Als vrouw in Iran

Wat doe je aan als vrouw in Iran? Ik wist dat eigenlijk niet zo goed. Dagenlang google ik rond en vroeg ik Iraanse mensen die ik kende wat ik minimaal aan moest doen. Want nergens staat duidelijk wat je wel of niet aan mag als vrouwelijke toerist in Iran. Vandaar dat ik graag mijn ervaringen deel. Hopelijk heb je er wat aan.

Moet je een hoofddoek dragen als vrouw in Iran?

Simpel antwoord: ja. Gelukkig zijn ze niet heel erg streng voor vrouwelijke toeristen. Wanneer je bijvoorbeeld een pony of lok hebt dan mag je die best laten zien onder je hoofddoek. Je hoeft niet je haar helemaal weg te stoppen.  Kijk maar naar hoe ik mijn hoofddoek draag.

Mijn tip: gebruik een sjaal van linnen. Dat is lekker dun en luchtig. Ik koos voor een witte. Lekker praktisch, want die kleur is ook nog eens makkelijk te combineren. Het knopen van een hoofddoek is nogal een secuur werkje. Na een aantal verwoede pogingen waarbij ik allerlei mogelijke constructies had bedacht die vervolgens net zo hard weer uit elkaar vielen, gaf ik het op.  Ok, dan maar gewoon de sjaal losjes over mijn hoofd heen slaan en dan 1x om mijn nek. En een schuifspeldje zodat de sjaal niet bij ieder zuchtje wind van mijn hoofd waait. Gelukkig is het geen ramp wanneer die wél eens per ongeluk van je hoofd waait. Zeker in Teheran zijn de regels namelijk wat losser. Zo merkte in het restaurants daar dat vrouwen zelfs hun hoofddoek lieten liggen op de schouders wanneer deze afviel. Maar, wees niet te nonchalant, de hoofddoek hoort er in Iran bij.

als-vrouw-iran-kleding
Ik droeg vaak een linnen broek of lange rok. Ideaal! Wanneer ik nu naar Iran zou gaan, zou ik wel kiezen voor wat meer donkere kleuren. Om wat minder op te vallen.

Wat moet je qua kleding dragen als vrouw in Iran?

Ook dit valt gelukkig reuze mee. Om heel eerlijk te zijn, was het ook heel lekker om niet constant in strakke broeken en shirtjes te lopen. Ik kreeg het advies om een manteau te dragen. Dat is een soort lange jas. In Nederland een lange tuniek als het ware. Met daar onder een broek of een legging. En ja, zelfs een skinny jeans mag!

Wat mij goed beviel was een linnen broek, vanwege de hoge temperaturen. Lekker luchtig. De tuniek die je erover draagt moet ruim over je billen vallen. Zeg maar tot minimaal net boven je knie. Ik ging in Nederland in de uitverkoop naar winkels zoals Didi. Daar hebben ze vaak dit soort tunieken. Ook handig zijn lange zomerjurken met weinig decolleté en een vestje. Je armen en schouders mogen niet bloot, een drie kwart mouw kan nog net omdat je toerist bent. De vrouwen in Iran mogen dat niet. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen? Ga dan in Teheran naar de gran bazaar en koop daar een manteau. Ik droeg hierbij slippers en gympen. Al voelde ik mij meer op mijn gemak met gympen aan. Ook omdat het prettiger liep.

als-vrouw-iran-wat-dragen
Iraanse vrouwen dragen vaak een manteau (lange tuniek) met daaronder een skinny jeans en een hoofddoek.

Handige tips voor vrouwen

De meeste vrouwelijke reizigers die vaker weggaan, weten dit al. Maar ondanks dat zeg ik het alsnog een keer: zorg dat je zelf tampons meeneemt naar Iran. Deze zijn lastig te krijgen. Zelfs in Teheran heb ik ze niet ontdekt! Draag je graag make-up in Nederland? No worries, dat doen ze hier ook. De vrouwen en overigens ook de mannen, zijn erg ijdel met betrekking tot hun gezicht. Dit is toch het enige wat de vrouwen echt kunnen laten zien. Dus de make-up vloeit rijkelijk. Ohja, kijk niet vreemd op wanneer je mensen ziet lopen met witte pleisters op hun neus. Een nose job is erg populair.  Onder vrouwen én mannen!

Veiligheid voor vrouwen

Als ik een ding mag meegeven, ik heb mij nog nooit zo veilig gevoeld tijdens het reizen als in Iran. Ook in de woestijn en in andere steden zoals Isfahan en Yazd. Misschien komt het door het huidige regime of de mensen vonden Sander heel erg eng, maar ik heb geen nare ervaringen gehad. Nu vertel ik dit vanuit de ervaring om samen met Sander te reizen. Misschien is het anders als je als vrouw alleen gaat reizen.

Alleen reizen in Iran als vrouw

Zou je dat aanraden Danique? Ja, ik zou zeker alleen terug durven, ook omdat ik eerder bijna 5 maanden alleen heb gereisd.  Dus ben je een ervaren reiziger, dan kun je prima als vrouw alleen naar Iran. Is het je eerste trip alleen en heb je niet zoveel reiservaring, dan is het misschien beetje spannend. Dan hangt het er vanaf hoe avontuurlijk je bent. Check in ieder geval altijd even van te voren de huidige situatie in Iran. Aan de mensen kan het niet liggen, die zijn zo vriendelijk en behulpzaam! Ik heb nog nooit zulke lieve mensen ontmoet tijdens het reizen. En opletten moet je altijd. Of je nou in Rotterdam, Teheran of Berlijn bent.

En wat moet een mannelijke toerist dragen in Iran?

Gaat je vriend/man/broer of ander mannelijk persoon mee? Die heeft het iets makkelijker, maar ook hij moet zich aan bepaalde regels houden. En in 30 graden een spijkerbroek aan is ook niet fijn. Want, mannen worden geacht altijd een lange broek te dragen. Korte broek wordt niet gewaardeerd. Daarop het liefst een overhemd met lange mouwen. Maar overhemd of t-shirt met korte mouwen is ook oké. Laat je mouwloze shirts of tanktop in ieder geval maar thuis.

 

Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om ze te stellen! Laat je vooral niet tegenhouden door de hoofddoek, zoals je hopelijk ziet hoef je je nooit zo in te snoeren als de vrouwen daar. Iran is een fantastisch land!

als-vrouw-iran-mannen