Wat doe je aan als vrouw in Iran? Ik wist dat eigenlijk niet zo goed. Dagenlang google ik rond en vroeg ik Iraanse mensen die ik kende wat ik minimaal aan moest doen. Want nergens staat duidelijk wat je wel of niet aan mag als vrouwelijke toerist in Iran. Vandaar dat ik graag mijn ervaringen deel. Hopelijk heb je er wat aan.

Moet je een hoofddoek dragen als vrouw in Iran?

Simpel antwoord: ja. Gelukkig zijn ze niet heel erg streng voor vrouwelijke toeristen. Wanneer je bijvoorbeeld een pony of lok hebt dan mag je die best laten zien onder je hoofddoek. Je hoeft niet je haar helemaal weg te stoppen.  Kijk maar naar hoe ik mijn hoofddoek draag.

Mijn tip: gebruik een sjaal van linnen. Dat is lekker dun en luchtig. Ik koos voor een witte. Lekker praktisch, want die kleur is ook nog eens makkelijk te combineren. Het knopen van een hoofddoek is nogal een secuur werkje. Na een aantal verwoede pogingen waarbij ik allerlei mogelijke constructies had bedacht die vervolgens net zo hard weer uit elkaar vielen, gaf ik het op.  Ok, dan maar gewoon de sjaal losjes over mijn hoofd heen slaan en dan 1x om mijn nek. En een schuifspeldje zodat de sjaal niet bij ieder zuchtje wind van mijn hoofd waait. Gelukkig is het geen ramp wanneer die wél eens per ongeluk van je hoofd waait. Zeker in Teheran zijn de regels namelijk wat losser. Zo merkte in het restaurants daar dat vrouwen zelfs hun hoofddoek lieten liggen op de schouders wanneer deze afviel. Maar, wees niet te nonchalant, de hoofddoek hoort er in Iran bij.

als-vrouw-iran-kleding

Ik droeg vaak een linnen broek of lange rok. Ideaal! Wanneer ik nu naar Iran zou gaan, zou ik wel kiezen voor wat meer donkere kleuren. Om wat minder op te vallen.

Wat moet je qua kleding dragen als vrouw in Iran?

Ook dit valt gelukkig reuze mee. Om heel eerlijk te zijn, was het ook heel lekker om niet constant in strakke broeken en shirtjes te lopen. Ik kreeg het advies om een manteau te dragen. Dat is een soort lange jas. In Nederland een lange tuniek als het ware. Met daar onder een broek of een legging. En ja, zelfs een skinny jeans mag!

Wat mij goed beviel was een linnen broek, vanwege de hoge temperaturen. Lekker luchtig. De tuniek die je erover draagt moet ruim over je billen vallen. Zeg maar tot minimaal net boven je knie. Ik ging in Nederland in de uitverkoop naar winkels zoals Didi. Daar hebben ze vaak dit soort tunieken. Ook handig zijn lange zomerjurken met weinig decolleté en een vestje. Je armen en schouders mogen niet bloot, een drie kwart mouw kan nog net omdat je toerist bent. De vrouwen in Iran mogen dat niet. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen? Ga dan in Teheran naar de gran bazaar en koop daar een manteau. Ik droeg hierbij slippers en gympen. Al voelde ik mij meer op mijn gemak met gympen aan. Ook omdat het prettiger liep.

als-vrouw-iran-wat-dragen

Iraanse vrouwen dragen vaak een manteau (lange tuniek) met daaronder een skinny jeans en een hoofddoek.

Handige tips voor vrouwen

De meeste vrouwelijke reizigers die vaker weggaan, weten dit al. Maar ondanks dat zeg ik het alsnog een keer: zorg dat je zelf tampons meeneemt naar Iran. Deze zijn lastig te krijgen. Zelfs in Teheran heb ik ze niet ontdekt! Draag je graag make-up in Nederland? No worries, dat doen ze hier ook. De vrouwen en overigens ook de mannen, zijn erg ijdel met betrekking tot hun gezicht. Dit is toch het enige wat de vrouwen echt kunnen laten zien. Dus de make-up vloeit rijkelijk. Ohja, kijk niet vreemd op wanneer je mensen ziet lopen met witte pleisters op hun neus. Een nose job is erg populair.  Onder vrouwen én mannen!

Veiligheid voor vrouwen

Als ik een ding mag meegeven, ik heb mij nog nooit zo veilig gevoeld tijdens het reizen als in Iran. Ook in de woestijn en in andere steden zoals Isfahan en Yazd. Misschien komt het door het huidige regime of de mensen vonden Sander heel erg eng, maar ik heb geen nare ervaringen gehad. Nu vertel ik dit vanuit de ervaring om samen met Sander te reizen. Misschien is het anders als je als vrouw alleen gaat reizen.

Alleen reizen in Iran als vrouw

Zou je dat aanraden Danique? Ja, ik zou zeker alleen terug durven, ook omdat ik eerder bijna 5 maanden alleen heb gereisd.  Dus ben je een ervaren reiziger, dan kun je prima als vrouw alleen naar Iran. Is het je eerste trip alleen en heb je niet zoveel reiservaring, dan is het misschien beetje spannend. Dan hangt het er vanaf hoe avontuurlijk je bent. Check in ieder geval altijd even van te voren de huidige situatie in Iran. Aan de mensen kan het niet liggen, die zijn zo vriendelijk en behulpzaam! Ik heb nog nooit zulke lieve mensen ontmoet tijdens het reizen. En opletten moet je altijd. Of je nou in Rotterdam, Teheran of Berlijn bent.

En wat moet een mannelijke toerist dragen in Iran?

Gaat je vriend/man/broer of ander mannelijk persoon mee? Die heeft het iets makkelijker, maar ook hij moet zich aan bepaalde regels houden. En in 30 graden een spijkerbroek aan is ook niet fijn. Want, mannen worden geacht altijd een lange broek te dragen. Korte broek wordt niet gewaardeerd. Daarop het liefst een overhemd met lange mouwen. Maar overhemd of t-shirt met korte mouwen is ook oké. Laat je mouwloze shirts of tanktop in ieder geval maar thuis.

 

Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om ze te stellen! Laat je vooral niet tegenhouden door de hoofddoek, zoals je hopelijk ziet hoef je je nooit zo in te snoeren als de vrouwen daar. Iran is een fantastisch land!

als-vrouw-iran-mannen

Over de auteur

Avatar

Founder Vegan Travel Life: Danique is een (parttime) digital nomad met een groen hart. Missie? Laten zien dat het makkelijker is dan je denkt om bewuster te eten en te reizen. Follow your dreams! Always. Plant-based sinds 2016.

Gerelateerde berichten

16 reacties

 1. Avatar
  Ayan

  Dag Danique,

  Een bijzondere ontmoeting gisteren vindt je niet. Vandaag stond het teken met name dankbaarheid voor alles wat je hebt!

  Wat hebben jullie een prachtige site! Ik ga jullie volgen!

  Goede reis alvast en wie weet tot ergens !

  Ayan

  Beantwoorden
  • Avatar
   Danique Aaftink

   Ja was inderdaad bijzonder. Dankbaar zijn voor alles wat in het leven is overheerst.

   Je weet nooit hoe het leven loopt dus inderdaad wie weet tot ergens :).

   Leuk dat jullie ons gaan volgen!

   Beantwoorden
 2. Avatar
  Eva

  Hoi Danique,
  Leuk om je verhaal te lezen! Ik overweeg volgend jaar naar Iran te gaan maar zit met een vraag waar ik moeilijk antwoord op vind, misschien kan jij me helpen? Uit je verhaal begrijp ik dat je samen met een man hebt gereisd, zijn jullie getrouwd? Zo niet, is dat ooit een probleem geweest? Ik lees op sommige plekken namelijk dat het voor een ongetrouwd stel soms lastig is om bijvoorbeeld samen een hotelkamer te krijgen. Heb jij daar ervaring mee?
  Ik ben benieuwd!

  Beantwoorden
  • Avatar
   Danique Aaftink

   Hai Eva, wat leuk dat je misschien naar Iran wilt! Het is echt een mooi land met de meest vriendelijke mensen ooit. Ik heb samen met Sander (mijn vriend) gereisd in Iran. We zijn niet getrouwd. We lazen ook verhalen dat je niet een hotelkamer samen kunt krijgen. Dit blijkt in de praktijk helemaal niet zo te zijn. We hadden wel voor de zekerheid een goedkope ring gekocht, maar die ging na paar dagen al af. Ze vragen er niet naar is onze ervaring :). Dus no worries, gewoon gaan en genieten!

   Beantwoorden
  • Avatar
   Danique Aaftink

   Hai Sytse! Oei, ja dat is lastig. Iraanse regering staat niet echt bekend om haar open minderdheid. Wanneer je niet samen op dezelfde kamer slaapt, dan is het denk ik wel te doen. In Yazd is er een dorm waar je wel bijelkaar kunt slapen. Maar dan heb je natuurlijk geen privékamer. We zijn ook nog naar de woestijn geweest. Hier kun je wel vragen om een tent samen, gewoon als ‘vrienden’. Het is jammer dat zo’n mooi land niet de vrijheid biedt om je te kunnen uiten zoals je wilt. Zou in ieder geval geen enkel teken laten zien dat je een setje bent. Als man-vrouw koppel is het al niet gewenst om in het openbaar elkaars handen vast te houden. We zagen wel aantal stelletjes in Teheran handen vasthouden, maar dit was zeldzaam.

   Beantwoorden
 3. Avatar
  Siets

  Hoi Danique,

  Leuk artikel!
  De vraag waarop ik het antwoord moeilijk kan vinden is de taal. Ik wil begin juni een week of 3 alleen door Iran gaan reizen. Ik spreek echter alleen Engels, geen Frans o.i.d.
  Hoe is jullie ervaring met de taal?

  Beantwoorden
  • Avatar
   Danique Aaftink

   Wij hebben ons gered met Engels. En daarnaast hebben we een boekje met Farsi meegenomen. Dat hielp ook ontzettend. Dus ik zou dat sowieso doen!Misschien met iemand die wel Engels spreekt dan kijken welke zinnen je vaak wilt gaan gebruiken. En deze dan opzoeken in je Farsi-boekje. Wat je ook kunt doen is een Translate app op je telefoon zetten. Weet niet of die ook offline te gebruiken zijn, internet is natuurlijk een dingetje in Iran. Maar met VPN kun je wel alle sites bezoeken :). Mijn ervaring is wel dat je met handen en voeten plus plaatjes altijd heel ver komt. Zeker wanneer het gesprek niet diepgaand hoeft te zijn.

   Beantwoorden
 4. Avatar
  Linda - Zaailingen

  Fijne tips! Met dit soort informatie kun je zoveel geruster aan een reis beginnen 🙂
  Hoofddoeken en nose jobs, haha. Het is zo’n vreemde mix van modern en conservatief. Ik moet nog eens verdiepen in die gekke geschiedenis om het beter te begrijpen 😉

  Beantwoorden
 5. Avatar
  Eline

  Wat een prachtige blogs! Mijn vriend en ik overwegen om naar Iran te gaan. Omdat ik studeer en helaas alleen tijdens de zomervakantie kan reizen, zouden wij de hele maand augustus kunnen gaan. Echter is het dan wel bloedheet. Ik vraag mij af wanneer jullie precies gereisd hebben door Iran. En hoe dat was qua warmte. En hoe de warmte als vrouw te handelen was icm lange kleding.

  Beantwoorden
  • Avatar
   Danique Aaftink

   Wij hebben in september door Iran gereisd. Ja het is dan ook nog heet. Wat je het beste kunt doen is lange luchtige rokken die absoluut niet doorschijnen en linnen lange tunieken erop dragen. En een linnen hoofddoek. Of een linnen broek met een linnen tuniek :). Dan is het goed te handelen en ja het is af en toe heel warm 😉 maar snel de schaduw op zoeken helpt! Veel water drinken. Tip voor je vriend: hij mag ook geen korte broek, dus linnen broek is voor hem ook ideaal. Gewoon gaan en blijf goed drinken! Pegasus heeft altijd voordelige tickets.

   Beantwoorden
 6. Avatar
  Marjolein

  Hallo,

  Ik ga in oktober naar Iran. Bij sommige hotels is een zwembad aanwezig. Ik vraag mij af of je daar als vrouw mag zwemmen en hoe je dan gekleed dient te gaan.

  Marjolein

  Beantwoorden
  • Avatar
   Danique Aaftink

   Hi Marjolein, wat leuk dat je naar Iran gaat! Goede keuze. Wanneer het zwembad alleen voor westerse toeristen is, dan zou je kunnen vragen of het mag. Maar ik denk niet dat dit het geval is. Ze zijn nou eenmaal heel streng. Gelukkig is het land zo mooi en divers, dat je een duik in het zwembad niet mist hoor! En anders gewoon even een verkoelende douche :).

   Beantwoorden
 7. Avatar
  Shamira | Kompas 24

  Handig artikel! Ik wil al een tijdje naar Iran en hoewel het voorlopig nog niet op de planning staat weet ik zeker dat het er een keer van gaat komen. Aanpassen vind ik belangrijk. Ik wist wel het een ander qua kledingadvies, maar toch fijn om zo alles op een rijtje te hebben.

  Beantwoorden
  • Avatar
   Danique Aaftink

   Mocht je nog andere vragen hebben Shamira, laat het mij weten. Ik heb mijzelf suf gezocht destijds op internet voordat ik naar Iran ging wat nou precies wel en niet mocht. Dus wil je graag helpen. 🙂

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefMis geen enkel recept en avontuur!

Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang al mijn recepten, belevenissen in Barcelona en andere reisavonturen in je mailbox.