Een woestijn in Iran. Een sterrenhemel die je niet snel vergeet. De rust en de ruimte. Dat vind je in de Dasht-e Lut woestijn.

Natuurlijk is er meer. In de woestijn in Iran zijn nog veel oude en uitgestorven dorpen te vinden. Vanuit Yazd regelden we dat samen met een Iraanse gids op gingen om een aantal bijzondere plekken in de woestijn in Iran konden zien. In zijn auto reed hij ons naar de mooiste plekken. En wat fijn was, ik hoefde niet altijd mijn hoofddoek op. In de woestijn kun je gerust, ook in de auto, je hoofddoek afdoen. Tenminste zolang er geen verkeer is. En dat is er praktisch nooit. Voordat we überhaupt de woestijn in reden, liet onze gids zien hoe ze Iraans brood maken. Dit brood was echt super lekker.

woestijn-iran woestijn-iran

 

Kharanakh onze eerste stop in de Iraanse woestijn

Onze eerste stop was  Kharanakh. Een hele oude stad.  Het ligt zo’n 85 km ten noord oosten van  Yazd . Ze zeggen dat dit dorp misschien wel duizenden jaren oud is. En dat het voor het eerst opgezet door de Zoroastrians tijdens de Perzische rijk.  Bijzondere plek om te zijn. Mijn fantasie sloeg op hol, hoe leefden deze mensen en wat waren hun dromen en idealen? Heerlijk om je hier in te verliezen.

woestijn-iran-kharanaq

 

Na ons bezoek aan Kharanakh gingen we dieper de woestijn in. We gingen we richting Garmeh. Net buiten Garmeh bezochten we een kleine hotspring. Hier rookten we shisha en vertelde onze gids dat zijn vrouw het niet leuk vindt wanneer hij shisha rookt. Zijn vrouw heeft ook gestudeerd en ze hebben nu 1 kind samen. In Iran krijg je, wanneer je werkt. als vrouw 18 maanden doorbetaald na de geboorte van je kind.

woestijn-iran-shishah

 

Slapen onder de sterren

We vervolgenden onze reis naar Khoor. Spreek je uit als –ja echt- Goor. Hier aten we onze lunch in een klein restaurantje.  We spraken met verschillende mensen daar over de regels in Iran en de politiek. Een van de vrouwen vertelde haar onvrede over het verplicht dragen van een hoofddoek en gewaden. Ze zou graag naar Europa willen, daar kan ze tenminste vrij zijn. Niet leven voorgeschreven krijgen. Dit hoor ik tijdens onze reis vaker. De Iraniërs die wij spraken willen niet verplicht worden om zich op een bepaalde manier te kleden. Logisch, want eind jaren 70 kon je in Iran nog gewoon in een kort rokje lopen en als man in korte broek.

woestijn-iran-garmeh

Tijdens het eten hadden we een typische ervaring als vegetariër. Met grote ogen keken we naar een sausje waarin allerlei rare ondefinieerbare ballen dreven. Met alle goede bedoelingen zeiden ze: “ you can eat around the meat right?”. Uuuh ja…zelfs als ik geen vegetariër zou zijn, zou ik toch achter mijn oren krabben en twijfelen over de herkomst van dit vlees. Echt smakelijk zag het er niet uit. De woestijn in Iran heet u welkom. Eet smakelijk. ;-).

woestijn-iran-ezel

Uiteindelijk kwamen we bij onze slaapplek aan van die avond. De woestijn!

We sliepen in een tent midden in de woestijn. Zonder iemand anders in de buurt. We kregen de telefoon van onze gids mee, want je weet maar nooit.  Al was er niet heel veel bereik. De sterren en de maan waren ongelooflijk mooi. De sterrenhemel was fantastisch. Een van de mooiste die ik heb gezien. Wanneer je ook in de woestijn wilt slapen, neem dan warme kleding mee. Het koelde flink af.  En het fijne van de woestijn, ik hoefde mijn hoofddoek niet op.

woestijn-iran-tent

 

Lekker, meloen met vogelpoep

Na onze avonturen in de woestijn gingen we de volgende ochtend weer op pad. We gingen kijken bij Chak Chak. Chak Chak is een pelgrimsoord voor Zoroastrians. Deze heilige plek is gebouwd tegen een berg aan. Na Chak Chak vervolgden onze weg naar het oude Narin Castle in Maybood. Historische binnenstad van Maybood ligt op 52 km ten noorden van Yazd. Narin castle is een pre-islamitisch mud brick kasteel. Zelfs het oudste mud brick kasteel in heel Iran. Vanaf het hoogste gedeelte van het kasteel heb je een leuk uitzicht over Maybood. Onze gids liet ons ook nog de pigeon tower zien. Deze torens werden gebouwd rond de 16e en 17e eeuw. De poep van de duiven werd gebruikt als mest voor het groeien van meloen en komkommer. Hier waren destijds de Iraniërs dol op.  Tijdens de hoogtijd van de pigeon towers had Isfahan bijvoorbeeld ongeveer 3000 pigeon towers.

woestijn-iran-maybood woestijn-iran-chak-chak woestijn-iran-pigeon-tower

Na een lange reis terug naar Yazd kan ik maar een ding zeggen: de woestijn in Iran is mooi! En dan hebben wij nog maar een deel gezien.

Over de auteur

Avatar

Founder Vegan Travel Life: Danique is een (parttime) digital nomad met een groen hart. Missie? Laten zien dat het makkelijker is dan je denkt om bewuster te eten en te reizen. Follow your dreams! Always. Plant-based sinds 2016.

Gerelateerde berichten

4 reacties

 1. Avatar
  Annemarie

  Beste Danique,

  Fijn om deze mooie verhalen over Iran te lezen. Ik ben op zoek naar verhalen hoe westerse mensen (met name vrouwen) het leven in Iran ervaren. Mijn vriend heeft een aanbod gekregen om een jaar in Teheran te werken, we zouden dan als gezin (met ons zoontje van 6 maanden) daar een jaar wonen. Heb jij wellicht advies hoe ik mij op een dergelijk avontuur het beste kan voorbereiden? Of raad je het af daar een jaar te verblijven?

  Hartelijke groet,
  Annemarie

  Beantwoorden
  • Avatar
   Danique Aaftink

   Hai Annemarie,
   Ten eerste, wat ontzettende mooie kans van je man om te gaan werken in Teheran. Een jaar in Teheran lijkt mij een geweldige ervaring. Al moet je denk ik als vrouw wel sterk in je schoenen staan. Een vriendin van mij heeft 6 maanden op de Duitse ambassade gewerkt in Teheran. Zij vond het te doen. Ga in ieder geval een huis zoeken in het Noordelijke deel van Teheran. Het is daar wat meer ontwikkeld en ze hebben er meer (westerse) restaurantjes bijvoorbeeld. Qua voorbereiding, lees je echt in en bekijk alle mogelijke tv-programma’s die er zijn. Ken je de serie Onze man in Teheran? Dat geeft ook een mooi beeld (http://www.npo.nl/onze-man-in-teheran/POMS_S_VPRO_735114). Bedenk goed dat wanneer je geen rare dingen doet, gewoon je dagelijkse ding doet, nergens last van hebt. Iraniers zijn lieve en warme mensen dus ze zullen je waarschijnlijk hartelijk verwelkomen, zeker omdat je een kind hebt. Kinderen vinden ze fantastisch en het perzisch is een mooie taal. Ik zou het avontuur aangaan. Vraag aan je man of er een expat community is, deze hebben vaak een facebookgroep (bv NL Borrel of Nederlanders in Iran bv). Zorg in ieder geval wel dat je tussendoor wel regelmatig even naar Nederland kunt, even weer zonder hoofddoek naar buiten ;-). Tickets zijn niet duur met vliegmaatschappij Pegasus. Heb nog een blogpost geschreven over kledingvoorschriften als vrouw in Iran http://www.reizendevegetarier.nl/iran/als-vrouw-iran/, misschien heb je er wat aan. Succes en mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om ze te stellen!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefMis geen enkel recept en avontuur!

Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang al mijn recepten, belevenissen in Barcelona en andere reisavonturen in je mailbox.