Borstvoeding met een tweeling

Borstvoeding met een tweeling

Precies een jaar geleden was ik net aangekomen in Nederland.  Inclusief een bolle buik, bijna 30 weken zwanger van mijn tweeling. Ik was zo blij om de hittegolf in Spanje te verruilen voor een klimaat waarbij het ‘s nachts afkoelde tot zo’n 18-20 graden. 

Mijn verhaal over borstvoeding met een tweeling begon toen. Bij aankomst in Nederland. Mijn moeder had een boek over borstvoeding kunnen scoren op de rommelmarkt tijdens Koningsdag en ik begon eens rustig te bladeren. Maar helaas heb ik niet veel meer dan 10 pagina’s kunnen lezen, want ik moest nog veel werken. In combinatie met mijn lage energielevels was lezen niet echt iets waar ik blij van werd. Laat staan energie kreeg. 

Gelukkig was er hoop, want mijn zwangerschapsverlof ging half augustus in. Wanneer je een tweeling krijgt, mag je iets eerder met verlof. Maar goed ook, want als ik nog 2 weken had gewacht, had ik amper verlof gehad. Toen het eindelijk 17 augustus was, wist ik nog niet dat ik al bijna ging bevallen 4 weken later. 

Borstvoedingswebinars voor tweelingen

Tijdens mijn verlof had ik mij ingeschreven bij de verloskundige voor een fysieke bijeenkomst voor borstvoeding. Toen het eenmaal zover was (ik was 32 weken) voelde ik mij allesbehalve fit om rond 19.30 naar het centrum te fietsen (laat staan lopen) om vervolgens nog twee uur daar te zitten en luisteren. Het lukte mij gewoon niet! Gelukkig zijn er wel veel borstvoedingswebinars van NVOM (Nederlandse Vereniging Voor Ouders van Meerlingen) die heb ik uitermate goed bestudeerd. Sowieso fijn, want het was helemaal toegespitst op hoe je borstvoeding met tweelingen doet. 

Het boek wat ik had was namelijk met name gericht op het voeden van 1 baby, wat natuurlijk wezenlijk anders is dan wanneer je twee baby’s (of meer!) borstvoeding wilt geven. Alleen het aanleggen al is anders, want hoe leg je je tweede baby aan, wanneer de ander al aan de borst zit? Je hebt dan altijd hulp nodig. Al ontdekte ik wel tweelingmoeders die zo handig erin werden dat ze het alleen konden. Hulde! 

Prenataal Kolven

Toen ik zo’n 34 weken was, vertelden ze mij in het ziekenhuis dat je met 35 weken prenataal kunt gaan kolven. Dit betekent dat je met de hand gaat kolven, zodat je al de melkproductie op gang kunt brengen. Ze raden dit aan bij vrouwen die weten dat ze een keizersnede gaan krijgen. Een geplande keizersnede wordt altijd rond de 38 weken ingepland. Ik had dus nog tijd, dacht ik. Uiteindelijk heb ik misschien 3 keer het prentaal kolven geprobeerd, want Tomas en Mika waren er al met 35 weken en 5 dagen. Het was tijd dachten ze!

Borstvoeding na keizersnede bij tweeling

Na de bevalling (keizersnede vanwege plancenta previa) werd ik na de de uitslaapkamer direct naar mijn kamer gebracht. De jongens lagen op de neonatologieafdeling. Tomas aan de beademing en Mika in de couveuse. Ze kregen beiden al flesvoeding, maar dan via een voedingssonde. Het waren gekke tijden. Gelukkig kon Tomas al na een paar uur van de beademing af. En kon hij zichzelf warm genoeg houden dat hij alleen in een warmtebedje hoefde. Mika moest bijna 2 weken in de couveuse. Het niet bij je hebben van je baby’s is niet natuurlijk en dat heeft gevolgen. Met name voor het geven van borstvoeding. 

Je kunt je voorstellen dat het op gang brengen van borstvoeding in deze situatie namelijk nogal lastig is wanneer je niet constant je kindjes bij je hebt. Het ideale plaatje van thuis bevallen, kindjes bij je op bed, je eigen omgeving, privacy…vooral privacy dat was er niet. In plaats daarvan heeft je lichaam net een zware operatie gehad en dan moet je ook nog eens 8x per dag een kolfapparaat op je borst zetten. Zonder dat je je kindje direct naast je hebt. En een verdieping hoger moest en lange gang door om bij ze te zijn. Uiteraard kon je kolven op de neo afdeling, maar ik voelde mij altijd opgelaten. Privacy? Dat bestond niet echt, een gordijntje, that’s it en alle piepgeluiden van apparatuur, gepraat van verpleegkundigen, andere ouders met prematuren….Je kunt je voorstellen dat je dan niet echt ontspannen bent. Het lukte dan ook voor geen meter om de borstvoeding op gang te krijgen de eerste paar dagen. Dit schijnt op zich normaal te zijn met een keizersnede, maar toen ik na 5 dagen nog steeds amper wat had, kreeg ik hulp van de lactatiedeskundige van het ziekenhuis. Zij adviseerde mij kleinere kolfschelpen aan (die er amper waren), het kwam alleen nog steeds niet op gang. 

Na ruim een maand proberen met kolven, medicatie (domperidon) was het nog steeds niet goed op gang. In overleg met de lactatiedeskundige daarom met moeite gestopt. Het voelde als falen. Je hebt toch als vrouw die twee dingen niet voor niks aan je lichaam? Veel tijd om erover na te denken had ik niet. De zorg voor een tweeling is intensief en tegelijkertijd heel bijzonder. 

Vegan opvolgmelk 

Het volgende dilemma popte direct op. Wat voor flesvoeding ga je geven? Als vegan wil ik natuurlijk geen dierlijke kunstvoeding geven. Er zijn ook veel tegenstrijdige verhalen over of je vegan kunstvoeding kunt geven voordat ze 6 maanden zijn. Ook waren de potten met vegan melkpoeder ontzettend duur: 48 euro voor 800 gram. Bij de kruitvat betaal je nog geen 8 euro voor 800 gram. Deze rekensom voor een tweeling ging daarom niet op. Dit kon ik simpelweg gewoon niet betalen. Hoe erg ik het ook vond. Dit bleek dus geen optie. 

Donormoedermelk van de melkbank

Toen werd mij aangeraden om te kijken of je donormelk (van een vegan vrouw) kon krijgen. Helaas was dat logistiek/technisch niet mogelijk. We hebben geen auto en zie dan maar eens makkelijk iemand om de hoek te vinden die vegan is én teveel melk heeft. Bovendien was ik de enige van ons twee met een rijbewijs waarmee ik een auto kon huren, dus tja. 

Borstvoeding met een tweeling

Acceptatie geen borstvoeding met een tweeling

Uiteindelijk is deze reis een geweest van acceptatie van het niet kunnen geven van bortsvoeding met een tweeling. Accepteren dat dingen soms zijn zoals ze zijn en daar niet te gefrustreerd over raken. Bovendien wist ik: we gaan ze sowieso zoveel mogelijk vegan (en zo niet vegan, dan vega) opvoeden. En dat hielp. We zijn nu 10 maanden verder en ik geniet ervan dat ik ze peulvruchten, tofu, heel veel groenten, volkoren granen en heel veel lekker fruit kan geven*. 

Voor vegan moeders die in hetzelfde schuitje zit: wees lief voor jezelf. Het is fantastisch wanneer borstvoeding met een tweeling lukt, maar het is geen schande als het niet lukt. Of als je moet bijvoeden met opvolgmelk. Het is al allemaal veel (zeker als het je eerste kindje/s  is/zijn) kijk wat voor jou mogelijk is en weet dat zodra ze vast voedsel krijgen, je hier zeker een verschil maakt door ze vega(n) te voeden! Zorg trouwens dan wel dat je ze vloeibare B12 suppleert. Ik gebruik altijd die van Artic Blue. Die is tenminste betaalbaar én van goede kwaliteit. Ik meng het met de havermout in de ochtend dan eten ze het gewoon.

*Ik heb mijzelf hier op ingelezen en ik geef wel bijvoorbeeld heel af en toe ei om te zorgen dat ze geen allergie hiervoor ontwikkelen. 

Meer lezen?

Handige website voor meer informatie over borstvoeding met meerlingen: