

De poepluier

Maar dan, de poepluier. Toen ze nog geen vast voedsel aten was het best prima te doen. We haalden het inlegvel met de poep uit de luier, wikkelen er wat toiletpapier omheen en hup in de luieremmer. Het overgebleven poep spoelden we af in de douchebak. Vervolgens legden we de natte binnenluier + eventueel overbroekje in een emmer. De douchebak ontsmetten we iedere keer na gebruik.

Toen de kinderen overgingen op vast voedsel, werd het een iets ander verhaal. De poep is dan wel echt anders. Wanneer ze dus een poepluier hebben gaat het als volgt: we brengen de luier met overbroekje en al naar de badkamer (daar is ons toilet). We halen het inlegvel eruit en wikkelen het in toiletpapier. (Goed om een beetje context te geven. Onze jongens poepen 3 a 4x per dag en het is vaak wat derrie-achtig. Dus niet een ‘vaste drol’ zeg maar). Vervolgens gooien we deze in de luieremmer. Daarna pakken we de prefold en overbroekje (onze jongens poepen ook altijd naast de inlegvellen!) en spoelen we ze af in het toilet.

Hierbij heb je soms een toiletpapiertje bij nodig om vastplakkende poep eraf te schrapen. Daarna wassen we het nog beetje in de douche (let op hier komt niet echt meer poep vanaf) en leggen het daarna in een emmer. Het stinkt niet omdat het in de openlucht staat. Iedere 3 dagen moeten we de luiers wassen. Wanneer het alleen plasluier is, dan gaat de binnenluier natuurlijk weer in de waszak met het inlegvel.

Hoeveel tijd kost het?

We zijn per poepluier wel zo’n 3 minuten bezig om het schoon te krijgen. Dus met een tweeling die iedere dag wel 3 a 4 poepluiers hebben, kost dat best wat tijd. Maar heb je 1 kindje, dan is het echt een (vegan) eitje! Zeker als ze gewoon maar 1 a 2 keer per dag poepen en niet 4 keer per dag (dus 8x poepluiers per dag!) zoals bij ons. Ik zeg overal we, want mijn partner en ik verschonen allebei met wasbare luiers. Je hoort soms verhalen dat de partner niet mee wilt doen, maar in ons geval staan we beiden achter de wasbare luiers. Wat meespeelt is dat we onszelf niet opleggen dat we het moeten doen. Dat we wanneer ze bijvoorbeeld ziek zijn, buiten de deur zijn of gewoon om onszelf een break te geven: ook wegwerp kunnen gebruiken.

Omdat we beide soorten luiers gebruiken: wegwerp en wasbaar kan ik heel goed de verschillende voordelen en nadelen zien. Een heel groot voordeel van wasbaar is dat je praktisch nooit een spuitluier hebt. Dat wil zeggen een luier waarbij een kindje zoveel poept dat het uit de luier komt zetten. Over de rug, over de benen. Dit komt echt veel minder vaak voor. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld wanneer ze diarree hebben een wegwerpluier met daaroverheen een overbroekje. Op deze manier blijft de diarree binnen de perken en hoef je niet na ieder dutje de lakens van het bedje te verschonen of de kleding gedurende de dag. 

Een nadeel van wasbaar is dat het wel wat extra tijd kost. Hoe je het went of keert. Dat is gewoon zo. Maar omdat het tegelijkertijd een heel goed gevoel geeft én je tegenwoordig zoveel leuke luiers hebt, is het voor mij acceptabel.

wasbare luiers

Wasbare luiers en de kinderopvang

Wanneer je kindje naar de opvang gaat, dan kom je al snel voor de vraag: doet mijn opvang aan wasbare luiers? Mijn ervaring in Barcelona en Mataró is dat ze heel welwillend staan ten opzichte van wasbare luiers. Ook de kinderopvangcentra weten hoeveel afval wegwerpluiers produceren, dus wij hebben geen enkele keer gehad dat ze weigerden onze luiers te gebruiken.

Wel wil ik erop hameren dat je echt goed moet uitleggen hoe het werkt. We hebben regelmatig gehad dat onze jongens met luiers thuiskwamen die heel los hangen en daardoor gingen doorlekken. Gelukkig ging het na nog een uitleg stukken beter. Wanneer je opvang wat huiverig is, dan is het de moeite waard om te kijken naar pocketluiers. Deze lijken veel op ‘gewone luiers’ maar kun je extra boosters in doen.

Wil je meer weten over wat voor soort wasbare luiers er zijn? Hoeveel luiers je ongeveer nodig hebt, wat zijn nog meer handige accessoires om te hebben, hoe was je wasbare luiers, welke merken ik fijn vind en nog veel meer? Ik ben bezig met het schrijven van deze blog!

Meer lezen over tweelingen en (vegan) kinderen