Waarom is wijn niet vegan

Waarom is wijn niet vegan?

De terrassen gaan weer open deze week, de zon schijnt, de picknickkleden worden weer uit de kast getrokken. De avonden langer licht. Fantastisch weer om te genieten van een goed glas wijn. Alhoewel, ik kan daar altijd wel van genieten. Of dit nou binnen bij het haardvuur in hartje winter of heerlijk nippend van een wijntje op mijn picknickkleedje is in de zomer. Voordat ik helemaal plantaardig ging eten en drinken, had ik nooit nagedacht of wijn wel of niet plantaardig was. Bedoel, het bestaat toch alleen maar uit druiven? Waarom is wijn niet vegan dan vroeg ik mij af?

Nou, houd je vast, komt ie: in wijn zitten ook ook ingrediënten zoals melk, gelatine en visslijm. Gatver! Visslijm, varkensbotten! Melk? En waarbij het verplicht is voor producten met een of meerdere ingrediënten een ingrediëntenlijst te hebben, wat dus bijna bij zowat alle producten in het het supermarktschap het geval is, is het voor wijn dus niet verplicht. Zo bestaat er volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie geen wettelijke lijst van ingrediënten, en omdat wijn alcohol bevat door gisting hoeven wijnproducenten dit dus niet op te geven. Behalve allergenen. Heel raar als je het mij vraagt, want waarom zouden mensen niet willen weten wat er precies in wijn zit? 

Maar waarom worden dan dierlijke ingrediënten gebruikt waardoor wijn niet vegan is?

Voor het klaren van de wijn. Wanneer je wel eens een rondleiding hebt gedaan bij een wijnboer dan heb je het misschien al wel eens gehoord: wijn is van nature niet zo helder. Zeg maar gerust troebel. Troebele wijn wordt veroorzaakt door het gistingsproces en de eiwitmoleculen van de druiven. Daarom klaart een wijnproducent de drank.

Het klaren van wijn

Wat is dat eigenlijk? Klaren is het proces dat ervoor zorgt dat de losse deeltjes naar de bodem van het vat of tank zakken en er vervolgens uit worden gefilterd. En hier komt het niet vegan gedeelte van de meeste wijnen: dit doen ze vaak met dierlijke ingrediënten zoals gelatine, vislijm (gedroogde vissenzwemblazen) of melk. Overigens blijven die losse deeltjes niet achter in je wijn, die worden er gelukkig altijd uitgehaald.

In augustus 2020 was ik op een wijnboerderij in de buurt van Girona, Catalonië

Wat maakt wijn wel vegan? 

No worries, je hoeft niet te stoppen met wijn, want er zijn ook wijnproducenten die niet kiezen voor dierlijke ingrediënten, maar juist om te klaren met bentoniet, een kleiachtig mineraal of met plantaardig verkregen eiwitten uit aardappel of erwten. Zo simpel kan het zijn. Vaak is dit al het geval bij biologische wijn, al is het wel handig om altijd even te checken. 

Vegan wijn kopen

Een paar jaar geleden was het nog best lastig om vegan wijn te vinden en kon je vaak alleen maar terecht in speciale winkels of online. Gelukkig kun je nu zelfs (ja lekkere!) vegan wijn bij de Lidl, AH en Jumbo krijgen. Maar een van mijn favoriete vegan biologische wijn is toch wel die van Neleman. Toen ik nog in Rotterdam woonde stond er regelmatig een fles Neleman Tempranillo Organic klaar om te schenken. Neleman was dus echt mijn wijn savior, want deze waren goed verkrijgbaar (en nog steeds) bij De Gimsel in Rotterdam centrum en online.

Spaanse vegan vermouth 

Wat ik toen nog niet wist, is dat mijn favoriete wijnproducent, in Spanje zit (in de buurt van Valencia) en ook vegan Organic Vermut maakt! Nu ben ik superfan van ‘Vermouth’ sinds ik parttime in Barcelona woon maar drink ik het niet vaak omdat het meestal niet vegan is (oh en ook wel een beetje omdat er toch veel suiker in zit, maar dat mag de pret niet drukken om het af en toe lekker te drinken).

En naast vermut heeft Neleman ook iets anders superleuks, zeker tijdens deze gekke tijden of gewoon als je met een klein clubje mensen iets thuis wilt doen: een wijnproeverij met Mini Tasting Box. Dan kun je met vrienden (de box is geschikt voor 2 tot 4 mensen) met online begeleiding van Neleman’s Frank en Tiese lekker gaan proeven. Er zijn wijnproeverijen in mei, juni, juli en augustus, dus er zit vast iets bij. 

Ik weet in ieder geval wat ik direct weer ga doen als ik weer in Barcelona ben: juist ja, weer bezoekje aan een biologische wijngaard zoals ik afgelopen zomer deed. Was beetje jammer dat ik toen moest rijden, had ik toch niet helemaal goed geregeld. Of naar een van de vele vegan restaurants in Barcelona om op het terras te genieten van de zon, wijn en lekker eten. 

Saludos,
Danique

– Deze blog is in samenwerking met Neleman


Meer lezen over Spanje of recepten lekker bij een wijntje?

Waarom is wijn niet vegan?

Niet vegan wijn wordt geklaard met dierlijke ingrediënten zoals gelatine, vislijm (gedroogde vissenzwemblazen) of melk. Klaren is het helder maken van de wijn die van nature troebel is.